Ukrainan sotaraportti (11 -13/01 -2024)

Raportti perustuu Oleg Zdanovin, Ivan Yakovinan ja Maikl Nakin kertomaan.

 Venäjän maajoukoissa Ukrainassa on nyt 465 000 sotilasta. Lisäksi miehitetyllä alueella on Rosgvardian joukkoja 35 000. Ne eivät taistelu Ukrainaa vastaan vaan pitävät yllä kuria ja järjestystä sekä venäläisten keskuudessa että miehitetyillä alueilla - taistelevat siis omia vastaan. Tämän lisäksi tulevat Mustan meren laivasto, ilmatorjunta ja ilmavoimat. Viime päivien uusi ilmiö on tehtävästä kieltäytyjien suuri määrä erityisesti Hersonin rintamalla. Kieltäytyjissä on ainakin yksi kokonainen komppania ja myös pienempiä kokonaisia yksiköitä. Siksi sotaoikeuksilla ja Rosgvardialla on kiirettä. 

Venäjä on kierrättänyt rintamalla suuria tappioita kokeneita yksiköitä selustaan ja tuonut uusia yksiköitä tilalle. Täydennysmiehet liitetään tappiollisiin yksiköihin toisella linjalla, koulutukseen ei juuri ole aikaa ei ennen Ukrainaan lähettämistä eikä toisessa linjassa. Vankeja ei enää riitä Venäjän vankiloissa rintamalla houkuteltaviksi. Siksi Duumassa on lakialoite, joka sallii rekrytoida myös siirtolaisia, joita Venäjällä on noin 20M lähinnä Keski-Aasiasta. Afrikkaan Venäjä on perustamassa Afrikan Legioonaa puolustusministeriön (Shoigun) alle. Siihen on tarkoitus rekrytoida väkeä useasta Afrikan maasta. Siihen on liitetty myös Vagnerin entisiä joukkoja.

Tähän asti Venäjä ei evakuoinut haavoittuneita sotilaista ja aliupseereita Ukrainasta Venäjälle vaan se on perustanut eri tasoisia hoitopisteitä ja kenttäsairaaloita, mistä vaan tilaa löytyi miehitetyllä alueella. Viime päivinä haavoittuneita on alettu tuoda sadoittain Belgorodin jne alueille Venäjän puolelle. Kyse ei ole humaanista eleestä vaan siitä, että kaikki paikat Ukrainassa on täynnä eikä ole henkilökuntaa perustaa niitä lisää vaikka paikkoja löytyisi. Sairaalahenkilökuntaa ei saada rekrytoitua Ukrainaan.

Itse Venäjällä ainakin 19 alueella on kaupunkeja, joissa kaukolämpöverkko on joko kokonaan tai osittain jäätynyt tai vikaantunut. Venäjällä on tapana kaupungeissa rakentaa aika korkeita taloja, niiden lämmitys on kiinni kaukolämpöverkosta. Verkot ovat vanhoja, rakennettu neuvostoaikana ja korjausvelka on kasvanut viime vuosikymmeninä. Jos kaukolämpö- tai sähköverkoissa on uudempaa elektroniikkaa, sensoreita jne, ne on tyypillisesti saksalaisia (esim. Siemens). Ne ovat nyt pakotteiden alaisia kaksoiskäyttötuotteita. Niitä saadaan harmaita keinoja käyttäen hyvin rajoitetusti. Siksi huolto voi menettää jopa uudemman verkon hallinnan uudella alueella ja korjaaminen voi olla mahdotonta. 

Parhaat osaajat (esim. 1990-luvulla syntyneitä miehiä) ovat joko karanneet maasta, lähetetty rintamalle tai jo haudattu Ukrainaan. Jopa Rublevkalla, jossa Venäjän raharikkailla on linnansa ja jossa maan hinta kerrotaan olevan 100 USD per100USD-setelin ala, oli 8h kaukolämpökatko. Jäätymisiä on sattunut mm. Klimovskin pikkukaupungissa (50 000 asukasta) Podolskin vieressä - ilmeisesti koko verkko on jäätynyt, Lipetskissä, Pietarissa, Jakutskissa ja Khimkissä (250 000 ihmistä), jne.  Joissakin kaupungeissa jätteen keräily on jumissa. Pietarin sosiaalisessa mediassa iloitaan, että pakkasta ei ole kuin -15C, huoneissa ei varmaan ihan kokonaan jäädy ilman lämmitystä. Siellä missä kaukolämpö kaatuu, ihmiset kytkevät kaikki käsillä oleva sähkölämmittimet ja usein sähköä ei enää riitä. Moskovassa on kiertäviä sähkökatkoja, joista sentään kerrotaan etukäteen. Tietoa siitä kuinka monta ihmistä on ilman lämpöä tai sähköä pitkin Venäjää on vaikea kerätä. Ongelmat ovat syntyneet, kun pakkasta on ollut muutama aste. Kovat pakkaset ovat vasta tulossa.

Venäjällä kaukolämpö, kaupungin alueen sähköverkko, jätteen keräily jne ovat saman ZKH (zhilizno-kommunalnoe hazjaistvo) julkisen rakenteen alla. Niihin valitaan johto sen mukaan, että osaavat varastaa tehokkaasti ja omatunto puuttuu. Muita pätevyysvaatimuksia ei ole. Kreml budjetoi jatkossa ZKH sektorille 800 mrd Rub -->500 mrd Rub -->400 mrd Rub vuosille 2024, 2025 ja 2026 vastaavasti. Sen sijaan sotabudjetti tälle vuodelle on 11 000 mrd Rub (eli noin 110 mrd USD). Kun jäätymisiä on sattunut, valta reagoi tukahduttamalla protestit tarvittaessa pamppuja käyttäen, vangitsemalla lämpölaitoksen johtajat ja julistamalla hätätilan. Mutta verkkojen korjaaminen on sitten ihan eri juttu. Sen osaaminen tai korjaamisen johtaminen ei kuulu ZKH pätevyysvaatimuksiin.

Itse rintama on liikkunut vain potero kerrallaan, liike on hyvin pientä. Venäjä on kuitenkin jatkanut hyökkäysmoodissa, ukrainalaiset puolustavat ja tekevät joskus vastahyökkäyksiä, jos tilanne näyttää hyvältä. Yhteenottoja per päivä oli 73, 64 ja tämän päivän raportissa 89. Joka yö Venäjä on jatkanut  tykistöiskuja keskimäärin 120 asutuskeskukseen per vrk. Jokainen niistä on sotarikos. Jakson kaksi ensimmäistä päivää, Venäjän ponnistukset rintamalla keskittyivät Avdiivkaan (noin 35% kaikista yhteenotoista per päivä). Tämän päivän osalta yhteenottojen määrässä nousussa olivat Kupjansk ja Marinka. Rintama pysyi jokseenkin paikallaan.

Arvio Venäjän tappioista 3 vrk jaksolla: 2370 kaatunutta, 27 tankkia, 53 panssaroitua miehistövaunua, 44 tykkiä, 7 ilmatorjuntajärjestelmää, 13 lennokkia, 57 autoa, 9 erikoistekniikkaa. Viime yönä Venäjä ampui Ukrainaan 37 (tai toisen tiedon mukaan 40) ohjuksella (kaikki tyypit, risteily-, aeroballistiset ja ballistiset ohjukset ja 3 Shahed lennokilla. Ohjuksista Ukrainan ilmatorjunta tuhosi 7 tai 8 ja harhautti reitiltään ohi maalin elsolla 20. Ilmeisesti ohjukset käyttävät reitityksessä Glonas satelliittisignaalia, jota häiritsemällä Ukraina sai ohjattua ohjukset pois maalista. Ukrainalla on erityisesti ballististen ohjusten torjuntakalustoa hyvin rajallisesti ja Venäjä ampuu sinne, missä sitä ei ole.

USA:ssa on menossa yritys siirtää 300 mrd USD Venäjän valtion varoja Ukrainan käyttöön. Päätös vaatii vielä sinetin. Sillä näyttää olevan molempien puolueiden ja Valkoisen talon kannatus. Toivotaan hankkeelle menestystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi