Rintaman ympärillä

 Varsinaisen rintaman ympäristössä tapahtuu kiinnostavia asioita:

Ukrainan tiedustelijat (GUR) kuulivat, että Belgorodin alueelle (Venäjän puolella rajaa Ukrainan kanssa) oli tulossa isoja sotapäälliköitä jostakin ylemmästä esikunnasta kuuntelemaan paikallisten joukkojen valitusta siitä, miten asiat ovat huonosti. GUR lähetti kaukopartiomiehet matkaan. Ne miinoittivat ainoan tien, joka johti valittajien luo. Kun sotapäälliköt ajoivat miinoihin, ukrainalainen partio aloitti tulitaistelun. Partiolla poistui paikalta sotasaaliin kera.

Belgorodissa viranomaiset ovat aloittaneet vapaaehtoisen paikallisen venäläisväestön evakuoinnin kauemmas rintamasta ja rajasta. Prosessi on samantapainen kuin etelässä miehitetyillä alueilla on ollut käytössä. Näin tapahtuu ensimmäistä kertaa Venäjän omalla alueella.

GUR iski myös Krimin Sevastopolissa johonkin päämajaan, jossa oli isoja päälliköitä. Huhutaan, mutta ei ole vahvistettu, että paikalla olisi ollut itse kenraali Vadim Gerasimov, Venäjän asevoimien korkein sotilaskomentaja. Joka tapauksessa iskussa likvidoitiin monta korkea-arvoista upseeria. Ukraina iski eilen myös kahteen muuhun kohteeseen Krimillä ilmeisesti raketeilla ja lennokeilla. 

Tsheljabinskissa kaukana sodasta Venäjällä Ukrainan tiedustelu iski lennokilla sotilaslentokentälle. Yksi Su-34 rynnäkkökone vahingoittui tai tuhoutui.

US kertoi, mutta Ukrainan pääesikunta ei ole vahvistanut, että Venäjä käytti 29.12 ja 2.01. iskuissa myös Pohjois-Korean toimittamia keskimatkan (490 tai 690 km kantama) ballistisia ohjuksia. Defense Express kertoi, millaisista ohjuksista on kyse:  https://en.defence-ua.com/news/kn_23_kn_24_scud_russia_received_ballistic_missiles_from_north_korea_and_used_them_to_strike_ukraine-9087.html


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi