Sotatilanne Ukrainassa (14 - 17/01-2024)

 Raportti perustuu Oleg Zdanovin kertomaan 14-15/01 ja 17.01, 16.1 tiedot puuttuvat. Myös esim. Yakovinan, Zirnovin, Svitanin tarinoita on mukana.

Kuten edellinen posti kertoi, 14.1 illalla Ukraina ampui alas A-50 (A-50U) pitkän kantaman tutkakoneen (AWACS analogia)  ja IL-22 komentokeskuskoneen Azovan yllä. Venäläiset ovat väittäneet, että kyse oli Friendly Fire ongelmasta, jotta pudotuksesta ei tarvitsisi tehdä epämiellyttäviä johtopäätöksiä. Venäjä väitti myös läpiammutun IL22 peräsimen kuvan kera, että IL22 teki pakkolaskun Anapan kentälle. Tänään Zdanov kertoi, että julkaistu kuva on otettu v 2022 tai 2023, eli se ei todista mitään. Tässä välissä A-50 hinta on laskenut 330 MUSD tasolle, mutta Svitanin mukaan sillä ei ole väliä, rahaa Venäjä saa aina lisää öljystä. Venäjä ei kuitenkaan enää osaa rakentaa ko. koneita, eli menetys on nykykäsityksen mukaan pysyvä. Pelkkä A-50 on vielä ilman tutkasignaalia käsitteleviä tietokoneita, niitä Venäjällä on rakennettu luokkaa 20. Zdanovin mukaan niistä on modernisoitu (digitalisoitu) 6 konetta (merkintä A-50U), joista nyt on yksi vahingoitettu viime vuonna ja yksi pudotettu 14.1. 24 Jäljellä olisi siis Zdanovin mukaan 4 modernisoitua A-50U konetta. Ts. isku leikkasi 20% Venäjän kaukotutkakoneiden kapasiteetista.

Ase, jota Ukraina käytti A-50U ja IL-22 koneiden pudotuksessa on edelleen auki. Spekulaatioissa mainitaan mm. Patriot, SAM-T,  Ukrainan omat S200 ohjukset ja lentokoneesta ammuttavat ilmasta ilmaan ohjukset, esim AMRAAM. Jopa spekuloidaan, että Ukrainalla olisi jo muutama F-16 kone. Mikä vaan valitaan yksi hankaluus on etäisyys: suoraan linnuntietä rintamalinjasta 160 km, eikä mitään noista pitäisi voida tuoda aivan rintamalinjalle.

Maarintama aktivoitui jaksolla, yhteenotot nousivat tasolta 60/päivä tämän päivän 98/päivä. Viimeisin kuuma paikka on Limanin alue, jossa tämän päivän raportissa oli 28 yhteenottoa. Muita kuumia paikkoja ovat olleet Avdiivka, jossa Venäjä ei ole saanut mitään aikaan paitsi omia tappioita ja Marinka, jossa on ollut luokkaa 16 -17 yhteenottoa per vrk. Myös pelkkiä tappioita Venäjälle tuottavat iskut Dneprin vasemman rannan sillanpäätä vastaan ovat jatkuneet noin 6 - 7 iskua per vrk tasolla. Koko jaksolla rintamalinja ei ole merkittävästi muuttunut missään, joku potero siellä täällä on saattanut joutua uusiin käsiin.

Venäjän Shahed lennokkeja ja ohjuksia siviilikohteisiin oli vain 17.1 raportissa 20 Shahedia Odessan suunnalla (Ukraina ampui niistä 19 alas) ja kaksi S-300 ohjusta Harkoviin . Joka yö Venäjän tykistö teki iskuja 120 - 140 asutuskeskukseen. Kaikki ne olivat sotarikoksia. Siviili-iskuissa on ollut sekä kuolleita että haavoittuneita.

On kysytty, miksi Ukrainassa ei ole tänä talvena sähkö- tai kaukolämpöinfra suuremmin vahingoittunut. Oleg Zdanov kertoi, että asiaa on auttanut SBU:n vastavakoilu, diversanttien ja kollaboraattoreiden pidätykset. Menossa on 100 rikoskäsittelyä näistä asioista, syytettynä on 233 henkilöä mm. yksi entinen Vagnerin sotilas, joka oli tullut rajan yli ja oli laittamassa radiomajakkaa Kiyvin tulevaan korkeajänniteasemaan.

Tänään Ukraina kertoi, että Shahtinskin kaupingissa Rostovin alueella räjähti 5 mrd  maksanut Etelä-Venäjän suurin (kemian) tehdas. Kaupunki on alle 20 km Ukrainan rajalta Luganskista itään.

Bashkiriassa, noin 1000 km itään Moskovasta, paikallinen kansa oli tyytymätön opposition edustajan Ukraina kysymykseen liittyvään pidätykseen ja lähti osoittamaan mieltä. Vallanpitäjät lähettivät mellakkapoliisiin lopettamaan moisen toiminnan. Kansa kuvasi katuyhteenotosta kännyköillä videoita, laittoi ne sosiaaliseen mediaan mukana viesti Bashkiriasta Ukrainaan lähetetyille sotilaille: tulkaa kotiin, teitä tarvitaan täällä laittamaan Bashkiria järjestykseen, ottakaa aseet mukaan. Saa nähdä, ketä sieltä rintamalta tulee kansan apuun.

Jakson 3 päivänä Venäjän arvioidut tappiot olivat: 2550 kaatunutta, 37 tankkia, 67 panssaroitua miehistövaunua, 53 tykkiä, 24 FPV lennokkia, 10 risteilyohjusta, 90 autoa, 13 erikoistekniikkaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi