USA tukee Venäjän säilymistä imperiumina - mitä siitä seuraa?

 10.04.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Boris Tizengauzen, Ivan Yakovina

USA:n linja

Britannian ulkoministeri Cameron kävi Washingtonissa. Vierailua ennen kerrottiin, että hän aikoi tavata Trumpin ja Mike Johnssonin - tarkoitus oli vakuuttaa herrat siitä, että Ukrainaa täytyy tukea nyt ja että US tukipaketti pitäs nyt viedä läpi Kongressissa. Trump tapasi Cameronin, mutta antoi pakit. Hän ei kannata Ukrainan tukea. Skandaali oli se, että Cameronin ei annettu tavata Mike Johnsonia, joka on sentään Edustajainhuoneen puhemies ja siis virallinen valtiollinen toimija. Ukrainan YT kanavat pitivät tätä diplomaattisesti erittäin epätavallisena toimintana.

Puolustusministeri Lloyd Austen, joka tähän asti on aina lujasti tukenut Ukrainaa, sanoi Blinkenin jälkeen Ukrainalle: älkää tuhotko Venäjän öljyn jalostamoita. Se voi muka sotkea kansainväliset öljymarkkinat. Zhdanov kysyi, miten muka? Lännen pakotteiden pitäisi rajoittaa Venäjän öljyn vientiä ja asettaa sille maksimihinta. Siispä Venäjän öljyllä ei pitäisi olla vaikutusta maailman markkinaan? Iskut jalostamoihin pakottavat Venäjän myymään senkin raakaöljyn, mitä se itse ei voi jalostaa. Iskut siis todennäköisesti painavat öljyn maailmanmarkkinahintaa alas eikä ylös. 

Koska Austinin ja Blinkenin mainitsema syy, miksi jalostamoihin ei saa iskeä, ei ole uskottava, kyse on muusta.

Heinäkuulle on valmisteilla NATO:n 75v juhlakokous Washingtonissa. Yksi aihe kokouksessa on mahdollinen Ukrainan jäsenyys NATOssa vielä sodan aikana (turvatakuut olisi rajattu Ukrainan hallussa oleviin alueisiin). Ukrainan YT kanavat kertovat, että USA ja Saksa ovat Ukrainan NATO jäsenyyttä vastaan. Tizenguzenin mukaan tämä tarkoittaa, että USA ja Saksa tunnustavat, että Venäjä saa määritellä Ukrainan turvallisuusratkaisun ja että Venäjän intressi Ukrainaan pitäisi tunnustaa. Tämä selittäisi myös, miksi US ja Eurooppa ovat kitsastelleet Ukrainan Patriot -tasoisessa ohjuspuolustuksessa. Ne ovat halunneet jättää Venäjälle siviiliterrorin yhdeksi Ukrainan painostuskeinoksi.

Tapahtumat ja US kannanotot kertovat, että USA yrittää pelastaa Venäjän ja Venäjän imperiumin. Sekä Zhdanov että Tizengauzen olivat sitä mieltä, että nyt pitää tehdä juuri päin vastoin mitä US sanoo, eli iskeä jalostamoihin ja laajentaa iskuja Venäjän öljysatamiin Novorossiiskissa ja Pietarin lähellä. Cameronin kohtelun perusteella Zhdanov päätyi arviossaan siihen, että Kongressi ei pakettia saa aikaiseksi eikä Ukraina voi enää laskea USAn tuen varaan yhtään mitään.

Putinin kiirehtiminen tekemään bensiinin toimitussopimuksia Valko-Venäjän ja Kazahstanin kanssa kertoo, että jalostamoiskut ovat osuneet Venäjän akilleen kantapäähän - ne ovat tehokas vastaisku Venäjää vastaan. Jalostuskapasiteetin laskuksi on arvioitu 14 - 17%. Venäjä on myös lopettanut bensiinin viennin. Dieseliä maassa vielä riittää pitkään.

Siperian ja Kazahstanin tulvat

Ural joki tulvii Orenburgissa (noin 600 000 asukkaan kaupunki). Vesi on noussut jopa 10m normaalista ja peittää jo kerrostalojen useita kerroksia. Satoja tuhansia on jo evakuoitu. Myös laajat alueet Kazahstania ovat tulvineet. Siellä kansa esittää äänekkäästi tyytymättömyyttään presidentti Tokajevia vastaan. Häntä syytetään venäjämielisyydestä ja kiinamielisyydestä. Viranomaiset tiesivät paljonko vuorilla oli talvella lunta ja siitä voi mallintaa, millainen tulva on tulossa. Ne olivat kuitenkin liian kiireisiä hoitamaan omia varkausprojektejaan niin, että ne nyt voivat vain vedota "luonnon katastrofiin".

Orenburgissa kansa oli ainakin pari päivää sitten täysin tolvanoitua ja huusi jollakin aukiolla "Putin auta". Kuitenkin pitäisi ymmärtää, että juuri Putin on vastuussa siitä, että paikallisella tasolla patojen rakennuttajat saavat varastaa rahat sen sijaan, että niitä käytetään niiden viralliseen tarkoitukseen. Varastaminen on valtasysteemin ydin ja sitä tapahtuu kaikilla tasoilla tietyn systeemin mukaan, osa varastetusta pitää aina antaa ylöspäin hierarkiassa olevalle Khanille, ja se Khaanien Khaani on tietenkin Putin itse.

Tulvien torjuntaa Venäjällä ei auta se, että parhaassa iässä olevat osaajat yhteiskunnan kaikilta sektoreilta ovat joko karanneet ulkomaille sotaa pakoon tai mobilisoitu/rekrytoitu sotaan Ukrainassa. Selustaan ovat jääneet eritasoiset varkaat ja osaamattomat tumpelot: Venäjällä meriitit eivät enää pitkään aikaan ole ratkaisseet uralla etenemistä. Tärkeintä on ollut uskollisuus vallassa olijoille.

Lohdullista tulvissa on, että veden alle on joutumassa myös sotilaallista infraa, kuten Orenburgin strateginen kaukotutka-asema (näkee 6000km), jonka tehtävä on varoittaa lähestyvistä ballistisista ohjuksista.

Yakovinan arvio tulvista ja työn laadusta

Yakovina arvioi, että Ural-joen padot oli rakennettu niin kuin kaikki Venäjällä eli p -sta ja kepeistä. Kepit oli sen jälkeen varastettu ja laatu oli sen mukaista. 

Yakovina vertasi Angara kantoraketin tilanteeseen: rakettia on kehitetty 20 - 30 vuotta, se ei ole vielä lentänyt, sen suunniteltu koe siirrettiin juuri tulevaisuuteen. Se olisi jo valmistuessaan vanhentunut, koska kehitystyö on kestänyt niin kauan. Muskin avaruusyhtiöllä on jo uudelleen käytettävä raketti, jolla radalla lähettämisen kustannukset ovat murto-osa verrattuna perinteisiin kertakäyttöisiin raketteihin. Angara raketin kehitys on valtava valtiollinen projekti, siitä vastuussa oleville se on varmasti ollut erittäin tuottoisa - siksi sitä ei ole mitään syytä kiirehtiä valmiiksi.

Laajemmin Yakovina arvioi, että Venäjällä on nyt edessä teknogeenisten katastrofien kausi: läntistä tekniikkaa ei pystytä pitämään kunnossa, varaosat ovat pakotteiden alaisia, osaajat ovat karanneet, rintamalla tai jo kaatuneet ja vallanpitäjät täysin kyvyttömiä vastaamaan mistään hankalammasta asiasta (paitsi varastaminen).

Eli: Venäjällä menee sen verran huonosti, että USA näkee, että sen on nyt autettava, jottei Venäjä häviä tätä sotaa. Siksi se tökkii Ukrainaa väärään suuntaan.

Mitä tästä seuraa Euroopan ja Suomen turvallisuuden kannalta?

Koska nyt näyttää siltä, että USA ei enää halua turvata Euroopan turvallisuutta, meidän pitäisi Euroopassa ja myös Suomessa pohtia, miten voimme rakentaa riittävän oman voiman takaamaan Euroopan turvallisuuden Venäjän aggressiota vastaan. Sen rinnalla, että EU maat rakentavat omat puolustusvoimansa tarvittavalle tasolle, tarvitaan sellainen Eurooppalaisen aseteknologian kehitysrykäys, että Venäjällä ei ole mitään mahdollisuutta pysytellä perässä. Se sisältää ainakin merkittävät panostukset satelliittitekniikkaan (tiedustelu, maalinosoitus, sotilastietoliikenne) että asejärjestelmiin, joiden osana toimivat lennokit ja muut  sotilasrobotit. Noista ainakin satelliittien tutkatekniikassa ja tietoliikennetekniikassa Suomellakin on annettavaa. Suomen panos ei kuitenkaan ole järkevästi hyödynnettävissä kansallisesti, se on skaalattava EU:hun ja NATOon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin