Sodan näkymät v 2024
05.06.2024
Lähteitä: Oleg Zhdanov, Roman Svitan (Radio NV, Kanal 24), Ivan Yakovina
Jakso 2 - 6/06 2024
Venäjä jatkoi jaksolla edelleen hyökkäysmoodissa. Yhteenottoja rintamalla oli 78 - 137 per päivä. Päivittäin tai muutaman päivän välein hyökkäysten suurimmat määrät sattuvat eri suunnilla. Näin Venäjä yrittää "keinuttaa" Ukrainan rintamaa ja sitoa puolustukseen minimiä suurempi määrä joukkoja jokaiselle suunnalle. Sen jälkeen kun Ukrainan Himars raketinheittimet tuhosivat Belgorodin S300/S400 maasta-maahan ballistiset kyvykkyydet, Harkoviin ei ole osunut yhtään ballistista rakettia 3 päivään. Harkovin liitopommitukset kuitenkin jatkuvat. Svitanin mukaan myöskään S300 uhka ei vielä ole poissa.
Venäjä saavutti Harkovin maaoperaatiolla päätavoitteensa, joka oli pakottaa Ukraina siirtämään reservejä muualle Donbassin suunnalta. Zhdanovin mukaan Harkovin operaatio oli alusta lähtien vain avustava. Venäjän voimat eivät Belgorodin/Harkovin suunnalla riittäneet muuhun. Venäjä on saanut joukot ryhmiteltyä uudelleen Kramatorskin suunnalla, jossa Venäjän tähtäin on hallitsevilla kukkuloilla oleva Tsashiv Jarin pieni kaupunki, josta etenemispolut eri suuntiin ovat avoimia. Sieltä Venäjä voisi tykistöllä tukea länteen, lounaaseen ja etelään etenevää jalkaväkeä ja panssaroituja joukkoja. Venäjä jatkaa myös etelämpänä Donbassin alueella hidasta etenemistä asema kerrallaan. Venäjän tapa edetä on sille itselleen hyvin kuluttavaa. Zhdanovin mukaan Ukraina odottaa, että Venäjä aloittaa uuden voimain ponnistuksen Kramatorskin suunnalla pian.
Koko viime viikkojen ajan Venäjän tappiot ovat olleet suurempia kuin, mitä sen rekrytointikoneisto pystyy korvaamaan. Esim nyt 4 pvän jaksolla Venäjä menetti 4920 miestä, 66 tankkia, 201 tykkiä, 5 raskasta raketinheitintä, 15 ilmatorjuntajärjestelmää, 188 FPV lennokkia, 291 autoa, 42 erikoistekniikkaa. Vastapainona Venäjä saavutti pientä taktista etenemistä Pokrovskin (Avdiivkasta länteen) ja Kurahovin (Marinkasta länteen) suunnilla päivittäin tai lähes päivittäin. Aina silloin tällöin etenemistä on tapahtunut myös Orehovskin ja Staromajorskin suunnilla eteläisellä rintamalla.
Jos oletamme, että Venäjän menetykset jatkuvat menneen 4 pvän tasolla, kuukaudessa Venäjä menettäisi noin 37 000 miestä, kun sen rekrytointi Venäjällä ja noin 20 muussa maassa tuottaa rintamalle yhteensä noin 25 000 - 30 000 miestä kuukaudessa keskimäärin. Päästäkseen edes tuohon lukuun viime aikoina Venäjä on alkanut lähettää rintamalle takaisin aseista kieltäytyneitä miehiä, jotka mieluummin istuisivat vankilassa vaikka 5 vuotta, kuin sotisivat hyökkäyssodassa Ukrainassa. Joukkojen motivaatio ei tästä varmaan parane.
Rintamatapahtumien lisäksi jaksolla Venäjä jatkoi siviiliterroria Shahed lennokeilla, ohjusiskuilla ja pommittamalla tykistöllä ja raketinheittimillä rintamalinjan lähellä olevia asutuskeskuksia. Iskut murentavat Ukrainan siiviili-infrastruktuuria vähän kerrallaan, mutta eivät muuten vaikuta sodan kulkuun. Esim. Jopa Kyivissä joudutaan turvautumaan ajoittaisiin sähkökatkoksiin, jotta sähköä riittäisi kriittisiin kohteisiin.
Mahdolliset uudet aseet, jotka muuttavat sodan kulkua
Venäjä voi viedä S300/400/500 patterit Belgorodista kauemmas (ehkä 100 km rajasta), jonne Himars perusammukset eivät yllä. Mikäli Ukraina saa luvan käyttää 100 mailin reaktiivisia ammuksia/ohjuksia Himars raketinheittimissä, se voi torjua Venäjän ohjusalustat myös uusilta paikoilta. Vielä parempi, jos USA antaa luvan käyttää 300 km kantavia ATACMS ohjuksia (jotka ammutaan myös Himars raketinheittimillä) Venäjällä olevia kohteita vastaan, Ukraina pystyisi tuhoamaan myös joukon lentokenttiä, joilta liitopommittajat lentävät.
Ruotsin lupaamat Saab ASC 890 pitkän kantaman kaksi tutkakonetta ovat tärkeä lisä Ukrainalle. Ne helpottavat Venäjän toimien seuraamista ja Venäjän iskujen torjuntaa oleellisesti. Jotta koneet voisivat olla jatkuvasti ilmassa ja kattaa koko Ukrainaa ympäröivän ilmatilan, niitä pitäisi Svitanin mukaan olla 3 tai 4. Puola on ostanut samanlaisia koneita käytettyinä Saudeilta, mutta käyttää itse amerikkalaisia AWACS koneita tai niiden dataa. Lienee siis mahdollista saada Puolasta ostettua yksi tai kaksi konetta lisää, arvelee Svitan.
Ukrainassa odotetaan kiivaasti F 16 hävittäjiä. Jos se saa niitä esim 40 kappaletta nyt kesällä, Ukraina voi pyrkiä saavuttamaan ilmaherruuden Hersonin alueella ja Krimillä.
F16 on kuitenkin vain alusta, joka kantaa iskuaseita. Niiden aseiden tyypistä ja kantomatkasta riippuu, mitä koneilla saadaan aikaan. F16 koneisiin on olemassa usean tyyppisiä ilmasta ilmaan ohjuksia. Niistä riippuu, miten tehokkaita koneet ovat Venäjän Suhoi hävittäjiä vastaan. Lienee syytä uskoa, että lännen uskottavuus vaatii, että ainakin ilmasta-ilmaan ohjukset ovat niin kyvykkäitä, että F16 koneet eivät ainakaan heti putoa ensimmäisessä kohtaamisessa Suhoi hävittäjien kanssa.
F16 kantaa esim risteilyohjuksia, joiden kantomatka on yli 900 km. Niillä voisi tuhota esim Engelsin strategisten ilmavoimien sotilaskentän. Siellä on Svitanin mukaan järven kokoinen maanalainen lentopetrolivarasto. Jos sen saa sytytettyä tuleen, räjähdys saattaisi siirtää Volgan kulkua, jälki olisi sen verran suuri. Sopii kysyä, riittääkö lännen johtajilla siviilirohkeutta antaa tuollaisia ohjuksia Ukrainalle?
Joka tapauksessa Ukraina on rakentamassa perinteistä triadia: tutkakoneet, hävittäjät ja hävittäjien ohjukset.
Droonien kehitys jatkuu. Käyttöön on jo tullut hävittäjädrooneja, raskaampia pommikonedrooneja ja meridrooneja, joissa on joko ilmatorjuntaohjuksia kannella tai sitten raketinheittimiä. Selvää on, että nähty on vasta avautuva kehitysnäkymä. Siitä nopeudesta, jolla ideat saadaan hiottua toimivaan muotoon ja tuotanto skaalattua riippuu, mikä vaikutus uudenlaisilla drooneilla on.
Mitä voimme odottaa Venäjän tekevän
Zhdanovin mukaan näyttää siltä, että Venäjä jatkaa hyökkäysmoodissa ennen kaikkea Donbassin alueella tavoitteena valloittaa Donetsinkin ja Luhanskin alueet kokonaan. Muilla suunnilla se jatkaa niin, että Ukraina ei voi siirtää niiltä joukkoja suojaamaan Donbassin alueita.
Svitanin mukaan Kiina on toimittanut Venäjän asetehtaille koneita, joiden avulla Venäjä voi lisätä edelleen asetuotantoa. Venäjä saa edelleen harmaita reitteja pitkin ohi lännen pakotteiden elektroniikkaa, jota tarvitaan kaikissa nykyaikaisissa aseissa. Riippuu lännen ja ennen kaikkea USAn päättäväisyydestä ja keinoista, missä määrin harmaa tuonti voi jatkua ja missä määrin Kiina voi jatkaa Venäjän auttamista.
Jää nähtäväksi mitä Kremlin/Venäjän puolustusministeriön valtataistelu vaikuttaa sen pääesikunnan kykyyn suunnitella jatko-operaatioita ja saada edes menossa oleva toiminta pysymään ojennuksessa. Yleensä johdon vaihto johtaa sotilasorganisaation välitilaan, jossa hommat eivät ole kenenkään hanskassa jonkin aikaa. Se jatkuu kunnes uusi johto saa työrauhan ja vallan vertikaali on taas voimissaan.
Voiko Ukraina saada aloitteen käsiinsä?
Ukrainan tiedustelupalvelut sanoivat jo kuukausia sitten, että kesäkuussa Ukraina tuhoaa Kerchin sillat. Yhtenä menetelmänä Ukraina voisi käyttää ATACMS ohjuksia, jotka yltänevät sillalle ja riittävät pudottamaan yhden tai useamman pylvään välin kannet mereen. Venäjä yrittää suojata siltaa juuri nyt rakentamalla sen meren puolelle ketjua raskaista lautoista, joiden tehtävä on estää meridrooneja iskemästä siltoihin.
Venäjä on tuonut tai tuomassa myös S300/400 ilmatorjuntajärjestelmiä Moskovasta suojaamaan Kerchin siltaa. Tämä saattaa avata Ukrainalle mahdollisuuden iskeä pitkän kantaman lennokeilla Moskovan moninaisiin asetehtaisiin. Tähän mennessä ATACMS vs S400, voitto on aina mennyt länsiaseille.
Krimin huolto on 7 reitin varassa, ne ovat: 1) autotie ja 2) junarata Azovan meren pohjoispuolitse; 3) ilmasilta IL-76 kuljetuskoneilla; 4) lauttayhteys Kerchistä Venäjälle; 5) laivat, kuten suuret maihinnousualukset, mutta myös siviilialukset; 6) Kerchin autosilta ja 7) Kerchin rautatiesilta.
Ukraina on jo kahdesti iskenyt Kerchin siltoihin ja ne kestävät enää vain keveitä kuormia, ei tavarajunia ei kuorma-autoja eikä busseja (6, 7). Ukraina on viime päivinä iskenyt kahdesti lauttayhteyksiä vastaan (4). Azovan meren pohjoispuolinen rautatie on vasta rakenteilla ja Ukrainan monien aseiden saavutettavissa (2). Sekä tämän reitin autotie (1), että rata joutuvat ylittämään sillat Krimin pohjoisrajalla. Sillat Ukraina voi tuhota esim ATACMS ohjuksilla. Tilanne on siis jo tänään sellainen, että raskasta kalustoa on hankala kuljettaa Krimille. Kaikki laivat (5), joilla Venäjä yrittää huoltaa Krimiä ovat alttiita Ukrainan meridrooneille. Ilmasillan katkaiseminen vaatii Krimin suurten lentokenttien vahingoittamista niin, että IL76 koneet eivät voi niille laskeutua. Tehtävässä Ukraina voi käyttää lennokkeja ja 100 mailin reaktiivisia ammuksia tai 300 km ATACMS ohjuksia Himars heittimillä tai vastaavilla. Ukraina on jo iskenyt useita Krimin sotilaskenttiä vastaan sekä lennokeilla että ohjuksilla.
Yakovinan ennuste: Yakovina spekuloi, että sodan ratkaisutaistelu on käsillä. Se käydään Krimin hallinnasta. Se voi alkaa kun F16 koneet tulevat Ukrainaan tai vähän ennen sitä. Nyt on jo käynnissä taistelukentän valmistelu, jossa Ukraina on pyrkinyt tuhoamaan Venäjän ilmatorjuntaa ja mahdollisuuksia huoltaa Krimiä sekä ahdistanut Mustan meren laivaston pois Krimiltä. Varsinainen taistelu Krimistä alkaisi ilmaherruuden saavuttamisesta tällä yhdellä suunnalla. Jää nähtäväksi riittääkö Ukrainan voimat tähän tai milloin ne riittää. Ukraina on myös kehittänyt meridroonien kyvykkyyttä ja raskaita pitkän matkan drooneja on ilmeisesti tuotettu varastoon suureen taisteluun, joka on tulossa, kun droonit on varusteltu.
Johtopäätös: Ukrainalla on rakentumassa mahdollisuus ottaa aloite sodassa takaisin. Se kuinka kauan siihen menee riippuu monista seikoista.
Tuleeko Ukrainasta NATOn jäsen?
NATO kokoontuu juhlakokoukseen Washingtonissa kesällä. Presidentti Biden antoi haastattelun, jossa hän kertoi, että NATO ja Ukraina voivat tehdä sopimuksen yhteistyöstä. Ramsteinin partneriverkosto siirtyisi samalla USAn johdosta NATOn hoidettavaksi. Bidenin mukaan Ukrainan ei tarvitse olla NATOn jäsen, mutta NATO hoitaa asiat niin, että Venäjä ei Ukraina valloita.
Jos tämä toteutuu, Ukrainan turvallisuuspoliittinen asema tulisi muistuttamaan Israelia, joka on USAn suora liittolainen. Ukraina olisi NATOn liittolainen mutta ei jäsen. Ukraina on panostanut paljon päästäkseen NATOn jäseneksi. Mielestäni liittolaissopimuksella on Ukrainan kannalta etunsa. Ukraina voi silloin toimia päättäväisemmin Venäjän suunnalla ilman, että NATOn sisäiset poliittiset kärhämät pääsevät hidastamaan toimintaa silloin kun on toiminnan aika. Näinhän Israelkin toimii.
Svitanin arvio sodan lopusta
Lentäjäeversti Svitan ilmaiseen tavoitteen kolmella sanalla: Venäjän federaation hajoaminen. Svitan on sitä mieltä, että sota loppuu vain jos Venäjää ei nykymuodossa enää ole. Halu olla imperiumi on niin kova, että kaikki taistelujen keskeytykset johtavat vain siihen, että Venäjä jatkaa aseiden tekemistä Kiinasta ostetuilla koneilla ja hyökkää muutaman vuoden päästä uudestaan joko Ukrainassa tai esim Baltiassa. Svitan arvioi, että kuten Neuvostoliitto hajosi Afganistanin sodan häviön jälkimainingeissa, Venäjän Federaatio voi hajota, jos se kärsii kunnon tappion Ukrainassa.
Kommentit
Lähetä kommentti