Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

 Hei

Olen Raimo Kantola, Emeritus professori Aallosta. Kotikieleni on venäjä, koska vaimoni sattuu olemaan venäjänkielinen ukrainalainen. Hänellä on linkit mm. Zitomirin ja Krolevetsin kaupunkeihin Ukrainassa. Olen siellä itsekin käynyt muutaman kerran, viimeksi juuri ennen sotaa tammikuussa 2022 Zitomirissa.  Huomasin keväällä 2022 että sotaa on kiinnostavaa seurata suoraan Ukrainalaisilta YT -kanavilta. Niitä on monia. Säännöllisimmin seuraan nykyään Oleg Zdanovin rintamaraportteja, jotka perustuvat Ukrainan pääesikunnan julkaisemaan viralliseen tietoon, amerikkalaiseen ISW (Instut of Study of War) raportteihin ja toisinaan epävirallisiin lähteisiin. Zdanov on Ukrainan (sitä ennen NL) tykistöeversti evp.  Oleg on suvuva niin venäjäksi kuin ukrainaksi. Zdanov ei juurikan kerro maailmaa syleileviä tarinoita vaan keskittyy kertomaan hyvin asiallisesti sodasta.

Toinen sotilaskommentaattori, jota usein seuraan on lentäjäeversti evp Roman Svitan - hän tuo toisen sotilasnäkemyksen, koska on lentänyt kaikenlaisilla vehkeillä, joilla ilmaan pääsee, tuntee raketit ja ohjukset ja muut aseet. Hän oli myös Donbassilla partisaanikomentajana 2014 - 2021 - en tiedä kuinka kauan. Tuo kerta päättyi ymmärtääkseni kliiniseen kuolemaan Venäläisten kidutuspöydällä, josta hänet onnistuttiin elvyttämään. Ehkä tästä syystä Romanin poliittiset kannat ovat aika äkkivääriä, mutta sotilasasioissa vaikuttaa olevan osaava kaveri.  Roman puhuu venäjää.

Usein kuuntelen Ivan Yakovinaa, joka on Radio NV kanavan toimittaja, mutta pitää myös omaa YT videoblogia. Hän sai koulutuksensa Moskovassa, äidinkieli on venäjä, mutta kuuntelee sujuvasti myös ukrainan kielisiä kysymyksiä - vastaa sitten venäjäksi. Ivan on armoitettu tarinan kertoja - hän kertoo asiat hyvin ymmärrettävästi. Joskus on kuitenkin tarpeen suhtautua pienellä kritiikillä, kun Ivan innostuu maalaamaan asioita liian isolla pensselillä.

Lisäksi kuuntelen toisinaan  Mark Feiginiä, joka oli aikaa sitten Duuman jäsen Venäjällä, mutta on sittemmin keskittynyt puolustusasianajajan töihin ja oppositiopolitiikkaan. Hän mm puolusti Pussy Riot naisia hyvin julkisessa sanan vapautta Venäjällä käsitelleessä oikeudenkäynnissä. Mark taitaa asua jossakin Euroopassa mutta vierailee aika ajoin Ukrainassa. Hänen täytyy vältellä Venäjän agentteja, joten osoitetta ei kannata etsiä julkisista lähteistä. Mark on ollut aktiivinen videobloggaaja koko sodan ajan ja on selvästi valinnut puolensa Putinia vastaan ja Ukrainan voiton puolesta. Hän tykkää vitsailla siitä kuinka hänestä tulee Ukrainan voiton jälkeen Venäjän yleinen syyttäjä ja hän pääsee saattamaan tuomiolle varsinkin Putinin sotapropagandistit.

Seuraan aika ajoin myös muita YT kanavia kuten Kanal 24, Ukraina 365 jne.

Viime keväänä huomasin että Suomen media oli viikon tai kaksi jäljessä siitä, mitä oli Ukrainan YT kanavilla nähtävissä. Suomalaisilla oli vaikeuksia päästä perille monista asioista, sodan todellisista taustoista jne. Kesällä 2022 HS ja Yle alkoivat lähettää omia kirjeenvaihtajia Ukrainaan ja tilanne parani huomattavasti. Edelleenkin Suomen mediassa kuitenkin monet yleisesti kiinnostavat aiheet jäävät katveeseen. Myös esiintyy kuvitelmia siitä, että esim sitä mitä Venäjä kertoo kannattaisi toistella ikään kuin "puolueettomuuden" nimissä. Zirnov, entinen FSB undercover agentti, joka kertoo juttuja Pariisista käsin, kertoi selvästi miten esim Peshkovia, Putinin lehdistöpäällikköä kannattaa kuunnella: kaikki mitä se mies puhuu on valetta, siis asiat on aika lailla päin vastoin miten Peshkov kertoo.

Ukraina on sodankin aikana vapaa maa, systemaattinen valehtelu ei siellä onnistu vallanpitäjien taholta. Jopa asioiden parhain päin kertominen näyttää johtavan uskottavuuden meneteykseen. Se ei tarkoita, että kaikki mitä yo kanavilla kerrotaan olisi absoluuttinen totuus. Mukana on sodan sumua - kaikesta ei ole mahdollista saada todisteita. Kuitenkin esim arviot Venäjän tappioista, joita Ukraina antaa ovat aika lähellä sitä, mitä myös länsimaiset lähteet nykyään kertovat. Ukrainalla on mahdollista käyttää rintamalta kerättyä tietoa, länsilähteet painottavat ymmärtääkseni enemmän satelliittidataa.

Ajatukseni on yrittää välittää tällä blogilla suomeksi tuoreinta tietoa Ukrainasta ja täydentää HS/Yle raportointia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan