Droonisotaa Venäjällä

 Perustuu Yakovinan, Zdanovin ja Ukraina 365 kanavien kertomaan.  (Su 21.01.2024 klo 23.00)

Lauantain ja Sunnuntain välisenä yönä (20-21/01 -24) useita Ukrainan lennokkeja osui Novotek nimisen firman öljy-kaasuterminaaleihin Ust-Lugan satamassa Suomenlanden pohjukassa lähellä Pietaria. Syttyi tulipalo, jota sammutettiin 12h ja sen tuloksena terminaali on jään peitossa - sammutusvesi tietenkin jäätyi pakkasessa. Terminaali on uusi, noin 10v, sen tekniikka on saksalaista. Tekniikka on pakotteiden alaista, joten uusiminen on vähintäänkin haastavaa. Yakovina spekuloi, että korjaaminen kestää ehkä kuukausia. Novotekin omistavat Putinin kamut, mm. yksi omistajista on G. Timtshenko. Terminaalista toimitettiin mm. öljytuotteita ja LNG:tä maailmalle. Ust-Lugassa on myös muiden firmojen terminaaleja, joten koko satama ei vielä ole pysähtynyt. Yakovinan arvio iskun merkityisestä oli, että tämä Novotekin terminaalin isku on tärkeämpi kuin muutama päivä sitten tapahtunut A-50 tutkakoneen pudotus. Joku sotilas voi olla eri mieltä.

Isku Ust-Lugaan kertoo, että Ukrainan pitkän kantaman droonien koelennot on lennetty ja nyt niitä käytetään sitä mukaan kun niitä tulee tuotantolinjalta.  Droonisodan luonteeseen kuuluu, että ensin täytyy varmistaa mm. koelennoilla, että tekniikka toimii, sitten täytyy kehitellä lentoreitit niin, että vältetään vastustajan ilmatorjunta mahdollisimman hyvin. Sen jälkeen täytyy hankkia kohteista riittävä tiedustelutieto iskun suunnittelua varten. Vasta kaiken tuon jälkeen palaset on kasassa droonien käyttöä varten varsinaisessa sotilaallisessa tarkoituksessa.

Ust-Lugassa ei ainakaan nyt ollut ilmatorjuntaa, siksi droonit pääsivät helposti perille. Drooneja torjutaan esim Pantsir lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmillä.  Yön aikana Ukrainan droonit iskivät myös Tulan kaupungissa olevaan tehtaaseen, jossa Pantsir järjestelmiä tuotetaan. Siksi Ust-Lugassa on mahdollisuuksien ikkuna auki uusille iskuille lähipäivinä, mikäli Ukrainalta löytyy tarpeellinen kalusto. Venäjälle on haaste löytää vapaa Pantsir tms järjestelmä suojaamaan satamaa. Lisäksi Ukrainan droonit iskivät saman yön aikana Smolenskin ja Orelin sotilaallisiin kohteisiin.

Rintamalla Ukrainalla menee huonommin, ilmeisesti ammuspula vaivaa Ukrainan tykistöä. Venäjä saavutti pieniä edistysaskelia ainakin Kupjanskin ja Avdiivkan suunnilla menneen vuorokauden aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi