Oleg Zdanovin raportti 16-18/12 annettu 17-19/12 Ukrainan rintamalta

 Yhteenottoja rintamalla oli 89+64+105, ts 17/12 Venäjä veti hieman henkeä, mutta 18/12 oli jo taas täysi hönkä päällä. Yleensä joka päivä Venäjä iski tykistöllä yli 100 asutuskeskukseen, tämän pvän raportissa jopa yli 140 asutuskeskukseen. Jokainen tällainen isku on sotarikos, koska siviilit eivät ole laillisia kohteita sodan lakien mukaan. Siviiliterrorin puolella Shahed iskut olivat laskevalla trendillä 20 ->5 -> 2 per yö. Ukraina tuhosi kaikki Shahedit, eli sen ilmatorjunta on parantunut paljon viime vuodesta.

 Puolestaan ilmeisesti tänä aamuna Moskovassa lenteli useita lennokkeja ja kolme lentokenttää jouduttiin sulkemaan lennoilta joksikin aikaa. Aiempina päivinä lennokki-iskuja on ollut mm. Rostovin, Volgogradin ja Lipetsin lentokenttiä vastaan.

Yleiskuva rintamalla on, että Venäjä hyökkää monessa paikassa ja myös saavutti pientä etenemistä siellä täällä, esim Bahmutissa eilen. Jos 16.12 vielä Venäjä iski useimmin Avdiivkassa 30/89, sen jälkeen iskut ovat levinneet useille suunnille. Marinkasta on enää pieni pala Ukrainan hallussa. Siellä rintama oli aika lailla stabiili vuodesta 2014, mutta viime kuukausien liitopommitukset ovat ilmeisesti muuttaneet kaupungin kiviröykkiöksi.  Ukraina on siksi nähnyt parhaaksi vetäytyä hyvässä järjestyksessä. Rintaman liikkeet ovat kauttaaltaan hyvin pieniä askelia kerrallaan. Koska molemmat tietävät kaiken toisistaan (Zhaluzhnin sanojen mukaan), yllätyksiä ei tule.

Arvioidut Venäjän menetykset 3 pvän aikana: 3480 kaatunutta, 78 tankkia, 104 panssaroitua miehistövaunua, 90 tykkiä, 6 raketinheitintä, 6 ilmatorjuntajärjestelmää, 61 lennokkia, 2 risteilyohjusta, 132 autoa, 10 erikoistekniikkaa (mm. elsoja). Ukrainalla on ammuspulaa erityisesti NL aikaisella kalustolla kuten 152mm tykit. Muutenkin Ukraina säästää ammuksia. Sekä Zdanov että Yakovina pyörittävät drone rahankeräyksiä. Esim yötiedusteluun ja iskutehtäviin. Tuo kaatuneiden määrä on hyvin korkea vrt kalustomenetyksiin. Ainoastaan 17.12 Venäjä käytti kalustoa runsaasti ja sitä myös tuhottiin paljon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi