Lentäjät kieltäytyivät

 Oleg Zdanov (tykistöeversti evp) kertoi tänään (24.12) YT-kanavallaan, että Venäjän Morozovskin lentotukikohdan taktisten ilmavoimien lentäjät kieltäytyivät lähtemästä taistelulennoille heti sen jälkeen kun kolme Su-34 konetta ko. yksiköstä pudotettiin Hersonin rintamalla 22.12.  Morozovsk on juuri se tukikohta, josta etelärintaman liitopommeja kantavat SU-34 koneet lähtevät. Tämän päivän rintamaraportissa oli 34 venäläisten lentoiskua koko Ukrainassa, yksikään niistä ei ollut Hersonin eikä Zaporizjan suunnilla.

Kieltäytyminen on periaatteessa sotaoikeuteen johtava rike sodan aikana. En tiedä, miten siihen suhtaudutaan sotilaallisen erikoisoperaation oloissa.... Joka tapauksessa, koneiden pudotus on vähintään keskitason käännekohta etelärintaman sodassa.

NB: Jos Ukraina on tuonut rintaman tuntumaan Patriotin, yhdessä systeemissä voi olla luokkaa 8 ohjuslavettia + tutkasysteemi + ohjauskeskus. Ohjuksia on keskipitkälle ja pitkälle matkalle. Yksi järjestelmä voi kattaa aika pitkän pätkän rintamaa. Venäjän Z-kanavat jo ehdottelevat, että Hersonista länteen oleva kaistale Dneprin vasenta rantaa pitäisi jättää suosiolla Ukrainalle.  Ukraina ei ole vahvistanut millainen ilmatorjunta pudotti koneet. Venäjä sen sijaan on vahvistanut että koneet putosivat.

Kiinnostava huomio, jonka Zdanov  toi esiin YT kanavallaan toisen kerran: Venäjä  saa rintamalle uutta panssaroitua kalustoa 7 ... 10 päivän välein. Pian seuraa päivä, jossa sitä yritetään käyttää, Ukrainan lennokit ja kaukokantaman tykit tuhoavat kaluston ja sitten jatketaan taas pelkän jalkaväen voimin seuraava noin viikko.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi