Droonisota, Cesar, Intia ja Alaska

 Tarina perustuu Yakovinan ja Zdanovin kertomaan

Ukraina on alkanut käyttämään drooneja iskuissa kohteisiin syvällä Venäjän alueella. Suomessakin sai huomiota Leningradin alueella öljysataman säiliöön tähdännyt drooni. Se vaikutti koelennolta taisteluolosuhteissa. Jos Ukraina oppi lennosta riittävästi, kunhan tehtaalta tulee lisää samanlaisia 1250 km lentäviä drooneja, uusi isku drooniparvella on tulossa.  Tavoitteena on pysäyttää Venäjän öljyn vienti tai ainakin häiritä sitä. Öljy on keino Venäjän rahoittaa sotaansa, öljyinfra on siksi legitiimi kohde. Venäjä vie öljynsä Itämereltä Leningradin alueen ja Mustan meren Novorossiiskin satamista. Tuhoamalla vain parin kohteen satamainfra, Ukraina saisi viennin pysähtymään tai ainakin tökkimään pahasti. Tämä on mahdollista vain Venäjän kaltaiselle maalle, jonka vientitulot ovat yhden tuotteen varassa. 

Muutama päivä sitten Ukraina iski drooneilla Klintsin kaupungissa kolmeen suureen bensiinisäiliöön. Klintsi on muutamia kymmeniä kilometreja Ukrainasta pohjoiseen lähellä Valkovenäjän rajaa. Säiliöitä käytetään välivarastoina bensiinin matkalla Ukrainaan miehitysjoukkojen käyttöön. Sitä edeltänyt drooni-isku osui valtavaan kemian tehtaaseen Shahtinskin kaupungissa muutama kymmenen kilometria Luganskin alueelta Venäjän puolelle Rostovin alueella. Tehdas paloi näyttävästi. Muutama päivä sitten droonit iskivät myös jo toiseen ruutitehtaaseen Venäjällä. (Edellinen ruutitehdasisku sattui muistaakseni joulukuussa). Yksi tehtaan tuotantoyksikkö (tseh) paloi poroksi.

Sanktiot uhkaavat öljytuloja Venäjän vientikohteissa. Tärkeä ellei tärkein öljyn vientikohde Venäjän öljylle on ollut Intia v 2023. Intia ilmoitti vastaisuudessa ostavansa venäläistä öljyä uusin ehdoin: hinta määritellään tuotuna öljysatamaan Intiassa. Venäjä kustantaa hinnasta satamassa kuljetuskulut esim. Huthien sodasta tai tankkereiden sanktioista huolimatta. Hinta on alle länsimaiden asettaman 60 USD alle eli 54 USD/barrel. Sen sijaan että tähän asti Intia maksoi Rupioissa, se tulee Venäjää vastaan maksamalla USA dollareissa. Uusi politiikka on ensin neuvoteltu USAn finanssiministeriön sanktioista vastaavien ihmisten kanssa. 

Koska Venäjän valtion v 2024 budjetti on tehty oletuksella 75 USD/barrel, budjettiin tulee valtava lovi: tuloista valtaosa muodostuu öljyn viennistä. Muuttunut tilanne kertoo, että USAn finassiministeriö on tiukentamassa koko ajan otettaan Venäjän vastaisissa pakoitteissa. Ajatus on kuristaa Venäjän tulovirrat niin, että sodan rahoittaminen käy mahdottomaksi. Venäjän "hyvinvointirahastossa" on edelleen paljon rahaa. Tosin sen tyhjentyessä eläkkeitä ei enää pystytä maksamaan. Rahaston tyhjeneminen näyttää kiihtyvän. USA jäljittää myös öljytankkereiden vuokraajia Venäjän käyttöön ja asettaa omistajayhtiöille herkästi pakotteita.

Venäjä Putinia myöten hermoilevat USAn hankkeesta pidättää 300 mrd USD Venäjän valtion valuuttavarantoa, joka on US ja muissa länsimaisissa pankeissa, ja antaa varat Ukrainan käyttöön. Putin antoi jo määräyksen vastatoimena kartoittaa kaikki ikinä Venäjän, Neuvostoliiton tai niiden edeltäjien hallussa ollut omaisuus länsimaissa ja valmistella toimet ko. omaisuuden julistamisesta Venäjän valtion omaisuudeksi. Putin ohjeisti, että voitte aloittaa kartoituksen Alaskasta. Ajatus on, että Venäjä sanoo irti Alaskan myyntisopimuksen USA:lle  1800-luvun puolivälistä ja maksaa purkamisesta nykyrahassa 8 mrd USD. Voitte arvata, mitä kuka tahansa järkevä ihminen tai Joe  Biden tuosta ajattelee.

Jos 300 mrd USD hermostuttaa vallanpitäjiä, samaa ei voi sanoa palelevista ihmisistä. Myös Novosibirskissä Siperiassa sattui kaukolämpön rikkoutuminen, 500 000 ihmistä on ilman normaalilämmitystä, ulkona on -25C. Vastaavia onnettomuuksia on sattunut pitkin laajaa Venäjää eikä pahimmat pakkaset ole edes saapuneet. Vallan reaktio on ollut pamputtaa protestit hiljaisiksi, julistaa hätätila, mutta lämmityksen korjaaminen on ollut sitten toinen juttu.

Ranska on herännyt auttamaan Ukrainan aseistamisessa. UK teki jo uudenlaisen turvallisuussopimuksen Ukrainan kanssa, USA ja Kanada valmistelevat sellaista ja nyt myös Ranska kertoi aikovansa tehdä vastaavan sopimuksen. Tarkoitus on, että Macron käy helmikuussa 2024 Kiyvissä allekirjoittamassa sen. Samalla hän tuo mukanaan aseapupaketin, jossa on kuorma-auton runkon päälle rakennettuja Cesar haupitseja, 6 nopeasti ja loput 72 vuoden 2024 aikana. Cesarit ovat pärjänneet sodassa hyvin, perusammus lentää 42 km ja rakettiboosterilla luokkaa 60 - 70 km. Cesar ampuu max 6 laukausta minuutissa. Cesarit pärjäävät hyvin esim. vastatykistöaseina. Jos haupitsi ampuu 42 km päähän ja ammuksen nopeus olisi 700 m/s, matkalla menee 1 min. Siispä tässä laskuesimerkissä kannattaa lähteä toiseen paikkaan kun 1 min on kulunut ensimmäisestä laukauksesta. Siksi kumipyörillä omin voimin kulkeva haupitsi on tehokas ase vastatykistötulessa.

Ranska lähettää myös ohjattavia liitopommeja, joiden kantama on 70 km. Ranska kertoo kehittävänsä niistä uutta versiota, jotka liitävät jopa 200 km. Liitopommit ovat Ukrainalle ongelma: Venäjä käyttää niitä aktiivisesti. Esim pari päivää sitten päivän aikana Venäjän SU-34 koneet heittivät Avdiivkaan 100 liitopommia. Niiden räjähde on tyypillisesti joko 500kg tai 1000kg. Vm pommi tekee luokkaa 10m syvän kraaterin. Ranskan pommit antavat Ukrainalle mahdollisuuden kääntää pommien suunnan.

Näiden lisäksi Ranska on luvannut toimittaa 40 SCALP risteilyohjusta versiona, jotka voidaan lähettää matkaan Ukrainan Suhoi tai Mig hävittäjistä.

Yakovina kertoi, miksi median halu etsiä totuutta Venäjän vs Ukrainan lausuntojen välissä on aika toivotonta. Venäjän armeijassa, jos rintamalla Ukraina tuhoaa yhden Venäjän tankin, tieto ylöspäin armeijan hierarkiassa voi hyvin lähteä, että Venäjä tuhosi Ukrainan Leopard tankin. Seuraava esikunta kertoo ylöspäin, että heidän yksikkönsä tuhosi 3 Ukrainan tankkia, sitä seuraava esikunta kertoo pääesikuntaan, että olemme tuhonneet Ukrainan panssariajoneuvokolonnan jossa oli 8 tankkia ja 16 Bradleytä. Ts. Venäjän puolella kukaan ei tiedä totuutta. Viralliset lausunnot ovat sitten totuusarvoltaan sen mukaisia. Tätä varten on venäjän kielessä sana vranjo eli valehtelu. Esim. Venäjän armeijassa kaikki harrastavat sitä.  Median kannattaisi siis luopua siitä stereotyyppisestä perusoletuksesta, että totuus on jossakin kahden taistelevan osapuolen tarinoiden välissä. Kertomukset sodasta ovat aina informaatiosodankäyntiä. Tuolla oletuksella esim. suomalainen media tulee levittäneeksi Venäjän valheellista narratiivia, eli se toimii kuten hyödyllinen idiootti. Nyt on tarve kehittää uusia tapoja haarukoida, mitä oikeasti on tapahtunut. Yakovina itse yrittää pitäytyä menetelmään:  "jos on kuva tai video, juttu tapahtui. Jos ei ole, mitään ei tapahtunut".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi