Zdanovin 3pvän raportti (27-29/12-2023)

 Oleg Zdanov, tykistöeversti evp, Ukraina seuraa tiiviimmin Ukrainan pääesikunnan virallista tiedotusta. Raportti käsittelee aikaa 26 - 29/12.

Venäjä on jatkanut rintamalla hyökkäysmoodissa, mutta aktiivisuus laski hieman edelliseen kauteen verrattuna. Yhteenottoja oli 80 + 56 + 53, kun niitä oli Joulun aikaan kiivaimpina päivinä lähes 100.
Venäjällä on menossa joukkojen siirto Bahmutista Avdiivkaan ja ilmeisesti sen mobilisaatiokoneisto ei oikein pysty paikkaamaan kaatuneiden jättämää aukkoa, siksi siirtoja suunnalta toiselle pitkin rintamaa. Ukrainan toteuttamat lentokoneiden pudotukset ja Novotsherkask maihinnousulaivan tuho ovat myös saattaneet hieman lannistaa Venäläisiä. 

Zelenski kävi tänään Avdiivkassa parin km päässä rintamalinjasta palkitsemassa ansioituneita sotilaita.

Ilmeisesti osin äskeisten lentokoneiden ja laivamenetysten takia Venäjä ajoitti tälle päivälle hyvin laajan siiviiliterrori-iskun (yhtään sotilasta ei kuollut tai haavoittunut, mutta siviiliuhreja oli yli 30 kuollutta ja yli 100 haavoittunutta. Venäjä isku 158 aseella, mukana risteilyohjuksia noin 90, yli 30 Shahedia ja myös ballistisia (esim S300) ja aeroballistisia ohjuksia. Yhteensä niistä Ukraina torjui 114 (n. 72%). Raskaimmat ohjukset Venäjä ampui strategisen tason pommikoneista mm. Brjanskin alueelta. Tänään Ukrainasta kuului väitteitä, että yksi strateginen pommikone olisi ammuttua alas tai pudonnut Brjanskin alueella. Tämä ei ole vahvistettu tieto.

Mukana oli myös ilmasta maahan Kinzal ohjuksia. Torjuntaprosentti ja erityisesti ballistiikan osumat kertovat siitä, että Ukrainalla ei riitä pätevää ilmatorjuntaa kaikkialle. Massiivisen iskun tavoite on myös kyllästää ilmatorjunnan kapasiteetti.  Erityisesti ballistiset ohjukset ovat epätarkkoja. Niiden torjunta onnistui myös huonoiten. Sodan lakien mukaan tarkoituksella ei siviilejä saa ampua eikä varsinkaan epätarkoilla aseilla. Tässä tapauksessa ballistiset ohjukset oli suunnattu nimenomaan asutuskeskuksiin. Ukraina valmistautuu siihen, että lähiöinä raketti-iskut jatkuvat. Suuri osa ohjuksista oli suunnattu kriittiseen infraan, mutta tällä saralla, vahingot olivat pieniä ja torjunta onnistui aika hyvin.

22kk sodan aikana Venäjä on ampunut Ukrainaan yhteensä noin 7600 ohjusta. Venäjä iski tykistöllä jakson aikana jopa 130 asutuskeskukseen per vrk. Tämän pvän tykistöraportissa oli 110 asutuskeskusta. Nämäkin ovat sotarikoksia.

Yksi Venäjän, luultavimmin risteily-, ohjus ylitti Puolan rajan, mutta ilmeisesti putosi metsään, mistä sitä ei vielä äsken ollut löydetty. Ukrainalaiset kommentaattorit ehdottivat tuosta Puola-iskusta että ehkä NATOn olisi aika tehdä kuten Turkki tekee: raja on raja jos siitä tulee yli vaikka Venäjän SU-xx kone, Turkki ampuu sen alas - tällainen tapahtui muutama vuosi sitten. Ukrainalaisille on päivän selvää, että jos Ukraina häviää, Venäjä ei pysähdy Ukrainan länsirajalle. Siksi raja pitää vetää tosissaan jossakin vaiheessa.

Tänään Venäjän aktiivisuus oli keskittynyt Avdiivkaan ja sivunäyttämöt olivat Kupjanskissa sekä Dneprin vasemmalla rannalla. Kahdessa vm. kohteessa Venäjä ei saavuttanut mitään, Avdiivkassa se sai pari poteroa vallattua eteläkaarella Avdiivkaa.

Arvioidut Venäjän tappiot 3 päivän jaksolla: 2560 kaatunutta, 54 tankkia, 77 panssaroitua miehistövaunua, 51 tykkiä, 4 raketinheitintä (reaktiivnaja sistema zalpovogo ognja), 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 81 FPV lennokkia, 106 autoa, 15 erikoistekniikkaa. Kaatuneiden hieman laskenut määrä ehkä kertoo, että Venäjä ei ole pystynyt pitämän samaa hönkää päällä kuin vielä viikko pari sitten.

Puhe F16 koneiden saapumisesta Ukrainaan käy kuumana ja ristiriitaisena. Tämä on normaalia, asia pitää peittää "sodan sumuun" mahdollisimman pitkään, jotta vihollinen pysyisi epätietoisena.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi