Raportti sodasta Ukrainassa (18-20/1 -2024)

 Raportti perustuu Oleg Zdanovin (kuva), Ivan Yakovinan, Ukraina 365 kanavan, jne. kertomaan. Se kattaa tapahtumia 17.1 alkaen.


Venäjä on saanut uudelleen ryhmittelyt ja täydennykset tehtyä Kupjanskin ja Limanin suunnilla Luganskin alueella. Taisteluiden painopiste on nyt siirtynyt sinne. Etelässä Ugledarin alueella on joukkojen keskittämistä havaittavissa, ilmeisesti Venäjän ajatus on aloittaa siellä uusi operaatio, kun yksi itäisen rintaman suunnista (Kupjansk, Liman, Avdiivka, Marinka) hiljenee omiin tappioihin. 

Rintamalla oli raportin päivinä 78, 127 ja 103 yhteenottoa per päivä. Venäjä teki vastaavasti 128, 81 ja 23 iskua rynnäkkökoneilla. Tuo 17.1 taitaa sisältää ne 100 ohjattavaa 500/1000 kg liitopommia Avdiivkaan. Joka yö Venäjä iski tykistöllä pitkin rintamalinjaa 110 - 140 Ukrainan asutuskeskukseen. Jokainen isku oli sotarikos. Eli Venäjällä on täysi hönkä päällä. 

Yhteenottoja oli jaksolla Avdiivkassa 104, Limanin suunnalla 61, Marinkassa 37, Kupjanskissa 30, Dneprin vasemmalla rannalla 27. Dneprin vasemmalla rannalla Krinkin kylässä sattui niin, että erikoisjoukkojen komppania oli saanut poliittisen tehtävän viedä kylän keskelle Venäjän lippu. Tehtävä palautuu siihen, että Putin pari viikkoa kehuskeli, että Venäjä menettää suunnalla vain haavoittuneita kun taas Ukraina menettää hiirrveästi väkeä, ja paikallisen päällikön piti raportoida jotain sinne päin. Putinin jutut olivat tietenkin täyttää valetta. No, komppania vei lipun Krinkin kylään, joka on osa Ukrainan sillanpäätä vasemmalla rannalla. Lippu oli kylässä luokkaa tunnin ja koko komppania kaatui muutamaa miestä lukuun ottamatta. Taistelussa kaatui myös kuuluisa ja mainetta niittänyt venäläinen droonipilotti, nimimerkki Moisei. Yakovina vertaa droonipilottien keskinäistä metsästystä WWI aikaisten Ranskan/Englannin/Saksan lentäjä-ässien keskinäisiin otteluihin. Krinkin lippuoperaatiolla ei ollut varsinaista sotilaallista tavoitetta tai tolkkua.

Siviileja terrorisoivia Shahed hyökkäyksiä oli 18.tammikuuta 33 kappaletta, niistä Ukrainan ilmatorjunta tuhosi 22 eivätkä kaikki muutkaan saavuttaneet maaliaan - toisinaan elektronisen sodankäynnin (elso) välineet onnistuvat harhauttamaan Shahedin, jonka navigointi perustuu satelliittimenetelmiin (Glonass, GPS) eli toimii radiolla. Elso joko tukkii käytetyn taajuuden tai tekee jotain älykkäämpää. Tämän päivän raportissa oli viime yön 7 Shahedia, joista 4 ammuttiin alas, eivätkä loput 3 saavuttaneet maaliaan. Venäjä ampui viime yönä myös kolme S-300 ohjusta siiviilikohteisiin (maasta maahan S300 ovat sen verran epätarkkoja, että niitä ei juuri käytetä sotilaskohteita vastaan).

Sotshin siviilikentälle laskeutui uusi A-50 kaukotutkakone ( venäläinen AWACS anologia). Jos kyse on modernisoidusta A-50 koneesta, niitä on Venäjällä jäljellä vain muutama sen jälkeen kun Ukraina ampui muutama päivä sitten alas yhden A-50 koneen.

Zdanov kertoi Ukrainan omasta asetuotannosta, joka on pääsemässä käyntiin. Sen lisäksi on laitettu käyntiin Ukrainan ja joidenkin länsimaiden (Saksa, Turkki...) yhteistuotantoja, joita Zdanov ei kuvannut. Ukraina tuottaa nyt mm. Alha raskaita raketinheittimiä, joiden kantama on 130km. Se käytti ilmeisesti niitä mm. Belgorodin lentokentän S300 pattereita vastaan. Ukraina tuottaa myös kevyitä ja raskaita kranaatinheittimiä, panssariajoneuvoja, miinoja, paranneltuja Neptun risteilyohjuksia, Elso järjestelmiä ja monenlaisia lennokkeja jne. Lennokkituotantoa harrastaa 200 eri kokoista yritystä.

Ukrainan arvio Venäjän tappioista jaksolla: 2450 kaatunutta, 45 tankkia, 83 panssaroitua miehistövaunua, 57 tykkiä, 3 (raskasta) raketinheitintä, 50 FPV lennokkia, yksi risteilyohjus, 93 autoa, 22 erikoistekniikkaa.

EU-politiikkaa: Orban ja Slovakian uusi pääministeri Ficci tapasivat ja kaavailivat venäjämyönteistä rintamaa EU:n sisälle. Myös EU-parlamentin yli 100 oikeistolaista ääntä Unkarin äänioikeuden puolesta ovat osa kuviota. Ukrainassa on epäilyjä myös Itävallan kannasta. Saa nähdä saako tulevassa päämiesten kokouksessa EU rivinsä järjestykseen. Positiivisella puolella EU on aloittanut uuden pakotepaketin valmistelun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi