Zdanovin Raportti (5-7/1-2024)

 Jaksolla rintamalinja on muuttunut vain yksittäisten poterojen/asemien tasolla siellä täällä. Venäjä on jatkanut hyökkäysmoodissa pienin iskuin. Se on käyttänyt tekniikkaa niukasti, siksi miestappiot ovat suuria vrt kalustomenetyksiin. Yhteenottoja on ollut rintamalla noin 60/päivä paitsi 7/1 Zdanov kertoi niitä olleen 45.

Venäjän aktiivisuus on ollut suurinta Avdiivakan suunnalla, jossa yhteenotoista oli lähes puolet kaikista. Toinen merkittävä suunta, jossa Venäjä hyökkäsi yhteensä 37 kertaa (22%), tosin saamatta mitään näkyvää aikaan, oli Dneprin vasen ranta Hersonin suunnalla. Tämä päivä oli tavanomaista hiljaisempi, mikä selittynee venäjän ortodoksisella joululla, joka on tässä viikonvaihteessa.

Venäjän tykistö iski joka päivä yli 100 asutuskeskukseen, jokainen niistä sotarikos. Shahed lennokki-iskuja oli jaksolla yhteensä 59, joista Ukraina onnistui torjumaan 44 (75%).  Tämän päivän raportissa oli myös kolme S-300 rakettia, jotka Venäjä ampui asutuskeskuksiin Itä-Ukrainassa. Kuolleita oli raporttiin mennessä löydetty 11, joista 5 oli lapsia. Lisäksi haavoittuneita oli myös suuri joukko, luvut voivat vielä kasvaa. S-300 raketit lentävät max pari sataa km, nopeus on suuri, siksi niiden torjunta on hyvin vaastavaa: juuri lentoradalla pitäisi sattua paras mahdollinen ilmatorjuntasysteemi. Venäjä käytti liitopommituksia vaihteleviä määriä (25 - 84 lentoiskua/pvä). Hersonin alueella SU -34 rynnäkkökoneet ovat välttäneet hyökkäämästä Dneprin vasemman (eteläisen) rannan Ukrainan sillanpääasemaa vastaan Joulun aikoihin sattuneiden 5 Suhoi koneen menetyksen takia.

Jaksolla US, Valkoinen talo ilmoitti, että Venäjä käytti edellisissä iskuissa 29.12 ja 2.1 myös pohjois-Koreasta saatuja ballistisia ohjuksia. Ukrainassa on koottu ohjuksen osia, joista tunnukset on poistettu ja niitä tutkitaan alkuperän selvittämiseksi.

Jaksolla Ukraina on hyökännyt useita kertoja Krimin sotilaskohteita vastaan (Saki Jevpatoria, Sevastopol, jne). Sevastopolin iskun tekivät ukrainalaiset hävittäjät, ilmeisesti Storm Shadow tai Scalp risteilyohjuksilla. Se räjäytti esikuntabunkkerin, jossa oli menossa palaveri, isoja sotapäälliköitä paikalla. Tapaus on herättänyt huhuja siitä, että Venäjän pääesikunnan päällikkö Gerasimov (korkein sotilas Venäjän asevoimissa tällä hetkellä) olisi ollut paikalla ja menehtynyt iskussa. Kumpikaan osapuoli ei ole vahvistanut, että näin olisi. Gerasimov ei ole itse ilmaantunut kumoamaan huhuja, joten epävarmuus jatkuu. Ukraina teki myös ilmaiskuja jopa 20 per päivä (tämä on lähellä Venäjän hiljaisinta päivää, Venäjän ilmaiskujen maximi on 4 tai 5 kertainen, esim tänään 84). Pari päivää sitten Ukrainan armeijan tiedustelijat iskivät johtoportaan autosaattueeseen Belgorodin alueella Venäjän puolella. Saattueessa  ilmeisesti venäläinen kenraalin tasoinen päällikkö haavoittui, koskapa helikopteri evakuoi jotain iskun paikalta suoraan Moskovaan. Tarkempaa tietoa ei vielä ole.

Näyttää siltä, että johto on Ukrainassa tehnyt päätöksen, että Ukrainan täytyy alkaa iskeä syvälle Venäjän alueelle sotilaskohteisiin, kuten Belgorodin lentokenttä, josta Venäjä ampuu S 300 ohjuksilla Harkovin siviilejä, Novorossiiskin satama, jossa Venäjän Mustan meren laivasto lymyää, Venäjän asetehtaat ja asetuotantoon osalliset tehtaat ympäri Venäjän, jne. Belgorodissa on tullut siviiliuhreja, kun Venäjän ilmatorjunta on ampunut Belgorodin yllä Ukrainan raketinheitintulta vastaan huonosti toimivilla raketeilla. Belgorod on ensimmäinen Venäjän alueen kaupunki, jossa kaupungin johto on järjestänyt asukkaiden evakuointeja kauemmas Ukrainasta. 

Jaksolla arvioidut Venäjän tappiot olivat: 2450 kaatunutta, 20 tankkia (vain!), 52 panssaroitua miehistövaunua, 79 tykkiä, 4 raketinheitintä, 7 ilmatorjuntajärjestelmää, 58 FVP lennokkia, 100 autoa, yksi risteilyohjus, 23 erikoistekniikkaa (mm elso, tutkat jne). Venäjä on vetämässä kahta rykmenttiä/prikaatia Hersonin suunnalta Krimille niiden menetettyä tuloksettomissa hyökkäyksissä luokkaa puolet vahvuudestaan (tätä pidetään rajana, jonka jälkeen yksikkö ei enää kykene taistelemaan). Tarkoitus on täydentää yksiköt taistelukuntoon, uusia kalustoa ja sitten palauttaa yksiköt rintamalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi