Venäjän talousnäkymät
25.04.2024
Lähde: Taloustieteen tohtori, Igor Vladimirovitsh Lipsits (haastattelu Ukrainalaisella YT kanavalla)
Ulkomaankaupan tilanne
Venäjän öljyn viennistä 90% suuntautuu Kiinaan ja Intiaan. Molemmissa on suuria vaikeuksia kotiuttaa maksuja ja hinta on laskenut. Blinken on viemässä Kiinaan Janet Yellenin aloittamaa viestiä, että Venäjän kanssa ei pidä käydä kauppaa. OK, yritykset voi käydä, mutta ne jotka käyvät joutuvat luopumaan kaikesta dollarimääräisestä kaupasta. Vastaavasti jopa 80% Venäjän tuonnin maksuista jumittuu Kiinaan eikä saavuta tavaran myyjää. Pankit eivät halua koskea Venäjän kaupan rahoihin. Myyjä, joka ei saa rahojaan, ei ole kovin halukas tekemään seuraavaa kauppaa.
Kaasun vienti riippuu LNG terminaaleista ja LNG laivoista. Terminaaleja Venäjän pitäisi rakentaa lisää ja niihin tarvitaan länsitekniikkaa. Kukaan länsimainen toimija ei halua auttaa pakotteiden takia. Laivat Venäjä on vuokrannut ja nyt USA on alkanut ahdistaa laivojen omistajia pakotteilla. Venäjän teollisuuden lippulaiva Gazprom on jo käsi ojossa pyytämässä Valtiota apuun - yritys tekee tappioita.
Venäjän kivihiilen vienti länteen on pakotteiden piirissä. Venäjä yrittää viedä enemmän itään, mutta rautateiden kapasiteetti Siperian kautta Kiinaan jne on hyvin rajallinen, kasvun varaa ei juuri ole. Hiiliteollisuus on siksi jo tappiolla ja pyytää apua valtiolta.
Venäjän alumiiniteollisuus on ollut yksi vientitulojen lähde. Ei enää pakotteiden takia. Myös alumiiniteollisuus pyytää valtion apua. Venäjän lentoliikenne on pulassa, se ei pysty huoltamaan länsimaista varastettuja lentokoneita ja myös lentoyhtiöiden talous sakkaa. Nekin kaipaavat valtion apua.
Venäjän vientitulot ovat kaiken tuon takia pudonneet ja putoamassa lisää. Kasvava joukko yhtiöitä, jotka ennen toivat rahaa valtion kanssaan, pyytävät nyt valtion apua. Venäjä ei voi enää rahoittaa sotaansa entiseen malliin ja joutuu purkamaan 20-vuoden aikana kerättyjä varantoja.
Oma talous
Venäjä on purkanut ja kiivaasti purkaa taloudellisia reservejään tämän vuoden aikana sodan kustannusten maksamiseen. Lipsitsin mukaan ainoa asia, joka helpottaa Venäjän valtion tilannetta on se, että sodan aikana ja tästä eteenpäin Venäjä ei kasvata valuuttavarantojaan ulkomailla. Rahaa ei muutenkaan valu vois maasta. Kaikki syntyvät tuotot käytetään tässä ja nyt, tulevaisuutta varten ei jää mitään. Siitä huolimatta Lipsitsin mukaan talouden asiantuntijat näkevät, että ensi vuonna valtio voi rahoittaa toimintaansa vain ottamalla rahat kansalta. Verouudistuksen valmistelu on jo aloitettu. Se tulee koskemaan sekä liiketoimintaa että tuloveroja, joita on pakko nostaa. Lipsits ennustaa myös, että vuoden aikana Venäjä antaa ruplan arvon devalvoitua hiljalleen Dollariin ja Euroon nähden, mikä lisää ruplamääräisiä vientituloja.
Kun kansalta otetaan lisää, ns. kommunalnyi sektor (eli talojen/asuntokannan hoito) on menossa kuralle, kaukolämpö, veden jakelu, sähkön jakelu jne toimivat yhä huonommin, koska tekniikkaa ei voida eikä osata huoltaa (osaajat ovat sodassa, kuolleet tai paenneet maasta, varaosat ovat pakotteiden alaisia jne), kesällä on edessä laajat metsäpalot (kuten aina viime vuosina), pelastushenkilöstö on siirtynyt muille aloilla tai on lähtenyt sotaan tai poistunut maasta jne. Eli kansa maksaa enemmän, mutta ei saa mitään vastineeksi: tämä on räjähdysherkkä yhdistelmä.
Samaan aikaan, kuten Lipsits kertoo, Venäjän kansalaiset ja yritykset käyttävät rahaa kuin viimeistä päivää. Eivät selvästi ymmärrä, mihin talous on menossa ja mitä on tulossa.
Johtopäätös
Lipsits päätyy siihen, että vuonna 2025 Venäjän talous ajautuu pahaan jumiin ja saattaa romahtaa. Lipsitsin kertoma tukee jo aiemmin kerrottua: Venäjän mahdollisuuksien ikkuna Ukrainan sodassa on juuri nyt. Ensi vuonna on Venäjän kannalta liian myöhäistä. Silloin se voi enää viivyttää tappion tunnustamista. Kannattaa huomata, että hyökkääjälle ei riitä paikalleen jumittunut rintama. Edes joku hyökkäyksen tavoite pitäisi saavuttaa. Puolustajalle ensimmäinen voitto on, että selviää hengissä (kuten Suomi Talvisodassa). Kaikki sen päälle on plussaa. Sota ei kuitenkaan ole lineaarinen prosessi. Tilanne voi hyvin nopeasti kääntyä puoleen tai toiseen. Myös Venäjän tappioksi.
Kommentit
Lähetä kommentti