Vuodenvaihde-Ukrainassa

 Raportti päiviltä 30.12 - 01.01.2024: Lähinnä Oleg Zdanovin ja siis Ukrainan pääesikunnan tietojen perusteella - mitä tapahtui Ukrainan sodassa. (kattaa osin 29.12 - 01.01 päivät)

Tankit: Sodan alussa 2/2022 Venäjällä oli käytössä 3680 tankkia ja ehkä 20 000 varastoituna arolla taivasalla. Varastoiduista tankeista 14 000 on arvioitu olleen siinä kunnossa, että ne on mahdollista kunnostaa käyttöön. Koko 3680 tankin setti on Ukrainassa tuhottu ja toinen samanlainen on menossa. Täydennystä tulee kuitenkin kunnostetuista tankeista vielä pitkään. Tosin suurin osa niistä on vanhoja malleja ja osaa niistä käytetään enemmänkin suorasuuntaustykkeinä.

Ennen sotaa Venäjän Gasprom toi Eurooppaan noin 180 mrd m**3 kaasua/vuosi. Tällä hetkellä 28 mrd m**3, lähinnä kai Unkariin ja suurin piirtein saman verran Kiinaan. Vienti Kiinaan kattaa 1/8 osan Euroopassa menetystä viennistä. Hinta minkä Kiina maksaa on alempi kuin mitä EU maat maksoivat. Gasprom on aika lailla pulassa.

29.12 massivisessa Venäjän raketti- ja ohjusiskussa (158 ohjusta, rakettia ja lennokkia) yksi kohde oli Harkovin Palace hotelli, jossa mm. Venäjän YK lähettiläs väitti olleen Ukrainan tiedustelun päämaja ja 200 ulkomaista palkkasoturia. Todellisuudessa siellä oli. esim saksalaisia lehtimiehiä (ZDF), joista joku myös haavoittui. Jopa Venäjän omat Z-kanavat naureskelevat näille Venäjän propagandan jutuille. Venäjän YK -lähettiläs tuli taas Ukrainan Belgorodin iskusta sanoneeksi, että jos ilmatorjunta olisi ollut hiljaa, siviiliuhreja ei olisi tullut.
Tämäkin esimerkki kertoo, että Venäjän tarinoiden toistelu jonkin "objektiivisuuden" nimissä lehdistössä johtaa huonoon tulokseen lännen kannalta: lehti esim HS tulee levittäneeksi Venäjän valheita, koska Venäjän koko viestintä/propaganda on valetta. Jos vaihtoehtoista lähdettä ei ole, Venäjän jutut olisi parasta jättää omaan arvoonsa tai sitten kertoa aina, mikä on jutun keskimääräinen todennäköisyys olla totta. Sen voi laskea vanhoista vastaavista jutuista, joiden todenperäisyys tai valheellisuus on onnistuttu tarkistamaan.

Diprovossa Limanin suunnalla pari päivää sitten Venäjän panssaroitu ajoneuvoryhmä oli eksynyt Ukrainan linjojen taakse. Ukrainan joukot tuhosivat iloisesti vaunut. Viimeisen vrk aikana samalle Venäjän joukko-osastolle sattui näyttävä Friendly Fire tapahtuma: panssaroidut miehistövaunut pudottivat joukkonsa venäläisten omiin asemiin, seurasi tulitaistelu, jossa venäläiset kouluttamattomat mobilisoidut ampuivat toisia samanlaisia. Lopuksi Venäjän tykistö ampui paikkaan keskityksen. Zdanov ei kertonut arviota, kuinka suuret tappiot tapahtumasta tuli.

Jaksolla Venäjä iski joka päivä Shahed lennokeilla pääosin siviilikohteisiin yleensä öisin. Määrät vaihtelevat suuresti per yö (muutamasta yli sataan). Torjuntaprosentti oli luokkaa 90%, mutta siviiliuhreilta ei vältytty. Torjuntaprosesentti on toisinaan 100%, toisinaan alhaisempi, jos Venäjä on onnistunut ohjelmoimaan reitit alueille, joissa ilmatorjuntaa ei riitä. Koko jaksolla Venäjän rynnäkkökoneet eivät ole lentäneet Hersonin alueella, jossa Ukraina Joulun alla pudotti 5 Venäjän hävittäjää viikossa. Venäläiset eivät ole vieläkään selvillä, mikä koneet pudotti tai sitten lentäjät kieltäytyvät lentämästä sinne. Muilla rintamilla koneet ovat sen sijaan olleet ahkerasti iskemässä liitopommeilla, esim tämän päivän raportissa oli yli 100 Venäjän ilmavoimien iskua.

Rintamataistelut jatkuivat hitaammassa tahdissa kuin vielä Joulun aikaan. Per päivä oli 54 - 56 yhteenottoa rintamalla, eikä jopa 100 kuten Joulun aikaan. Vrt tätä Käihkön puheisiin tänään HS jutussa. Hänen mukaansa Venäjällä on täysi hönkä päällä kaikilla suunnilla. Numerot kertovat, että Käihkö ei ole perillä taaskaan missä mennään. Minusta häntä ei voi pitää asiantuntijana nyt eikä aikaisemminkaan. Tällä hetkellä rintamalinja on aika lailla jumissa, dynamiikka on hyvin vähäistä.

Venäjän yksi propagandan levittämä tarina on, että Ukraina ei voi voittaa, ei varsinkaan kulutussodassa. Esim Käihkö. on tätä tarinaa iloisesti levittänyt. Kuitenkin Ukrainan tukena tähän asti on ollut noin 54 läntistä partneria, joiden kansantuotteet vrt Venäjä vertautuvat ehkä 65% ja 2% maailman kansantuotteesta. Lisäksi lännellä on, vaikka mitä menetelmiä tehdä sodan jatkaminen Venäjälle mahdottomaksi, jos vain tahtoa löytyy. Kysymys on siis siitä, mitä länsi haluaa tehdä, eikä siitä, mikä erikseen tarkasteltu Ukraina vs. Venäjä voimasuhde on tai miten se kehittyy. Vastuu on lännellä. Jos tätä ei lännessä kaikki ymmärrä, edestä ongelma löytyy - Venäjä joudutaan muutaman vuoden päästä patoamaan länsimaiden omien sotilaiden verellä.

Venäjän arvioidut tappiot 3 vrk jaksolla: 2490 kaatunutta, 30 tankkia, 54 panssaroitua miehistövaunua, 65 tykkiä, 5 raketinheitintä (reaktiivnie sistemy zalpovogo ognja), 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 118 FPV lennokkia, 89 risteilyohjusta, 115 autoa, 23 erikoistekniikkaa. Kaatuneiden määrät ovat nyt noin -200/pvä vrt Joulun aikaan, koska aktiviteettia on ollut vähemmän. Kalustotappiot vaihtelevat sen mukaan sattuiko Venäjällä olemaan käsillä kalustoa lähetettäväksi rintamalle vai vain pelkästään miehiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Trump yllyttää kapinaan