Sotatapahtumia Ukrainassa ja Venäjällä 25-26/1

       26.1.2024 

Tarina perustuu Zdanovin, Yakovinan jne kertomaan 

Venäjä on alkanut rintamalla FPV drooneissa käyttää kemiallisia aseita. Droonit pudottelee ukrainalaisten niskaan pieniä kemiallisia räjähteitä, joissa on kiellettyä klooriyhdistettä. Se voi tappaa ihmisen 5min vaikutuksen tuloksena. Kyse on taas yhdestä sotarikoksesta. Zdanovin mukaan Ukraina on kerännyt tästä todisteet ja välittänyt ne Haagiin. Hyvä uutinen taas on, että Hersonin suunnalla, jossa hiljan kuoli legendaarinan venäläinen droonipilotti, Moisei, Venäjän droonien käyttö on tippunut merkittävästi. Hyvä uutinen oli myös, että Ilovaiskissa Donbassin alueella toimineeseen Venäjän droonipilottien koulutuskeskukseen osui Himars raketti-isku ja 24 pilottia ja heidän kouluttajiaan kuoli.

Avdiivkassa venäläiset saavuttivat taktisen tason menestystä. Venäläiset hyödynsivät tehokkaasti sumuista säätä, joka esti lennokkitiedustelua, ja valtasivat palan Ukrainaa Avdiivkan itäreunalla. Lisäksi joukot olivat löytäneet yli 1 km pitkän 1m halkaisijaltaan olevan viemäriputken, johon sapöörit tekivät reiän. Putkeen lähetettiin ensimmäinen joukkue kahlaamaan paksussa ulostevellissä, se joutui palaamaan takaisin, koska happi loppui kesken. Lähettivät toisen joukkueen, sama tulos. Vasta kolmas porukka pääsi 1,2 km päähän paikkaan, jossa se teki reiän putkeen ja pääsi ukrainalaisten selustaan. Selustaan pääsi vahvennettu komppania eli yli 100 sotilasta. Alkaneessa taistelussa tuli paljon tappioita ukrainalaisille, jotka eivät tienneet putkesta. Nyt Venäjän joukot ovat pääosin tuhottu tai ne ovat pääosin vetäytyneet takaisin - tilanne ei tosin näy ajantasaisesti DeepState kartassa.

Öljy-kaasusota: Ukraina on iskenyt 100 km Pietarista Ust-Lugassa Novotekin kaasuterminaaliin, jossa on jalostettu ja josta on viety öljytuotteita länteen. Terminaalissa vahingoittui kalliita länsimaisia osia, joita ei voi laillisesti hankkia. Ukraina iski myös Tuapsen öljynjalostamoon Mustan meren rannalla. Se on eteläisellä Venäjällä suurin korkeaoktaanisen bensiinin tuottaja ja myös lentokerosiinin tuottaja. Drooni tähtäsi ja osui joihinkin kalliisiin korkeapainelaitteisiin, joita ilman prosessi ei toimi, bensiiniä ja kerosiinia ei tule putkesta ja joita ei nopeasti korvata sanktioiden takia. Lisäksi iskuja ja laitteiden väsymisestä johtuvia onnettomuuksia on sattunut Branskin alueella, Klyntsyn kaupungissa ja Nizniy Novgorodissa. V 2023 Venäjän öljyntuotanto laski 2,5%. Ilmeisesti Ukrainan tavoitteena on suurempi pudotus tänä vuonna.

Samarassa ( noin 1M asukasta) eteläisellä Venäjällä Volgan varrella on pulaa elintarvikkeista: kana, munat, vihannekset kuten porkkanat, sipulit ja hedelmät ovat vähissä tai loppuneet kaupoista. Miten tähän on tultu? Kreml on kieltänyt elintarviketeollisuutta, maanviljelijöitä ja kauppoja nostamasta elintarvikkeiden hintoja ennen Putinin vaaleja 17.3. Inflaatio maassa oli 22% v 2023 (selvästi korkeampi kuin viralliset luvut, mutta tieto on Venäläisen kulutustutkimuksen tulos). Elintarvikkeiden hinnat nousivat Yakovinan mukaan nopeammin. Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet ja jatkavat nousuaan. Mitä tekee tuottaja, jos pitäisi myydä tappiolla? No, "sään takia on ollut vaikeuksia, emme ole pystyneet toimittamaan" jne jne. Eli säännöstely on rikkonut markkinat ja tulos on neuvostotyylinen pula elintarvikkeista. Pahempi ongelma Venäjän kannalta on se, että koko maatalous ja elintarviketuotanto on hyvin riippuvainen länsimaisesta tekniikasta, siemenistä, jne.  Lehmät ja kanat ovat länsimaista alkuperää. Esim hollantilaiset tuottajat eivät nyt myy tomaatin siemeniä, joita ilman teollinen tomaattien tuotanto Venäjällä sakkaa. Elintarvikepulaa on myös Jekaterinburgissa ja laajemmin Volgan alajuoksulla. Yakovinan mukaan on vain ajan kysymys, milloin pula iskee myös maitotuotteisiin ja punaiseen lihaan. Vallanpitäjien osaamattomuus takaa tämän tuloksen.

Yakovina kertoi oman versionsa siitä, mitä tapahtui IL76 koneelle pari päivää sitten Belgorodista itään. Yakovinan mukaan Venäjän tavoitteena on avata Venäjän ilmavoimien kuljetuskoneiden käyttöön Belgorodin ja muiden Ukrainan rajan tuntumassa olevien kaupunkien lentokentät. Se voisi silloin roudata tykistön ammuksia ym. sotatarviketta Pohjois-Koreasta juuri näillä IL-76 koneilla ja leikata matka-ajan useasta viikosta alle vuorokauteen. Koska kenraali Pershingin sanonnan mukaan "jalkaväki voittaa taisteluita, sodan ratkaisee logistiikka" (jota Yakovina ei väsy kertaamaan), tämä piristäisi Venäjän sotakonetta kummasti ja antaisi mahdollisuuden tappaa enemmän siviilejä Ukrainassa. Päästäkseen tähän Venäjä on alkanut käyttää sotavankeja ihmiskilpinä tai ainakin aloittanut informaatiosodan, joka hyödyntää ajatusta. Yakovinan lääke tähän on, että Ukrainan kannattaa julistaa lentokieltoon kaikki Venäjän Ukrainaa lähellä olevat lentokentät ja alueet ja myös pyrkiä ampumaan alas kaikki kieltoalueella lentävät koneet. Hän valitti, että tuntuu pahalta sanoa näin, mutta jos näin ei tehdä, rajaa sille, miten pitkälle Venäjä vie ihmiskilpien käytön ei ole. IL-76 koneen tuhosta ei edelleenkään ole selviä todisteita puoleen tai toiseen, mitä se kuljetti, minne oli menossa ja miksi se putosi, ovat avoimia kysymyksiä.

Infrastruktuuriongelmat Venäjällä syvenevät huonon huolenpidon ja pakotteiden takia eri aloilla. Esim. lämmön- ja sähkönjakelussa on alkuvuodesta ollut kaksi kertaa niin paljon katkoksia tai katkokset ovat koskettaneet kaksi kertaa suurempaa väkimäärää kuin vuosi sitten. Lentokoneiden rikkoutumisia tapahtuu kaksi tai kolme viikossa. Muutama päivä sitten Afganistanissa putosi venäläinen liikelentokone, jota ei ilmeisesti ollut pystytty huoltamaan normaalisti.

Vuoden vaihteessa alkanut Venäjän uusi taktisen tason hyökkäysten sarja vaikuttaa hiipuvan. Yritys on edelleen kovaa, mutta tuloksia tulee vain hyvin harvoin, vähän ja vaatimattomia. Välissä myös Ukraina lohkaisee takaisin palan aiemmin Venäjän miehittämää Ukrainan aluetta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi