Ivan Yakovina - Z. Brzezinski ja Putin

 Ivan Yakovinan arvio (17.12.2023) siitä mitä Putin tavoittelee:

  1. Yakovina Ukrainassa oli kuunnellut huolella Putinin viime päivien ulostuloja. Hän bongasi Putinilla viittauksen Z Brezisnskiin: https://www.adlibris.com/fi/kirja/the-grand-chessboard-9780465094356?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA1fqrBhA1EiwAMU5m_-DOegBAH_dV5Ft2wNm51CvoQ_s3Kn0SaYHDlZM71FisdCZ4OSo2sRoCmucQAvD_BwE. Kirjassa kerrotaan mm: 1) Venäjä ei voi olla imperiumi ilman Ukrainaa, 2) jos Ukrainasta tulee selvästi Eurooppalainen maa ja se menestyy, Venäjäkään ei voi säilyä perinteisen autoritaarisena maana. Yakovina näkee, että tämä täsmälleen vahvistaa hänen jo aiemmat huomionsa. Nyt vahvistus tuon kirjan tärkeydestä Putinille ja kaikille Venäjän imperiumin rakentajille tuli itsensa Putinin suusta. Putin todellakin näkee, että viime vuosisadan suuri katastrofi oli Neuvostoliiton hajoaminen ja että syy ei ollut itsensä NL:n vaan syypää oli USA. Hän tämän sanonut ääneen jo monta vuotta sitten. Koska tuo oli hirveä henkilökohtainen nöyryytys Putinille hän on asettanut itselleen elämäntehtävät 1) valloittaa Ukraina ja 2 ) kostaa lännelle. Vm rintamalla Putin on jo paljon saavuttanut, mutta esim USAn osalta tavoite on lietsoa siellä sisällissota tai vastaava kaaos, jotta amerikkalaiset saisivat samalla mitalla, mitä hän itse sai kokea. Trump on Putinin kannalta hyvä, ei siksi että hän eritityisesti odottaisi siltä suunnalta apua, vaan koska hän varmaan saa paljon pahaa aikaan itse USAssa, mm. purkamalla tärkeitä instituutioita kaivamalla demokratiaa kuoppaan. Ts. Putin on huolella lukenut kirjan mutta tulkitsee kaiken päin vastoin, koska kirja oli lännen puolella, mutta Putin on autoritaarisen/totalitaarisen vallan kannattaja ja haluaa nostaa Venäjän imperiumin uuteen nousuun. Koska Putinilla on 2 tavoitetta, Ukrainan sodassa on oikeasti kyse ohjelman vaiheesta 1. Siksi Lännen kannattaa katsoa nenäänsä pidemmälle ja aseistaa Ukraina hampaisiin asti.
    Adlibris
    In The Grand Chessboard , renowned geostrategist Zbigniew Brzezinski delivers a brutally honest and provocative vision for American preeminence in the twenty-first century. The task facing the United States, he argues, is to become the sole political arbiter in Eurasian lands and to prevent the emergence of any rival power threatening our mater...
  2. Jos Venäjä häviää, yo teorian mukaan, se ei enää voi Z. B.n arvion mukaan väittää olevansa 3. Rooman valtakunta eikä edes Eurooppalainen maa. Venäjä ei kuitenkaan halua nähdä itseään Aasialaisena maana. ZB arvioi myös että tässä häviöskenaariossa, Venäjä menee palasiksi ja että siitä tulee Kiinan vasalli (mitä se oikeastaan jo nyt on).
PS: Ivan Yakovina on Ukrainassa Radio NV kanavan toimittaja ja YT bloggeri. Hän kertoo sodasta, Kiinasta, USAsta (Venäjäksi)

PS2: kuulostaa suomalaisesta näkökulmasta hullulta mutta on mun mielestä uskottava analyysi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi