Aseista ja aselajeista - Ukraina ja Venäjä

 Tarina perustuu ukrainalaisten YT kanavien kertomaan (Zdanov, Ukraina 365, Svitan, jne)

Venäjä käytti tämän vuodenvaihteen ja vuoden 2024 risteilyohjusiskuissa Ukrainan siviilikohteisiin strategisten ilmavoimien TU-95 koneita (https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-95). Ensimmäisessä iskussa mukana oli 20 konetta, toisessa 16 ja kolmannessa 11. Ensimmäisessä iskussa koneissa oli useita ohjuksia per kone, toisessa pari ohjusta ja viimeisessä yhteensä 12. Koska koneet ovat todella vanhoja, näyttää todennäköiseltä että niiden lentotunnit alkavat olla täynnä eivätkä ne enää jaksa rikkoutumatta kantaa täyttä lastia. Koska koneita oli joka iskussa vähemmän, ilmeisesti puuttuvat koneet ovat joko huollossa tai sitten ne on jouduttu poistamaan käytöstä.

Lentäjäeversti Svitan kuvasi kuinka Ukraina "uudisti" ilmavoimat vuosituhannen alussa integroimalla ne asevoimiin. Svitanin mukaan minimimäärä F-16 koneita, joilla Ukraina voisi saada ilmaherruuden on 160 - ne voisi jakaa 40 koneen prikaateihin, jotka edelleen jakautuisivat laivueisiin. Jotta ilmavoimia voisi käyttää tehokkaasti NATO-oppien mukaan, niiden pitää Svitanin mukaan olla erillinen aselaji, jota johtavat lentäjät. Itse koneiden käyttöönoton lisäsi Ukrainalla on siis edessä organisatorinen muutos.

Zdanov näytti videon, jossa rintamalla kohtasivat paras venäläinen tankki T-90M (proryv) (https://en.wikipedia.org/wiki/T-90) ja amerikkalaisvalmisteinen Bradley. Bradley ei ole varsinainen tankki, siinä on 25 mm nopea automaattitykki panssaroidun rungon päällä. T-90M on itse asiassa modernisoitu T-72 ja siinä on 125mm kanuuna. Perustaltaan molemmat T-90 ja Bradley ovat vuosikymmeniä vanhoja designeja. No, Bradley ampui T-90 tankin tuleen ja voitti. Bradley suunniteltiin aikanaan tankin tappajaksi, kun Venäjä oli aloittanut T-72 tankkien massatuotannon.

ATES sissit Krimiltä kertoivat, että Sevastopolin satamalaiturin vieressä makaa meren pohjassa Tarantul korvetti (https://en.wikipedia.org/wiki/Tarantul-class_corvette). Se upposi sinne ilmeisesti hitaasti pari viikkoa sitten tapahtuneen Ukrainan vesi-drooni iskun aikaan saamien vahinkojen takia. Hidas uppoaminen selittäisi, miksei Ukraina aiemmin kertonut upotuksesta.

Kiinalaisessa "Military Arms" lehdessä oli Zdanovin mukaan artikkeli, jossa arvioitiin venäläinen S-400 ilmatorjuntajärjestelmä ja venäläinen Kinzal ohjus. Artikkelin arvio oli että S-400 on nätisti maalattu S-300 järjestelmä. Kinzalista artikkeli ei käyttänyt termiä "supersoninen" vaan kertoi niin kuin asia on, että kyse on lentokoneesta laukaistavasta Iskander-M ohjuksesta, jota ei juurikaan voi ohjata lennon aikana. Ukrainassa Patriot järjestelmä on pudottanut kaikki kohdalle osuneet Kinzal ohjukset, vaikka Patriotin ei pitäisi pystyä torjumaan yli 3 Machia lentäviä kohteita. Venäjä on käyttänyt kaikista noista aseista T-90, S-400 ja Kinzal termiä - "ainutlaatuinen, analogisia aseita ei ole maailmassa" (analogov net).





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi