Trump yllyttää kapinaan

 28.1.2024

Tarina perustuu Oleg Zdanovin, Yakovinan, Svitanin jne kertomaan

USA:n Senaatissa on valmisteilla laki Meksikon vastaisen rajan maahanmuuton vaikeuttamisesta. Laki on kompromissi Republikaanien ja Demokraattien välillä ja se on tarkoitus julkaista ensi viikolla. Trump vastustaa kompromissia, hän haluaa sen sijaan riidan, jota hyödyntää omassa presidenttikampanjassa. Republikaanikuvernöörin johtaman Texasin osavaltion mopo keulii jo: kuvernööri on komentanut osavaltion kansalliskaarin sulkemaan rajan piikkilangalla. US korkein oikeus on komentanut kuvernöörin vetäytymään, koska asia ei kuulu osavaltiolle vaan on federaation asia. Valkoinen talo antoi kuvernöörille takarajan noudattaa korkeimman oikeuden määräystä, kuvernööri ei vetäytynyt. Federaation joukot ovat jo matkalla Texasiin palauttamaan laillinen järjestys. Trumpin kehoituksesta 25 osavaltion republikaanikuvernöörit ovat lähettäneet tai lähettämässä omien kansalliskaartiensa joukkoja Texasin kuvernöörin avuksi. Eli USA näyttää Trumpin kutsulla olevan matkalla kohti sisällissotaa. Yksi seurausvaikutus olisi, että budjetti ja siis myös Ukrainan 61 mrd USD apupaketti jäävät nyt hyväksymättä, samoin apu Israelille ja Taiwanille. Samaan aikaan Trump levittää tarinaa, että hän ei usko, että NATOn 5 artikla takaa, että Euroopan maat tulisivat USA:n apuun, jos USA pyytää. (Trump unohti, että se ainoa kerta kun pykälää on käytetty oli 09/11 kaksoistornien romahtaessa, jossa Norjan hävittäjät tulivat partioimaan US ilmatilaa ja liittolaiset antoivat muutenkin kaiken avun mitä US pyysi.)

Pitää kysyä juristeilta täyttääkö Trumpin toiminta kapinaan yllyttämisen tunnusmerkit. Näin Suomesta katsoen mielestäni täyttää. Eri asia sitten löytyykö USAsta voimaa laittaa kapinoija ja kapinoijat tuomiolle.

Samaan aikaan Rosvorozhenien rakettitehtaan T&K insinööri Anton Vorobez ampui itsensä ja jätti itsemurhakirjeen. Kirjeessä hän kertoo syyksi, että hänen modernisoimansa S-300 ohjus osui äsken Harkovissa asuinkerrostaloon ja iskussa kuoli Antonin mummo.

Sota Ukrainan rintamalla on viimeiset 4 päivää 25-28/1-2024 jatkunet entiseen malliin: 4 päivän aikana 317 yhteenottoa, päivän huippu oli 98 ja alin 58 yhteenottoa per vrk., ilmavoimien iskuja Venäjä teki max 98 per vrk ja vähintään muutaman per vrk. Venäjän tykistö iski 100 - 130 asutuskeskukseen per vrk, jokainen niistä sotarikos. Venäjän hyökkäystoimien kuumin painopiste oli Avdiivka, jossa oli 12, 16, 29, 28 yhteenottoa per päivä. Marinka oli toinen painopiste 9, 25, 14, 14 yhteenotolla. Hyökkäystoimia huomattavia määriä oli myös Kupjanskin, Limanin, Bahmutin ja Dneprin vasemmalla rannalla. Erityisesti Dneprin rannan Ukrainan sillanpäätä vastaan kohdistuneet hyökkäykset ovat vähentyneet ilmeisesti Venäjän suurien tappioiden ja huoltovaikeuksien takia. Venäjä on siellä täällä saavuttanut pientä etenemistä (Avdiivka, Kupjansk). Sen sijaan Ukraina on edennyt esim Zaporozhejen suunnalla alueella, jossa se kesän ja sykyn aikana onnistui tunkeutumaan noin 10 km syvyyteen Venäjän miinoittamaan ja 9kk aikana varustamaan rintamaan.

Venäjän arvioidut tappiot 4 vrk jaksolla olivat: 3450 kaatunutta, 53 tankkia, 92 panssaroitua miehistövaunua, 99 tykkiä, 98 autoa jne. Yöllisiä Shahed iskuja Venäjä teki kolmena yönä käyttäen yhteensä 26 lennokkia, joista Ukraina pudotti 19. Yöllisiä terrori-iskuja Venäjä tehosti muutamalla S-300 ja Iskander-M ballistisella raketilla siviilikohteisiin. Tuollaisen raketin tuhoaminen vaatii Patriotin tasoisen torjunnan lähelle raketin lentorataa ja koska tuon tasoisen torjunnan peitto kattaa vain pienen osan Ukrainan alueesta, raketit useimmiten osuivat johonkin siviilikohteeseen. Joskus niitä tosin tippuu vähän minne sattuu. Ammutut S-300 ja Iskander raketit ovat uusia, niiden sirpaleista näkee, että ne on tuotettu 4Q/2023, mihin on tarvittu harmaan tuonnin elektroniikkaa ohi vuotavien pakotteiden.

Zdanov kertoi länsimaisen konsultin arvion eri Euroopan maiden armeijoiden kyvykkyydestä. Siitä ohessa kuva:



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa