Ukraina vahvistuu sisäisesti ja ulkoisesti

 24.08.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Ivan Yakovina

Jakso: 4 pvää: 21 - 24/08 2024

Moskovan patriarkaatin ortodoksinen kirkko Ukrainassa

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) paljasti suuren joukon Venäjän agentteja papin kaavussa Moskovan patriarkaatin alaisessa ortodoksisessa kirkossa. Syytteitä on luettu suuri joukko ja tuomioita annettu jo yli 20. Todettuja konkreettisia rikoksia ovat mm. vihollisen tulen ohjaaminen jne. Laajemmin kyse oli  siitä, että FSB oli tehnyt kirkosta oman haarakonttorinsa. Siitä oli tullut ehkä tärkein Venäjän vaikuttamisen peitetty kanava Ukrainassa. SBU ajoi kirkosta uutta lakia ja Presidentin tuella Ukrainan parlamentti, Verhovna rada hyväksyi sen. Lain mukaan jokainen kirkon seurakunta käsitellään erikseen. Jokainen saa tilaisuuden siirtyä osaksi Ukrainan ortodoksikirkkoa, joka on riippumaton Moskovan patriarkaatista. Takaraja on 9kk lain voimaantulosta. Jos tänä aikana seurakunnan papisto jää kiinni isänmaan vihollisen auttamisesta rikollisin keinoin (laki luettelee joukon rikoksia), koko seurakunta voidaan kieltää. 

Uuden lain tavoite on sisäisen turvallisuuden lujittaminen. Sen tuki kansan keskuudessa ja myös Parlamentissa oli laaja. Asia oli sisäpolitiikan iso teema useiden kuukausien ajan.

Ukrainan itsenäisyyspäivä tänään 24/8 - uusi liitto syntymässä?

Tänään on Ukrainan 33. itsenäisyyspäivä. Kyivissä oli juhlallisuuksia, mukana mm Presidentti Zhelensky, Puolan Presidentti Duda ja Latvian pääministeri, jotka kaikki puhuivat. Zhdanov arveli, että tänään Venäjä ei iskenyt massiivisesti raketeilla, koska Kremlissä on tiukka vääntö menossa, miten jatkaa tästä eteenpäin. Venäjän johto näyttää horjuvan ja etsivän suuntaa.

Päivän vieraat innoittivat Zhdanovin maalailemaan yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin noussutta teemaa: Puola, Liettua,  Latvia ja Ukraina voisivat muodostaa uuden liiton, joka voisi olla vahva vaikuttaja itäisessä Euroopassa. Tämä voisi olla yksi skenaario Ukrainan voiton jälkeen (sodan päättymisen jälkeen). Puolan ja Ukrainan välillä on aika ajoin ollut kiistaa myös viime vuosina. Venäjä on pystynyt vaikuttamaan niin, että kiistat ovat välissä leimahtaneet liekkiin. WWII nosti kiistoja, joita ei ole vieläkään 100% onnistuttu lakaisemaan maton alle. Liitolla olisi kuitenkin vuosisataiset historialliset juuret, joten ajatusta ei kannata jättää huomiotta. Maiden johto näyttää ainakin hakevan uutta sopua maiden välille.

USA,  lennokit, uusi asekategoria: drooni-ohjus

USA ja Ukraina keskustelevat/neuvottelevat lennokkiyhteistyöstä. USA harkitsee lennokkien ostamista omiin tarpeisiin Ukrainasta sodan jälkeen.

Ukraina on pari kertaa käyttänyt viime päivinä (ilmeisesti Krimillä ja Voronezin alueella) uutta Polenitsja drooni-ohjusta. Zhdanovin mukaan laite sopii molempien termien alle: drooni ja ohjus. Aseen voimanlähde on suihkumoottori, kuten risteilyohjuksessa, mutta ilmeisesti ohjaus- ja maalitus menetelmät ovat drooneista. Aseesta ei ole julkaistu tarkempia tietoja. Sillä iskettiin viime yönä Voronezhin alueella asevarastoon, se sytytti tulipalon, varaston ammukset alkoivat räjähdellä ja räjähtelivät illalla edelleen yli 8h iskun jälkeen. Varastossa oli tiedustelun mukaa 500 tonnia räjähteitä. Aseen nimeksi on valittu testisana, jota Venäjän puhujat eivät yleensä osaa lausua niin, että ukrainalainen ei huomaisi, että puhuja ei ole ukrainasta vaikka puhuisi kieltä.

Ukrainan iskut lentokentille aiheuttivat merkittäviä tappioita Venäjälle

Pari päivää sitten Ukrainan iski drooneilla Marinovkan sotilaskentälle. Zhdanov oli poiminut tänään iskun alustavan saldon venäläiseltä some -kanavalta. Venäläisen lähteen mukaan iskussa tuhoutui tai vahingoittui 11 SU-34 rynnäkkökonetta, jotka hoitavat liitopommitusta, 2 SU-24 M/MR tiedustelukonetta (SU-24 hävittäjä, jossa on erityisen hyvä tutka) ja yksi SU-35 hävittäjä. Eli yhteensä tuhoutuneita ja vahingoittuneita hävittäjiä oli 14. Lisäksi tuhoutui harvinainen Kasta 2 tutkajärjestelmä, joka näkee 300 km päähän, lentokentän polttoainejärjestelmä ja -varasto. Isoin mekkala syntyi kentän pommi- ja ohjusvaraston räjähtäessä. Venäläisen lähteen mukaan kentälle hyökkäsi noin 20 lennokkia, joista Venäjä onnistui torjumaan 4. Kentällä kaatui 8 sotilasta ja haavoittuneita oli lähteen mukaan 30. 

Tiedot kaipaavat vahvistusta. Jos ne pitävät paikkansa, kyse oli Ukrainan onnistuneimmasta iskusta Venäjäjän ilmavoimia vastaan. Edellinen saman laajuinen (polttoaine + asevarasto + koneita) tapahtui Morozovskin kentälle Rostovin alueella noin kuukausi sitten. 

Aiemmassa iskussa Savasleikan sotilaslentokentälle tuhoutui tai vahingoittui 5 hävittäjää ja IL-76 kuljetuskonetta.  

Rintaman tapahtumat 21 - 24/08. 2024

Venäjä jatkoi hyökkäysmoodissa epätoivon vimmalla. Parilla suunnalla hyökkäyksiä ei juuri enää ollut useana päivänä, joltakin suunnalta (Liman) Venäjä ilmeisesti otti lisää joukkoja Kurskin alueelle, Ukraina havaitsi vihollisen heikon kohdan ja pystyi käyttämään tilannetta hyväkseen. Taistelut jatkuivat myös Kurskin alueella. Siellä Venäjän joukkoja oli kahdessa motissa (toisessa yksi sivu on joki, jota voi kontrolloida lennokeilla ja tykistöllä). 

Toretskin alueella Niu-Jorkissa on kummallinen tilanne. Zhdanov ei saanut siitä selvää kuka piiritti ketä: DeepState kartalla näyttää, että Niu-Jorkista edenneet venäläiset joukot ovat eristyksissä Nelipovkan taajamassa (mutta niillä olisi jonkinlaiset kulkureitit Niu-Jorkin molemmin puolin. Niu-Jorkissa taas on Ukrainan joukkoja Nelipovkan ja Venäjän rintaman välissä. Kartalla tilanne on pysynyt tällaisena useita päiviä.

Yhteenottoja (pääosin Venäjän hyökkäyksiä) oli 166, 134, 144 ja 149 per päivä. Venäjä jatkoi yöllistä siviilien terrorisointia Shahed lennokeilla 3 yönä yhtensä 95 lennokkia ja pienellä määrällä ohjuksia joka yö. Jakson ensimmäinen yö oli pahin, Shahed hyökkäys kesti 16h ja Shahedeja oli 69 yhtenä yönä.

Shahedien torjunnassa Ukraina käyttää entisten rinnalla elektronista sodankäyntiä. Se on pystynyt harhauttamaan osan Shahed lennokeista radaltaan, ne eivät ole osuneet maaliin. Pudonneiden lennokkien etsimiseen menee aikaa. Sen takia raportit eivät valmistu seuraavan päivän aikana. Islander M ballistiset ohjukset pääsevät yleensä maaliin.

Venäjä teki 67 - 99 ilmaiskua per päivä. Se käytti niissä 79 - 122 liitopommia per päivä. Niiden ja Ukrainan ilmatorjunnan takia koneet eivät lennä Ukrainan hallitsemilla alueilla. Venäjä iski tykistöllä 4074 - 4483 kertaa per päivä. Niistä 138 - 176 tehtiin raskailla raketinheittimillä.  Eli tulimuuri oli edelleen kovassa käytössä.

Venäjä eteni jakson ensimmäisenä päivänä 3 suunnalla (Pokrovsk, Toretsk ja Kramatorsk), kahtena päivänä yhdellä suunnalla, josta tämän päivän raportin eteneminen Pokrovskin suunnalla oli huomiota herättävän pieni 44 hyökkäyksestä huolimatta. Eilisessä raportissa Venäjä oli edennyt Toretskin ja Pokrovskin suunnilla eli kahdella suunnalla 11:sta. Saman päivän aikana Ukraina eteni Limanin suunnalla (Luganskin alue). Se valtasi takaisin yhden pataljoonan alueen ja tuhosi samalla 300 miehittäjää. Zhdanovin mukaan alueella oli kuitenkin Venäjän miesylivoima 2,5 : 1. Hän selittää asiaa mm. sillä, että Ukrainan joukot Limanin suunnalla ovat erityisen kokeneita ja päteviä. 

Pokrovskin suunnalla Venäjän hyökkäyksistä tapahtui yli 36% kaikista. Venäjä eteni siellä joka päivä ainakin vähän. Suunnalle Venäjän joukot ovat muodostaneet melkoisen "makkaran". Svitanin mukaan se näyttää Venäjän kannalta riskialttiilta rintaman muodolta. Hän on kotosin Donbassin alueelta ja heitti ilmaan, että "makkaran" sivustaan kannattaisi iskeä, jos siihen vaan löytyy joukot. Pokrovskin suunnalla Venäjä on käyttänyt panssaroitua tekniikkaa hyvin vähän jos ollenkaan. Eteneminen tapahtuu vuorotahtia: liitopommitus - jalkaväen hyökkäys - liitopommitus... jne. Riippuu siitä, onko Venäjä ehtinyt miinoittamaan ja linnoittamaan sivustat vai ei. Jos ei ole, nopeasti liikkuva panssareilla tuettu hyökkäys sivustaan voisi saada aikaan pahaa jälkeä. Jos sivut on miinoitettu jne, mahdollisista vastatoimista on vaikea sanoa nojatuolista mitään.

Venäjän menetykset 4 pvän jaksolla (ilman Kurskin aluetta) olivat: 4690 miestä, 24 tankkia (vain), 99 panssaroitua miehistövaunua, 193 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 9 ilmatorjuntajärjestelmää, 200 lennokkia, (ainakin) 7 risteilyohjusta, 241 autoa, 26 erikoistekniikkaa.

Johtopäätös

Venäjä on lähestymässä päivää jolloin sen pitää päättää, miten jatkaa. Venäjä näyttää strategian tasolla olevan umpikujassa itse sodassa, sotatuotannossa ja taloudessa ylipäätään. 

Venäjän voimat jatkaa hyökkäystä ovat loppumassa. Se näkyy rintamalla, kyvyttömyydessä vastata Ukrainan armeijan operaatioon Kurskin alueella, Krimin pahenevassa eristyksessä yhä ohuemmiksi jäävien huoltoreittien taakse ja Ukrainan iskuissa syvälle Venäjälle niin, että Venäjä ei juurikaan pysty torjumaan iskuja. Myös sisäinen levottomuus erityisesti Kaukasuksen alueella on nousussa.

Ukrainan droonikampanja on keskittynyt viime kuukausina lentokenttiin ja armeijan suuriin polttoainevarastoihin. Ukraina lähetti yli 500 lennokkia Venäjälle heinäkuussa, kun Venäjä jäi reiluun 400 lennokkiin. Ukrainan torjuntasuhde Venäjän lennokeille on hyvä (ehkä 90%). Venäjän torjuntateho on huonompi.  Ukrainan oma ohjustuotanto on päässyt jonkinlaiseen vauhtiin, se pystyy nyt iskemään yli 400 km päähän omilla aseilla, joiden käyttöön ei tarvita Valkoisen talon lupaa. Zhelensky sanoi tänään, että kohta Ukraina pystyy iskemään minne vain Venäjällä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Jaarittelua rauhanneuvotteluista - Ukraina iskee lujemmin