Käänne ilmasodassa Ukrainassa: Ukraina pudotti A-50 ja IL-22 koneet.

 Ukrainan YT kanavat (Zdanov, Yakovina, Naki Berozevets etc) hehkuttavat onnistumista Azovan meren yllä yli 200 km rintamalinjasta. Ukraina ilmoitti pudottaneensa venäläiset A-50 ja IL-22 koneet myöhään illalla 14.01.24 yli 200 km päässä rintamasta meren yllä, missä ne katosivat tutkasta. Venäjä oli aloittamassa risteilyohjusiskua Ukrainaan. Sitä komennettiin IL-22 koneesta Azovan meren yllä. Kyse on ilmasodan lentävästä komentokeskuksesta. Normaalisti sen miehistönä on ylemmän tason lentäjäupseereita. Koska kyse oli merkittävän raketti-iskun komentamisesta, tässäkin tapauksessa miehistö oli kovan tason väkeä. Rinnalla lensi A-50, joka venäläinen vastine amerikkalaisille AWACS -koneille. A-50 miehistö on myös kovan tason osaajia, joiden koulutus vie vuosia. Sen tason osaajia Venäjällä on vain vähän. IL22 hintaluokka on 30M USD, ja A-50 vastaavasti noin 450 M USD. 


IL22 -koneita Venäjällä on ehkä korkeintaan pari kymmentä (jos ne ovat lentokuntoisia). A-50 koneita on tiettävästi tehty pari kymmentä. WIKIn mukaan niitä olisi operatiivisessa käytössä 8. Ukrainassa on nähty kaksi A-50 konetta. Jos muistan oikein, yksi sellainen vahingoittui viime syksynä. Nyt Azovan yllä yksi A-50 pudotettiin. Joka tapauksessa, Venäjällä ei enää ole kykyä tuottaa A-50 koneita. Neuvostoliiton aikainen osaaminen on kadoksissa. Venäjä tarvitsee A-50 koneita muuallakin kuin Ukrainassa valvomaan ilmatilaa. 

Ukrainan pääesikunnan päällikkö, ylin sotilas Ukrainan asevoimissa kenraali Zaluzniy vahvisti, että Ukraina pudotti nuo 2 konetta ja kiitti hyvin tehdystä työstä. Venäjä vahvisti A-50 koneen menetyksen, mutta väittää, että IL-22 pääsi laskeutumaan Anapan lentokentälle reikiä täynnä. Venäjä turvautui legendaan, että kyse olis Friendly fire tapauksesta!

Mitä merkitystä tapauksella on? Jos Venäjä uskoo Ukrainan pudottaneen koneet, siitä seuraa, että Venäjän olisi järkevää vetää omat hävittäjät ja muut sotilaslentokoneensa pois Krimiltä ja Ukrainan alueelta ja lopettaa niiden käyttö sodassa, koska nuo alueet osuvat 200+ km säteelle rintamalinjasta ja ovat siis Ukrainan saavutettavissa aseilla, joita Venäjä ei voi torjua ja joista se ei edes tiedä, mitä ne ovat ja siis mihin ne pystyvät. Koska Venäjä ei halua tätä tehdä, se kertoo mieluummin Friendly Fire tarinaa. Joka tapauksessa näiden koneiden pudotus on strategisen tason tappio Venäjälle.

Ukrainan kannalta Yakovinan mukaan tämä näyttää ilmasodan taistelukentän muokkaamiselta F-16 koneiden tuloa varten, jotta F-16 koneet voisivat tultuaan käydä taistoon ilmaherruudesta. Venäläiset Z-kanavat spekuloivat kovasti, että F-16 koneita on jo Ukrainassa. Ukraina naureskelee näille tarinoille.

Ukraina ei kerro, mitä asetta se käytti. A-50 koneen pitäisi pystyä näkemään mikä tahansa potentiaalinen vastustaja. Sehän on lentävä tutka, joka näkee usean sadan km päähän. Tunnetut Patriot ohjukset eivät ylety niin kauas, mikä tässä oli iskuetäisyys.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi