Venäjän kansainvälinen eristys syvenee
15.06.2024
Lähteitä: Oleg Zhdanov, pääesikunta- ja tykistön eversti evp., Ivan Yakovina, Ukraina 365, Roman Svitan, lentäjäeversti evp.
USA:n, UK:n uudet pakotteet
Useat Ukrainan YT kanavat ovat kertoneet USA:n uudesta pakotepaketista. Suomen mediassa se on jostakin syystä sivuutettu täysin ja 2 päivää. Pakotteissa on useita kohtia. Niillä on jo seurauksia. Tässä tärkeimmät
- USA estää venäläisiä pörsseja (Moskova, Pietari) ja pankkeja myymästä ja ostamasta dollareita tai Euroja. Ruplia ei siis enää voi vapaasti vaihtaa dollareiksi eikä Euroiksi. UK liittyi mukaan pakotepakettiin, ymmärtääkseni sama rajoitus koskee Puntia. Venäläisillä yrityksillä voi siis olla länsivaluuttaa tileille, mutta ne eivät voi sitä käyttää.
- Rajoitteiden takia, Venäjällä jotkin pankit ovat myyneet jäljellä olevia dollareita noin kaksi kertaa kalliimmalla, kuin mikä oli entinen kurssi (100 rbl/dollari --> 200 rbl/dollari). Venäjän keskuspankki on ilmoittanut, että Venäjällä tärkein ulkomaan valuutta on tästä eteenpäin Kiina Juan (RMB). Näin ollen ruplan arvon määrittelee Kiina tästä eteenpäin. Kiinaa on aikaisemmin houkuteltu muuttamaan RMB reservivaluutaksi dollarin rinnalla. Xi Jiping on kieltäytynyt. Nyt kysymys on taas pöydällä.
- USA kieltää useita Venäjän kauppaa käyviä yrityksiä mm. Kiinassa, Keski-Aasian tasavalloissa (esim Kazahstan, Kirgistan), UAEssa, Etelä-Afrikassa jne. koskemasta dollareihin tai Euroihin. Firmoilla voi olla bankeissa dollareita tai Euroja, mutta ne eivät voi niitä käyttää.
- Pakotteilla Venäjä suljetaan pois kansainvälisen kaupan markkinalta ja markkinaa avustavista pankkipalveluista.
- USA kielsi myös myymästä ruutia tai sen raaka-aineita, kuten nitro-selluloosaa Venäjälle. Venäjällä ei ole omia nitro-selluloosatehtaita. Nitro-selluloosaa on tavallisesti tehty puuvillasta. Sen ylivoimaisesti suurin tuottaja maailmassa on Kiina. Jotkut suomalaiset teollisuusmiehet ovat puhuneet nitro-selluloosan tekemisestä puusta. En tiedä onko esim Suomessa tällaista tuotantoa. Huoltovarmuuden kannalta olisi varmaan tärkeää, että olisi. Ilman nitro-sellua, laadukasta ruutia ei synny eikä siis myöskään ammuksia, joissa on ruutia.
- Gaspromin nesteytetty maakaasu joutui sanktioiden kohteeksi. Gasprom on jo tappiollinen ja nyt pakotteet sulkevat sen mahdollisuudet nousta ahdingosta siirtymällä putkikaasusta nesteytettyyn kaasuun.
- Venäjän ylivoimaisesti tärkein vientituote, josta Venäjä saa edelleen tuloja on öljy. Nyt jo Lännessä on alettu puhua, miten Venäjän öljyn vienti saadaan paremmin kuriin, eli noudattamaan hintakattoa. Öljyn kovan tarjonnan takia öljyn hinta on viime aikoina laskenut ja näyttää olevan noin 80 USD/barrel tasolla. Venäjän pakotteiden mukainen hintakatto on 60 USD/barrel, mutta Venäjä onnistuu kiertämään sitä käyttämällä varjolaivastoa, joka vie Venäläisen öljyn Novorossiiskista Mustan meren rannikolla tai Suomen lahden pohjukan öljysatamista maailmalle. Varjolaiva pumppaa öljyn jossakin merellä toiseen tankkeriin. Siitä se toimitetaan ja myydään eteenpäin ilman "made in Russia" leimaa. Nyt USA aloitti toimet sellaisia laivoja vastaan, jotka ovat kuljettaneet Venäjän öljyä myyntiin yli 60 USD barrelihinnan. Toimet omistajayhtiöitä vastaan eivät ole toimineet. Yhtiön voi aina lopettaa ja perustaa uuden. Siksi pakotteita asetetaan nyt myös laivojen toimista vastanneita ihmisiä vastaan.
Venäjän taloudelle uudet pakotteet ovat Yakovinan mukaan murskaava isku. Koska Venäjä ei juuri itse valmista kulutustuotteita, elektroniikkaa, tietotekniikkaa eikä edes nauloja tai useimpia muitakaan rakentamisessa tarvittavia tuotteita, kaikki tuodaan ulkomailta. Ylivoimaisesti suurimmaksi tuontimaaksi on viime aikoina noussut Kiina. US pakotteet koskevat myös kiinalaisia yhtiöitä. Nekään eivät voi käyttää dollaria tai euroa kaupan maksuvälineenä. Osoittaakseen olevansa tosissaan, USA asetti pakotteita useita Venäjän kauppaa käyneitä kiinalaisia yrityksiä vastaan.
Jos tavaraa Venäjälle ei saada enää edes Kiinasta, vähittäiskaupalla ei ole mitä myydä eikä tehtailla ole osia (kuten piirilevyjä, joilla tuotteisiin tuodaan äly), joista rakentaa esim ohjuksia. Yakovina odottaa, että kulutusmarkkina sakkaa ja tuotanto sakkaa. Edessä on syvääkin syvempi talouslama jo ensi syksynä. Kesä saatetaan jotenkin pärjätä vanhoilla varastoilla.
Vuosien 2022-23 pakotteissa on ollut pahoja reikiä. Venäjä on löytänyt tapoja kiertää niitä. Miten uudet pakotteet toimivat? Sitä on seurattava silmä tarkkana. Ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä.
Kun Putin piti äsken Talousfoorumin, paikalla oli noin 40 maan edustajat, mutta joukossa ei yhtäkään suurta teollisuusmaata tai suurta vientimaata.
Putin piti eilen puheen "rauhasta", joka oli epätoivoinen yritys esittää kovaa. Yksi vaatimus oli lakkauttaa Venäjää vastaan suunnatut pakotteet. Hän taitaa olla kovasti huolissaan, että peli alkaa olla pelattu. USAn Institut of Study of War (ISW) arvioi puheen. Arvio päätteli, että Putin haluaa nyt pysäyttää sotatoimet, jotta hän voi koota voimia ja jatkaa sotaa. Putin puhuu rauhasta, mutta haluaa Ukrainan antautuvan. Ukrainan antautuminen olisi vain askel, jonka jälkeen Putin voi alkaa suunnitella sotaa Euroopan NATO maita vastaan.
USA:n puolustusministeri Lloyd Austen totesi, että Putinilla ei ole mitään sijaa asettaa Ukrainalle ehtoja rauhasta. G7 teki arvion Venäjän jo aiheuttamien tuhojen määrästä sodassa. Se on 480 mrd USD. G7 totesi vastauksena Putinin puheeseen, että pakotteita ei peruta ennen kuin Venäjä suostuu korvaamaan tekemänsä tuhot.
Armenia
Armenia on Venäjän vanha liittolainen. Se on näihin aikoihin asti uskonut, että Venäjä suojelee sitä musliminaapureita vastaan. Viime sodassa Azerbaitsanin kanssa se näki, että näin ei ole. Äsken Armenia huomasi, että Valko-Venäjä, joka on lähes osa Venäjää ja joka tapauksessa sotilasliitossa Venäjän, Armenian, Kazahstanin jne (ODKB) kanssa, on 2018 jälkeen myynyt aktiivisesti aseita Azerbaitsanille, Armenian veriviholliselle ja vastustajalle sodassa. Nyt Armenian mitta tuli täyteen: se teki sopimuksen strategisesta kumppanuudesta USA:n kanssa ja erosi ODKB -sotilasliitosta Venäjän kanssa. Venäjä menetti vanhan liittolaisen. Armenia on ollut yksi tärkeä harmaan viennin kanava Venäjälle sodan aikana. Nyt tämä kanava on sulkeutumassa.
Venäjän diplomaatit Euroopassa
Kahdeksan Euroopan maata teki aloitteen EU:lle, että Venäjän diplomaateilta pitää evätä vapaa liikkuminen Shengen alueella. Heidän viisuminsa pitäisi sallia liikkuminen vain asemamaassa. Puola on asettanut jo tätäkin tiukempia rajoituksia Venäjän diplomaattien liikkumiselle. Yksi motivaatio tämän takana on Venäjän uho siitä, että se järjestää attentaatteja kaikkia niitä maita vastaan, jotka auttavat Ukrainaa aseellisesti. Tsekissä esitettiin syytteet Venäjän sotilastiedustelun henkilöille muutama vuosi sitten tehdyn asevaraston räjäytyksen johdosta. Koska Venäjän "diplomaateista" suuri, luultavasti suurin osa on vakoilijoita, liikkumisrajoitus vaikeuttaa vakoilutoimintaa ja attentaattien järjestämistä.
Romaniassa on tulossa ETYJ parlamentaarikkokokous kesä-heinäkuun vaihteessa. Romania ei antanut Venäjän edustajille viisumeita tapaamiseen.
Mitä muita rajoituksia on jo
Lentoliikenne Venäjälle ja Venäjältä Länteen on poikki. (Esim Sherementovista voi lentää vain: Minskiin, Jerevaniin Armeniassa, pariin kohteeseen Turkissa, Bakuun, Belgradiin, muutamaan kaupunkin Kiinassa, Keski-Aasian tasavaltoihin ja Dubaihin).
Henkilöautolla, joka on rekisteröity Venäjällä, ei voi ajaa EU-maihin.
Sota Venäjällä 14 - 15/06
Ukraina teki 14.06 iskun 90 lennokeilla viidelle alueelle Venäjällä ja Krimillä. Suurin isku osui Morozokskin sotilaslentokentälle, noin 300 km rintalinjasta itään. Paikalliset kuulivat lentokentältä 30 räjähdystä (sillä mitä virallinen Venäjä näissä tapauksissa sanoo, ei ole arvoa, koska tähän asti se on aina valehdellut). Satelliittikuvissa ennen iskua ja iskun jälkeen näkyy kuoppia ja mustaa palon jälkeä 5 paikalla, jossa aiemmassa kuvassa oli SU-34 liitopommittaja. Lisäksi isku osui koneiden huolto- ja korjaushalliin, jossa oli koneita huollossa, kun siellä räjähti.
Tänään Ukrainaan kohdistui vain 33 Venäjän ilmavoimien iskua, kun niitä edellisenä päivänä oli 66. Vaikuttaa siltä, että Venäjä on joutunut järjestelemään sotilaskenttiä ja ilmavoimia uudella tavalla ja ehkä aika monta konetta puuttuu vahvuudesta. Jos koneet lentävät kauempaa, niiden käytön tehokkuus laskee. Esim SU 34 koneen kantama on Wikipedian mukaan 4000 km. Teoriassa se voi siis operoida esim 1500 km päässä Ukrainasta olevalta kentältä ja palata sinne takaisin. Polttoainetta tosin palaa huimia määriä. Kamikaze lennokin täytyy lentää matka vain yhteen suuntaan saavuttaakseen kentän, jolta Suhoit operoivat.
Viime yönä, Ukrainan lennokit iskivät Kamenno-Shahtinkin teollisuuskaupunkiin vajaan 200 km päässä rintamalinjasta. Kohde oli kiinteää rakettipolttoainetta valmistava kemian tehdas. Tehdas pysähtyi.
Viime yönä lennokit iskivät myös polttoainevarastoihin ja öljyn jalostamoon Novoshahtinskissa. Jalostamo pysähtyi.
Johtopäätös: Ukrainan lennokki-iskuja tapahtuu joka yö tai lähes joka yö. Ne kohdistuvat öljyn jalostamoihin, sotatehtaisiin ja sotilaslentokenttiin. Ne ovat jo lopettaneet bensiinin viennin Venäjältä ja hankaloittaneet Venäjän ilmavoimien toimintaa monella tapaa. Näitä pitkän kantaman iskuja suorittavat Ukrainan sotilastiedustelu (GUR) ja tiedustelupalvelu (SBU). Svitan arvioi, että iskujen laajentaminen vielä suurempiin määriin per yö kannattaa järjestää tiedustelupalvelujen sijaan Ukrainan puolustusvoimiin. Kun Ukrainan puolustusvoimat äsken avasi uuden tavan listautua palvelukseen vapaaehtoisena annettuihin tehtäviin, vähän yli 100 lennokkipilotin paikalle tuli yli 2000 hakijaa kahdessa päivässä. Ukraina on sanonut tavoitteeksi valmistaa 1 000 000 lennokkia tänä vuonna. Ne jakaantuvat taktisiin (rintamakäyttö) - tällä hetkellä todettu ennätyskantama 31 km ja pitkän kantaman lennokkeihin (operatiiviset, strategiset, isku ja tiedustelu). Jos edes 10% tavoitemäärästä on pitkän kantaman lennokkeja, edessä on merkittävä toiminnan laajentaminen. Ymmärtääkseni jokainen kohde vaatii merkittävää tiedustelupanosta ennen varsinaisia operaatioita.
Kommentit
Lähetä kommentti