Sodassa sattuu ja tapahtuu

 Havaintoja päivän YT streameista Ukrainasta (22.12.2023)

Dneprin vasemmalta rannalta ilmeisesti Krinkia kohti lensi tänään kolme Su-34 konetta liitopommilastissa tarkoituksenaan pudottaa ja liidättää pommit vasemman rannan Ukrainalaista sillanpääasemaa vastaan. Vastaan lensi ilmatorjuntaohjuksia ilmeisesti Dneprin oikealta rannalta ja kaikki kolme konetta tuhoituivat noin 30km päässä rintamalinjasta. Epävarma tieto on, että Ukraina olisi siirtänyt ehkä yhden Patriot systeemin etelään suojaamaan joen vasemman rannan sillanpääasemaa. Kyse voi myös olla jostakin toisesta läntisestä ilmatorjuntajärjestelmästä. Tähän mennessä Ukrainalla ei ole ollut keinoa estää liitopommituksia, nyt tämä saattaa olla muuttumassa.

Venäjän rintamaliikkeissä on havaittavissa, että toisessa linjassa ei enää riitä joukkoja paikkaamaan ensilinjan tappioita joka paikassa. Ilmeisesti siksi Venäjä on siirtämässä prikaatin verran väkeä Bahmutin suunnalta etelämmäksi Avdiivkaan. Zdanovin mukaan tämä kertoo siitä, että Venäjän mobilisaatiokoneisto ei enää pysty puskemaan riittävää määrää miehiä kaatuneiden tilalle. Samaan aikaan Venäjällä on rakennuksilla ja teollisuudessa kova työvoimapula. Venäjä on sopimassa, että se ensi hätään ottaa vastaan pohjoiskorealaisia rakennusmiehiä paikkaamaan pulaa.

Tuotantonäkymät Venäjän teollisuudessa ovat huonot, santiot ja työvoimapula yhdessä painavat tuotantomahdollisuuksia alas. Jos tänä vuonna sotatalouteen siirtyminen on näyttänyt makrotalouden luvuissa hyvältä, kasvuakin on nähty, todellisuudessa siviilipuolen tuotanto on laskenut monilla aloilla ja se mitä sotateollisuus tuottaa menee tuhottavaksi rintamalla. Se ei siis tuo mitään parannusta venäläisten arkeen. Virallisesti inflaatio on pientä, mutta todellisuudessa 22 sotakuukauden aikana jokapäiväisen kulutuksen hinnat ovat nousseet noin 50% kertoo Yakovina. Vuoden alusta ruoka kallistuu Venäjällä, lupaavat tuottajat.

WSJ kertoi, että sillä on todisteet ja todistaja, että Prigozinin koneen sabotoinnista käskyn antoi Putin ja sen toteutti FSBn entinen johtaja Patrushev. Näin Z-porukan suosikin Wagnerin luojan, Prigozinin tappajaksi paljastuu Putin. Tämä on kova pala Putinia tähän asti palvoneiden Z-patrioottien uskolle.

USA on pakoterintamalla aktiivinen: se kuristaa Venäjän öljyviennin tulojen siirtoa Venäjälle, pakottaa kaikki toimijat ottamaan hintakaton tosissaan ja puhaa Venäjän valtion jäädytettyjen aktiivien (noin 300mrd USD) siirtoa Ukrainan hallintaan parin kk sisällä. Päätöstä valmistellaan G7 pöydälle helmikuuksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi