Zdanovin raportti 20-22/12 (annettu 21-13/12 - 2023)

 Jätän 20.12 annetun raportin väliin, sen luvut eivät tainneet olla kunnossa. Zdanovia täydensi Yakovina.

Merkittävin tapahtuma oli eilinen 3 Su-34 rintamapommikoneen tuho Dneptistä etelään. Tänään tiedot ovat tarkentuneet. Ukrainan ilmatorjunta pudotti ne noin 50km päässä Dnepristä liitopommilastissa, ennen kuin ne ehtivät pudottaa pommit. Koska liitopommit ovat se merkittävä ase, jota vastaan Ukraina ei ole tähän asti pystynyt puolustautumaan (pommit ovat satoja ja jopa 1500 kg trotyylin paukkuja) ja ehkä tärkein syy miksi kesän ja syksyn Ukrainan vastahyökkäyksen tulokset jäivät vaatimattomiksi, onnistunut pudotus on merkittävä. Tänään alueella Venäjä ei käyttänyt liitopommeja eivätkä Su-34 koneet lentäneet siellä. Menossa on taistelu ilmaherruudesta Ukrainan yllä. Venäjä on tehnyt jopa 30/vrk vastahyökkäystä Dneprin eteläpuolella tavoitteena heittää Ukrainan sillanpää Dneprin etelärannalla jokeen. Se on kokenut suuria tappioita saavuttamatta menestystä. Nyt on mahdollista, että Ukraina pystyy laajentamaan sillanpäätään, saamme nähdä. Ukraina iski liitopommeilla (ilmeisesti vanhoilla Migeillä) ensimmäistä kertaa eteläisellä suunnalla. Pari ammusvarastoa meni päreiksi.

Hollanti ilmoitti toimittavansa 18 F-16 konetta vielä joulukuun aikana Ukrainaan. Venäjän Z-kanavat väittivät, että niitä on jo 15 Ukrainassa, pitäneekö paikkansa, en tiedä. Aluksi lentäjien täytyy joka tapauksessa harjoitella ja synkata systeemit Ukrainan ilmatorjunnan jne kanssa - vasta sen jälkeen voi suorittaa taistelulentoja. Venäjän Z-kanavat puhuvat jo, että Venäjä tuo Ukrainaan uusimpia Su-57 koneita - saattaa olla mahtailua, koneiden taisteluvalmiudesta tai siitä miten ne pysyy ilmassa ei ole kunnon näyttöä.

Jaksolla, yleensä öisin Venäjä lähetti 35+ 28 + 9 Shahedia siviiliterrorilennolle, niistä Ukrainan ilmatorjunta pudotti vastaavasti 34 + 24 + 9. Vrk aikana oli 99 + 95 + 75 yhteenottoa rintamalinjalla, eli paljon. Viime päivänä menossa on Venäjän puolella parin prikaatin siirto Bahmutin suunnalta Avdiivkaan, ehkä siksi viimeinen päivä oli hiljaisin.  Siirto sinänsä kertoo, että Venäjä kokee miehistöpulaa. Venäjä on kuitenkin saavuttanut Bahmutin ja Marinkan suunnalla pientä menestystä. Vaikuttaa siltä, että Ukraina potee pahaa tykistöammuspulaa näissä kohteissa. On julkaistu videoita kuinka Venäjän jalkaväki etenee Bahmutin suunnalla avoimessa maastossa kyyristelemättä maastomarssin tapaan. Jos Ukrainalla olisi kasettiammuksia, joita se on aiemmin käyttänyt, näin ei tapahtuisi.

Venäjä iski tykistöllä yli 100 + 130 + 110 asutuskeskukseen joka yö.

Arvioidut Venäjän tappiot olivat: 3200 kaatunutta, 40 tankkia, 77 panssaroitua miehistövaunua, 80 tykkiä, 4 raketinheitintä, 68 FPV lennokkia, 1 risteilyohjus ja ne 3 su-34 hävittäjäkonetta, 124 autoa, 20 erikoistekniikkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi