Zdanovin raportti (2 - 4/01.24) myös Cyberwar

 Oleg Zdanov, tykistöeversti evp, Ukraina on tämän raportin päälähde.


Rintama on stabiloitunut ja vain pientä liikettä, potero siellä täällä vaihtaa omistajaa, on havaittavissa tällä jaksolla. Yhteenottojen määrä on luokkaa 60/päivä, eli 179 kolmen vrk aikana. Selityksiä on kaksi: tulossa on Venäläinen joulu 06.01 tai sitten Venäjän joukot ovat väsyneet ja tappioiden paikkaamiseen tarvittavia ihmisiä ei tule riittävästi mobilisoituina rintamalle. Zdanov odottaa, että hyökkäysten määrä taas kasvaa joulun jälkeen. Erityisesti tämän päivän raportin yhteenotot painottuivat Avdiivkaan, jossa 32/58 yhteenottoa. Dneprin vasemmalla rannalla yhteenottojen määrä on ollut laskeva 19 -> 9->9. Venäjällä lienee sillä suunnalla pulaa joukoista ja hankaluuksia huollossa - sinne huolto Rostovista joutuu kulkemaan autoilla pisimmän mahdollisen matkan, luokkaa vähintään 700 km. Ilmavoimien iskuissa Venäjällä on jatkuva yliote vähintään 4:1 tai jopa 10:1.

Kaksi viimeistä päivää ovat olleet hiljaiseloa myös siviilien terrorisoinnin alueella Shahed ja rakettiaseita käyttäen. Venäjä on iskenyt tykistöllä joka päivä 110 - 120 asutuskeskukseen pitkin rintamalinjaa. Tämä on stabiili luku, ammuksia tuntuu riittävän tähän sotilaallisesti turhaan hommaan. Jokainen isku on kuitenkin sotarikos.

Eilen tapahtui suurin vankien vaihto sodan aikana: vapaaksi pääsi 230 ukrainalaista ja 248 venäläistä vankia ja "kadonnutta" taistelijaa. Vaihdosta neuvottelivat tiedustelijat, kuten on tapana. Rintamalla kaatui yksi ex-kenraali lisää, hän oli jäänyt kiinni korruptiosta ja oli vankina tullut vapaaehtoisena Z-pataljoonaan. Hän siis vaihtoi vankilan lyhyempään elämään.

SBU on auttanut KiyvStar mobiilioperaattorin jaloilleen sen jälkeen kun Venäjän sandwork hakkeriryhmä (viralliset kyber joukot) olivat tehneet operaattorin järjestelmistä selvää digiavaruudessa. SBU auttoi myös puolustamaan operaattoria uudelta sandwormin hyökkäykseltä. Heillä on tilillään 9000 kyberpuolustus operaatiota. Ukrainan IT army taas oli hakkeroinut ennen uutta vuotta Venäjän suurimman maksupääteoperaattorin ja sen kautta maksukortit eivät toimineet uuden vuoden alla Venäjällä. Tämä sota on ymmärtääkseni ensimmäinen, jossa termi Cyberwar on totta ja Kyber on oikeasti yksi sodan rintama informaatiosodan, maasodan, ilmasodan, merisodan jne. rinnalla.

Venäjän arvioidut tappiot 3 pvän aikana: 2270 kaatunutta, 19 tankkia (vain), 42 panssaroitua miehistövaunua, 92 tykkiä, 4 raketinheitintä, 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 94 FPV-lennokkia, 76 risteilyohjusta, 93 autoa, 27 erikoistekniikkaa (tähän joukkoon meni mm se 250 M USD maksanut vastatykistötutka, joka ehti olla rintamalla hetken kunnes Ukraina se tuhosi).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi