Venäjän talvihyökkäys epäonnistui

 Ukrainan sodassa takana on nyt vuoden vaihde ja ortodoksinen joulu, jotka ovat hidastaneet Venäjän hyökkäystoimia. Esim eilisessä (8.1) raportissa aktiviteetit rintamalla olivat puolet siitä mitä edellisenä päivänä ja vain 1/3 siitä mitä aktiviteetti oli joulun aikaan. Saksalainen Buildt -lehti kuitenkin jo otsikoi "Venäjän talvihyökkäys epäonnistui". Ilmeistä joka tapauksessa on, että kyse on Venäjän kannalta parhaimmillaan ollut taktisen tason pienistä potero kerrallaan askelista eikä mitään operatiivisen tai varsinkaan strategisen tason liikettä ole tapahtunut. Pieni näyte tappioluvuista tuli Ukrainasta pääesikunnan mukaan (Zdanov):


Lukujen mukaan vuoden 7 ensimmäisenä päivänä kaatui 4350 venäläistä, tankkeja Ukraina tuhosi 41, panssaroituja miehistövaunuja 94, tykkejä 135, raketteja 77. Nämä tappioluvut ovat noin 80% niistä tappioluvuista, jotka Oleg Zdanov, eversti evp. on kertonut päivittäisissä raporteissaan noina päivinä. Viime päivinä Venäjä on joutunut toteuttamaan "uudelleen ryhmityksiä" (1) Kupjanskin suunnalla, (2) Bahmutista Avdiivkaan ja (3) kaksi prikaatia Hersonin alueelta Krimille. Nämä ovat olleet välttämättömiä, jotta yksikköjen taistelukyky voitaisiin palauttaa sen jälkeen kun luokkaa puolet miehistöstä on menetetty (esim Herson/Krim prikaatit). Koko Venäjän talvihyökkäyksen aikana tappiot kaatuneita ovat kymmeniä tuhansia ja kalustoa on mennyt yli 400 yksikköä.

Itse Venäjällä on ongelmia, esim Podolskin viereisessä Moskovan alueella Klimovskin kaupungissa (noin 50 000 asukasta) on - 25C ja lämmitys koko kaupungissa poikki, ihmiset valittavat, kaupungin johto lähettää miliisit pamputtamaan valittajia ja vangitsee lämpölaitoksen johtajan, julistaa hätätilan jne. Samaan aikaan Moskovan alueen kuvernööri lomailee Malediiveilla. Yakovina kertoi millainen väki pyörittää kaupunkien kaukolämpö- ja sähköverkkoja. Pomot Yakovinan mukaan osaavat vain varastaa, mutta tapahtuma, jossa kaukolämpöverkko on jäätynyt on sille täysin käsittämätön tapahtuma. Jälki on sen mukaista. Tämän ns aluehallinto/asuntosektorin ongelmat perityvät jo neuvostoajalta - koko ala on tunnettu korrutiostaan ainakin 50 vuotta.  Klimovsk ei Ivan Yakovinan mukaan ole ainoa kaupunki, jossa vastaavia ongelmia on lämmityksen tai sähkön jakelun kanssa. 

Ongelmaa pahentavat lännen sanktiot. Kaikki kaukolämpö- ja sähköverkkojen sensorit ja elektroninen ohjaus on länsimaista, koska Venäjä ei mitään tällaista valmista. Kiinalaiset varaosat taas eivät ole yhteensopivia. Nyt sanktioiden takia on mahdollista hankkia harmaita skenaarioita käyttäen hyvin isolla rahalla vain kaikkein välttämättömimmät sensorit suurimpiin kohteisiin. Luotettavakin elektroniikka kuitenkin vikautuu, viat akkumuloituvat ja ajan kanssa huolto-organisaatiot menettävät kaukolämpö- ja sähköverkkojen hallinnan ja korjaamiskyvyn.

Ukrainalaiset hakkerit veivät Zdanovin mukaan venäläisen Shahed tehtaan koko teknisen dokumentaation, jossa Shahedien tekniikan lisäksi kuvataan myös uudet tekniset suunnitelmat. Tiedon arvioitu arvo on yli miljardi USD. 

Ukrainassa on tullut julki, että menossa on uudet neuvottelut vankien vaihdosta. Venäjän prioriteetti on saada takaisin 180 rangaistusvankisotilasta. Tavalliset venäläiset sotilaat lienevät vähemmän tärkeitä. Ilmeisesti kyse on siitä, että Venäjä voi määrätä vapautuneet vangit uudelleen palvelukseen saman tien. Hersonin suunnalla kokonainen komppania venäläisiä on kuulemma antautunut Ukrainan vangiksi. Ilmeisesti Avdiivkan suunnalla taas oli noin 30 sotilaan joukko tehnyt saman tempun, eli antautunut Ukrainan vangiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi