Oleg Zdanovin raportti (annettu 24-26/12)

 Raportti kattaa tapahtumia 23-26 ap/12 ajalta.
Venäjä on jatkanut hyökkäysmoodissa, yhteenottoja rintamalinjalla on ollut 81+66+98, eli paljon per vrk. Venäjä on saavuttanut pientä, muutama potero kerrallaan edistystä mm. Bahmutin suunnalla ja Marinkassa. Venäjä on jyrännyt Marinkan kaupungin, siitä on vielä luoteiskulmalla ja lännessä pieni siivu Ukrainan hallussa, itäinen kiviröykkiö on Venäjän hallussa. Venäjä ei ole jaksolla käyttänyt lentokoneita Hersonin ja Zaparozjen suunnilla (Ukraina on siellä viimeisen vkon aikana pudottanut yhteensä 4 Su-34 rynnäkköhävittäjää ja yhden SU-30M komentokoneen). Viime päivinä Venäjän ilma-iskujen määrä on ollut alhaisemmalla tasolla (esim tänään 40), verrattuna muutaman vkon takaiseen (tavallisesti noin 70). Ukrainalla on paikoitellen ammuspulaa, mikä osin selittää Venäjän pieniä edistysaskelia.

Viime yön klo 2am-3am/26.12 näyttävä tapahtuma oli Venäjän miehittämässä Feodosian satamakaupungissa Krimin itäosassa, sen satamassa. Ukraina tuhosi risteilyohjuksilla Venäjän kuudennen suuren maihinnousualuksen. Se räjähti näyttävästi, ilmeisesti kuormana oli räjähtävää lastia kuten Shahed lennokkeja, joita alus on kuljettanut läntiselle Krimille lähetettäviksi terrorilennolle Ukrainan alueelle. (myöhemmät arviot olivat että lastina oli tykin- ja raketinheitinten ammuksia jne) Venäjällä oli 22kk sitten Mustalla merellä 12 saman kaliiberin maihinnousualusta. Niistä on nyt puolet tuhottu. Ketshin silta ei kanna raskaita kuormia, sitä voivat käyttää vain henkilöautot, joten sotalogistiikan kannalta näillä maihinnousualuksilla on kriittinen rooli. Ne kuljettavat ammustarvikkeet, raketit, ohjukset, lennokit jne Novorossiiskista jne Venäjän satamista Krimille ja läntiseen osaan Hersonin aluetta Dneprin vasemmalla rannalla. Maihinnousualus ei tarvitse satamainfraa, jotta se voi purkaa lastin.

Öisin Venäjä on iskenyt Ukrainaan 14+31+19 Shahedilla, joista Ukraina on pudottanut 14+29+13, eli 87,5%. Yleensä joka yö, Venäjä on iskenyt yli sataan asutuskeskukseen tykistöllä, jokainen isku on sotarikos, koska sodan lakien mukaan siviilejä ei tarkoituksella tappaa. Venäjän rintamaiskut ovat keskittyneet Kupjanskin, Bahmutin, Avdiivkan ja Hersonin suunnittelle. Vm paikassa Venäjä on turhaan yrittänyt usean desanttidivisioonan voimin heittää jokeen muutamaa sataa ukrainalaista merijalkaväen sotilasta, mutta ei ole siinä onnitunut. SU-34 pudotus on toistaiseksi lopettanut sillanpään liitopommitukset. Merijalkaväkeä suojaavat lennokkiparvet ja pitkän kantaman tykistö.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla: 2570 kaatunutta, 45 tankkia, 85 panssaroitua miehistövaunua, 70 tykkiä, 2 raketinheitintä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 74 lennokkia, 7 risteilyohjusta, 2 hävittäjälentokonetta, 51 autoa (25.12 luku puuttuu, joten tuo voi olla alakantissa), 13 erikoistekniikkaa ja yksi sotalaiva.

Johtopäätös (Yakovina): Ukraina on askel askeleelta ottamassa laatuylivoiman Venäjästä. 22kk sitten Ukrainalla ei ollut laivastoa, ilmavoimat olivat vanhentuneet, koneita vähän, ilmatorjunta mitätön. Nyt Ukraina on ottanut Mustan meren länsiosat hallintaansa, Venäjän laivasto tai edes ilmavoimat eivät pysty siellä operoimaan ja Venäjä on lähes tyhjentänyt Sevastopolin sotasataman, joka oli sen Mustanmeren laivaston päätukikohta ja laivasto on vetäytynyt Novorossiiksiin. Viime viikkoina, jos alueelle on ilmaantunut Venäläinen hävittäjälentokone, se on ammuttu alas.  Lisäksi koko maan kattava ilmatorjunta pääsee 80% onnistumis%:iin tai sen yli. Ukrainan onnistumisen yksi kivijalka Mustalla merellä ovat miehittämättömät FPV- ohjatut pintaveneet. Viimeisin malli on Mamai, joka kuulemma saavuttaa 120km/h max. nopeuden ja on iskuase.   

Jos vähän spekuloidaan, taustalla vaikuttaa olevan Bidenin hallinnon tiukentunut linja, jossa tavoite on asetettu ajaa Venäjän armeija pakoon Ukrainasta. Ensi askel on että Ukraina saavuttaa ilmaherruuden (nyt vielä ylivoima ilmassa on Venäjällä). Jos tässä Ukraina onnistuu, Venäjän maavoimien tilanne käy muutamassa viikossa tai kuukaudessa kestämättömäksi ja se joutuu vetäytymään. Onko asia näin, jää nähtäväksi. Tämän rinnalla, USA on tiukentanut pakoitelinjaansa: se asettaa nyt kolmansien maiden pankeille ja firmoille dollarikauppakiellon, jos ne koskevat venäläiseen rahaan tai auttavat Venäjää millään tavalla hankkimaan valuuttatuloja, sota- tai kaksikäyttötavaraa, joka on sanktioitu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi