Sodan tapahtumia 21-24/1 -2024

                                                                                                                                    24.1.24 klo 22:00

Tarina perustuu ukrainalaisten YT kanavien kertomaan (mm Oleg Zdanov, Yakovina, Svitan, UIkraina 365 jne) 




Ukrainan yhtenäisyyden päivänä 22.1.24 Zelenski teki ehdotuksen Ukrainan parlamentilla julistaa Venäjän lähialueet, joilla perinteisesti asuu etnisiä ukrainalaisia, osaksi Ukrainan kulttuuripiiriä, jossa ukrainalaista kansallista kulttuuria ja kieltä pitäisi edistää eikä kielen tai etnisyyden perusteella sortaa tai pakkovenäläistää Belgorodin, Voronezin, Rostovin ja Kubanin alueiden ukrainalaisia. Kremlissä ja Venäjän propagandassa tästä ehdotuksesta vedettiin hernettä nenään ja sitä ryhdyttiin välittömästi vääristelemään.

Venäläiset tekivät Donetskin kaupunkiinVenäjän miehittämällä alueella raketti-iskun 22.1. Kuolleita (ilmeisesti siviilejä) oli 25 ja haavoittuneita 20. Syyttivät tietenkin siitä Ukrainaa. Räjähdysten jälki kertoo, että raketit ammuttiin miehitetyltä alueelta. Kuulostaa järjettömältä? Isku on osa Venäjän propagandasotaa. Venäjä ei ole ennenkään välittänyt siviiliuhreista, ei vieraista eikä omista.

Yakovina kertoi perusteellisesti Kiina taloudesta. Viimeisten 15 vuoden aikana kiinteistösektori oli päässyt pahasti laukalle, sen osuus kansantuotteesta oli jo 30%. Kun Espanjassa kiinteistösektori saavutti 11% kansantuotteesta, kupla puhkesi, tuli paljon konkursseja ja hinnat romahti. Kiinan kupla on monta kertaa suurempi vrt talouden kokoon. Kiinassa yritykset ja paikalliset hallinnot ovat syvällä veloissa - Yakovinan mukaan velkaa olisi käsittämätön 300 triljoonaa USD.  Kiinan valtio sen sijaan ei ole velkainen. Sillä ei kuitenkaan ole varaa auttaa yrityksiä. Nyt maassa on deflaatio, hinnat laskee, minkä takia kysyntä laskee ja talous sakkaa. Samaan aikaan Kiinasta pakenee pääomia enemmän kuin sinne investoidaan. Jotta kertynyttä velkaa pystyttäisiin hoitamaan, talouden pitäisi kasvaa ekonomistien arvion mukaan vähintään 5% per vuosi. Nyt Kiina kertoo, että kasvu on tuo 5% mutta oikeasti näin ei ole. Espanjan kaltaisessa maassa hallitus voidaan vaihtaa, jos siltä laman takia tuntuu. Tätä varaventtiiliä ei Kiinassa ole. Yakovinan mukaan yksi vaara, joka nousee on, että Kiinan kommunistinen puolue päättää ratkaista talousongelmat aloittamalla sodan. Historiassa sotaa on käytetty ratkaisuna vastaavissa tilanteissa ennenkin. Toivottavasti näin ei käy.

Tänään Belgorodista itään putosi IL-76 kuljetuskone, jota käytetään sotilaallisten kuormien siirtelyyn. Kone oli juuri noussut Belgorodista. Zdanovin mukaa tämä seikka ei sovi yhteen sen kanssa, että koneessa olisi ollut ukrainalaisia sotavankeja - narratiivi, jonka eräät lähteet Venäjällä ovat päästäneet leviämään ja jota Ylekin valitettavasti toisti tänään. Kun hollantilainen matkustajakone matkalla Malesiaan ammuttiin Ukrainassa alas, ruumiita lenteli 3 km säteelle. Tässä tapauksessa mistään ruumiista ei ole havaintoja esim paikallisilta ihmisiltä, jotka näkivät putoamisen ja jotka kuvasivat tapahtumaa. Svitanin mukaan videolla tapahtumasta näkyy räjähdys ilmassa ja sitten kone lähtee putoamaan, mikä viittaa ohjukseen. Samaan aikaan Venäjä ampui Belgorodin lentokentältä S-300 ohjuksia Harkoviin - yksi mahdollisuus on, että kyse on Friendly Fire tapauksesta tai sitten Ukraina ampui koneen alas jollakin ilmatorjuntaohjuksella.  Jäämme odottamaan lisätietoa.

Osana siviilien terrorisointia yöllä 22-23/1 Venäjä ampui 41 risteily-, ballistista ja aeroballistista ohjusta Ukrainaan mm. Harkoviin ja Kiyviin jne.. Ukraina torjui niistä 21. Ukrainalla ei ole ballististen ohjusten torjuntaa esim Harkovissa, järjestelmiä ei ole sinne riittänyt ja osa ohjuksista Harkoviin on S-300 mallisia keskimatkan ballistisia ohjuksia, joiden torjuntakyky on Ukrainalla rajoittunut muutamiin paikkoihin.

Ukrainan ja Slovakian pääministeri (Ficco) tapasivat tänään Uzgorodissa lähellä Slovakian rajaa. Yllättäen Ficco kertoi, että hän ei asetu poikkiteloin Ukrainan tiellä EU:hun eikä vastusta 50 mrd Euron tukipakettia EU:ssa. Zdanov ainakin oli tästä positiivisesti yllättynyt. Ficcon edellinen ehdotus muutama päivä sitten oli, että Ukrainan pitäisi luovuttaa osa alueestaan Venäjälle, että saadaan rauha. Ehdotus herätti monia kovia vastakommentteja Ukrainassa.

Yhteenottojen määrä rintamalinjalla on ollut laskeva, jos edellisellä kaudella yhtenä päivänä (19.1) oli 127 yhteenottoa, tällä kaudella niitä oli 80, 68, 68 ja 56. Venäjän hyökkäysyritykset ovat keskittyneet itärintamalla, Kupjanskin, Limanin, (vähän myös) Bahmutin, Avdiivkan ja Marinkan suunnille. Venäjä on myös yrittänyt hyökätä Dneprin vasemman rannan sillanpäätä vastaan. Ukraina näyttää pystyvän kehittämään sillanpäätä ja torjumaan kaikki hyökkäykset etäältä tykkitulella ja lennokeilla. Rintalinja on pääosin paikallaan, Venäjä on saavuttanut pientä etenemistä lähinnä Kupjanskin suunnan yhdellä lohkolla ja Avdiivkassa, jossa ovat alkaneet katutaistelut. Ukraina on siellä kuitenkin linnoittanut 10 vuotta, joten taistelu jatkunee pitkään eikä mikään ole varmaa. Venäjä on ampunut tykkitulta pitkin rintamaa oleviin ukrainalaisiin asutuskeskuksiin: 100 - 150 asutuskeskusta on saanut osansa per päivä. Tämän päivän raportissa oli Venäjän ilmavoimien iskujen huippupäivä - 112 iskua, kun huonona päivänä oli vain 4 - mikä saattaa kertoa huonosto lentosäästä. Idässä rintaman alueella on ollut plussakeli. Siksi maa on mäskiä, jossa ei paljon tankeilla ajella. Sää siis auttaa Ukrainaa mutta ammuspula haittaa.

Venäjän arvioidut tappiot 4 päivän jaksolla: 3390 kaatunutta, 56 tankkia, 124 panssaroitua miehistövaunua, 140 tykkiä, 4 raskasta raketinheitintä, 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 64 lennokkia, 23 ohjusta, 156 autoa, 27 erikoistekniikkaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi