Ilmasotaa Svitanin mukaan

 Roman Svitan, lentäjä eversti evp, Kanal 24:


Venäjä ampuu S300 maasta maahan version ohjuksia Belgorodin lentokentältä Harkoviin. Näin tapahtui esim 2. tammikuuta, 2024. Lentokenttä on Belgorodin pohjoislaidalla. Ohjukset lentävät Belgorodin yli ja osuvat 40 sekunnissa Harkovin miljoonakaupunkiin. Ohjusten lennot kuuluvat Belgorodissa ihmisille.


S300 ei ole täsmäase. S300 on tehty ilmatorjuntaan, jossa sen räjähdys lennättää sirpalepilven vastapuolen koneen reitille. Sen ei siis tarvitse olla tarkka. Siksi se ei ole kovin sopiva armeijaa vastaan. Sen sijaan sillä voi osua kaupunkiin, kuten vaikka Harkov.  

 

Ukrainalla ei ole riittävästi aseita iskeä S300 rakettia vastaan ilmassa. Patriot siihen pystyisi mutta niitä on vain muutama. Sen sijaan sillä on useita lähinnä raketinheitin kategoriaan kuuluvia aseita, joilla voi ylettyä Belgorodin lentokentälle, jonne S300 laukaisualustat tuodaan ampumista varten. Pitää vain havaita hetki, jolloin alustat ovat lentokentän alueella saavutettavissa. Kun Ukrainan ilmatorjunta vastaa, Belgorodin lentokentältä Venäjän ilmatorjunta yrittää vastata. Venäjän vastatorjunnan raketit räjäytetään Belgorodin kaupungin yllä, luultavasti tavoitteena on luoda sirpale pilvi, mutta romua sataa siviilien niskaan. Svitanin mukaan tässä joko S300 osuu Harkoviin ja tappaa ukrainalaisia siviilejä tai sitten sen lähetysalustat tuhotaan Belgorodin alueella ja ristitulessa alle saattaa jäädä venäläisiä siviilejä. Se, että Venäjän armeija piilottelee siviilien takana, on osa virallista politiikkaa.

 

Venäjä ehti ohjusiskujen tauon aikana kerätä ohjusvarastoa. Sillä on nyt noin 700 ohjusta, kaikkia tyyppejä yhteensä, varastossa. Normaali koskematon varanto Venäjälle olisi noin 1500, poliittisista syistä esim. nyt varastoa tyhjennetään Ukrainan terrorisointiin. Venäjän tehtaat pystyvät tuottamaan noin 100 ohjusta per kk. Tähän on päästy jättämällä lopun laatukontrolli tekemättä. Siksi esim Voronezin lähellä putosi pari päivää sitten risteilyohjus paikalliseen kylään, 11 kuoli ja yli 20 haavoittui.


Viime päivien ohjusiskut ovat olleet niin suuria, että niiden valmistelu vaatii monta päivää, ehkä jopa pari viikkoa. Ne eivät siis ole mitään vastauksia edellisen päivän tapahtumiin. Tavoite näyttää olevan Ukrainan pakottaminen neuvotteluihin (Berezovets, erikoisjoukkojen tiedottaja. majuri)

 

Venäjä pystyy edelleen tuottamaan pari hävittäjää per kk, 25 per vuosi. Jos tarpeellisia länsimaisia osia ei pysty ostamaan suurella rahalla, se ostaa ne hyvin suurella rahalla. Siksi tuotanto jatkuu. Ts. Ukrainan täytyy tuhota 50 konetta per vuosi, niin Venäjälle tulee konepulaa ennen pitkää (Svitan). 

 


Kommentit

  1. Käytin aiemmin virheellistä itse keksimääni termiä "ohjuslavetti" raketinheittimistä (reaktiivnaja sistema zalpovogo ognja). Korjasin ohjuslavetit raketinheittimiksi. Suomen kielessä on termi "ohjus" - se tarkoittaa rakettimoottorilla toimivaa asetta, jota ohjaa joku äly, esim GPS koordinaatit tai lämpötunnistin. Sen täytyy myös pystyä ohjausliikkeisiin. Sitten on raketti, jossa myös rakettimoottori, mutta se lentää ballistista rataa. Venäjäksi on myös termi "reaktiivniy znarjad" eli reaktiivinen ammus - jostakin syytä se on eri juttu kuin raketti, kokoa ilmaistaan kaliiberilla, kuten ammuksilla. Ilmeisesti erossa on kyse koosta, isot on raketteja ja johonkin mm määrään asti puhutaan reaktiivisistä ammuksista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi