Vangeista Cyberiin, uusiin aseisiin ja sodan tapahtumia (29-31/1 -2024)

 31.01.2024

Lähteitä: Oleg Zdanov, Ukraina 365, Kanal 24 jne YT kanavia.

Tänään Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja 50. kerta. Nyt Ukrainaan palasi 207 taistelijaa kaikista puolustusvoimien osista. Yhteensä vankien vaihdoissa Ukrainaan on palannut 3035 nyt jo entistä sotavankia. Nyt palannut erä saattoi olla se, josta puhuttiin IL-76 koneen pudotuksen yhteydessä.

Venäjän Internet tunnut ".ru" lamaantui, DNS kyselyt eivät toimineet pitkähkön aikaa. Luultavasti ukrainalaiset hakkerit olivat asialla - virallista tietoa ei ole. Venäjän ulkomaankaupan on todella vaikea käyttää rahaa maksuihin. Siksi Venäjä yrittää siirtyä vaihtokauppaan (Barter, kuten Suomi-NL kauppa toimi, kunnes NL meni konkurssiin).

Saksa toimitti ensimmäisen uuden lähi-ilmatorjuntaan tarkoitetun SkyNex patterin, jossa on tutkayksikkö ja 4 kuorma-auton runkoon rakennettua ampuma-alustaa. Ase on hyvin nopea 30mm automaattitykki. Se ampuu 4km päähän supertarkasti. Ammus räjähtää ilmassa ja ilmaan lentää wolframkuulapilvi. Wolfram on kovaa ja noin 3 kertaa tiheämpää kuin rauta. Siksi wolfram kuulat lävistävät hyvin sellaisia lentäviä kohteita kuin Shahed lennokit. 

Tällä viikolla USA toimittaa tai jo toimitti uuden mallisia GLSDB pommeja, jotka voi ampua Himars kaskaalla raketinheittimellä siten, että raketti toimii ensimmäiset 40 km kiihdyttimenä, pommi saavuttaa lähes äänen nopeuden 10 km korkeudessa, pommi irtoaa, avaa siivet ja siitä se lentää max. 110 km passiivisella GPS navigoinnilla. Lisäksi pommissa on GPS:stä riippumaton autonominen loppumatkan ohjaus, jolla se osuu tarkasti ohjelmoituun kohteeseen. Pommin paino on 92kg ja Ukraina ylettää niillä koko miehitetylle alueelleen, paitsi Etelä-Krimille. (vrt pommikoneet kantavat jopa yli 1000kg pommeja). Ilmeisesti yksi Himars kasetti voi laukaista 6 tällaista ammusta peräjälkeen. Vanhempia GLSDB pommeja kokeiltiin aikaisemmin Ukrainassa, mutta Venäjän ELSO pystyi häiritsemään niiden maalin osoitusta. Uudessa mallissa asia on korjattu. Uudet pommit tulevat nyt ensi kertaa taistelukäyttöön missään.


Merkityissä paikoissa räjähteli tänään Krimillä - tapaukset saattavat olla GLSDB testausta ainakin osittain.

Kuweit lahjoittaa Kroatian tankkitehtaan kautta Ukrainaan yli 100 alun perin Jugoslaviasta ostettu T-72 perheen tankkia. Ne päivitetään Kroatiassa uusimpaan versioon ja sen jälkeen lähetetään Ukrainaan.

Kolmen päivän jaksolla (29-31/1) taistelut Ukrainan rintamalla jatkuivat entiseen malliin, Venäjä on hyökkäävässä moodissa ja Ukraina puolustaa aktiivisesti. Venäjä saavutti vain pieniä edistysaskelia siellä täällä, mutta kärsi kovia tappioita. Sää vaikeuttaa tekniikan käyttöä - lämpötila suurella osalla on rintamaa on nollan tienoilla ja maa on velliä, jossa sotakoneet eivät juuri pysty liikkumaan, toisinaan lentosää on huono (29.1), kun sää sallii Venäjä teki 99 ja 114 ilmaiskua per päivä. Ukraina teki parhaana päivänä 22 ilmaiskua.

Ilmavoimien käyttöä säätelee ilmatorjunta: taistelijan mukana kannettavat putket ampuvat jopa yli 4km korkeuteen. Siksi hävittäjä voi joskus toimia todella matalalla ja nopeasti ja iskeä pistemäisesti tai sitten yli 5 km korkeudessa. Siellä vaarana on vastustajan keskimatkan ja pitkän matkan ilmatorjunta - siksi ilmatorjunnan kantaman piiriin ei juuri voi lentää. Siksi esim Ukrainan lentokoneet eivät pysty tehokkaasti lähellä rintamaa nostamaan GLSDB liitopommeja yli 10 km korkeuteen ja tämän Ukraina kiertää käyttämällä Himars raketinheittimiä.

Venäjä iski tykistöllä jakson aikana yli 100, jopa yli 130 asutuskeskukseen per vrk. Shaded iskuja Venäjä teki joka yö, 8, 35 ja 20 Shahedia vastaavasti jakson aikana. Niistä Ukraina ampui alas vastaavasti 8, 15, 14. Uusi piirre on, että Venäjä on alkanut käyttää Shahedeja myös Ukrainan joukkojen lähiselustan pieniä maaleja vastaan. Se kertoo, että Shahedeja riittää ja että Venäjä etsii koko ajan kohteita, joissa Ukrainan ilmatorjunta on heikoin. Osana yöistä Shahed kampanjaa, Venäjä iski myös 2 - 4 ballistisella raketilla per yö.

Yhteenottoja rintamalla oli 70 - 88 per vrk. Välissä Venäjä joutuu paikoin hiljentämään tahtia, että se ehtii paikata uusilla miehillä kärsityt tappiot. Kuumin suunta oli Avdiivka, jossa per vrk oli 24 - 37 yhteenottoa eli 37,5% kaikista yhteenotoista. Marinkan osuus kaikista yhteenotoista oli noin 20%. Tämän päivän raportissa oli 15 yritystä hyökätä Ukrainan sillanpäätä vastaan Dneprin vasemmalla rannalla, mutta tulosta ei tullut. Koko jaksolla rintamalinja on liikkunut vain vähän muutamassa paikassa.

Venäjän arvioidut yhteenlasketut tappiot jaksolla olivat: 3120 kaatunutta, 30 tankkia, 86 panssaroitua miehistövaunua (esim Avdiivkan ja Marinkan suunnalla on paljon asfaltoituja pintoja, joilla koneita voi käyttää), 98 tykkiä, 2 raskasta raketinheitintä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 59 lennokkia, yksi SU-34 rynnäkkökone, yksi risteilyohjus, 128 autoa, 11 erikoistekniikkaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi