Ilmasotaa ja pilkkimistä

 29.2.2024

Tänään aamulla Ukrainan ilmatorjunta pudotti klo 8.00 yhden Venäjän SU34 rynnäkkökoneen ja klo 9.00 vielä kaksi Su34 konetta. Ukraina on 17.2 jälkeen pudottanut nyt yhteensä 13 Venäjän sotilaskonetta: 10 SU-34 rynnäkkökonetta, joita Venäjä käyttää liitopommituksissa, 2 niitä suojaamassa ollutta SU35 hävittäjää ja kaukotutkakoneen A-50. Toisten lähteiden mukaan A50 koneen kanssa yhtä aikaa olisi pudonnut vielä yksi Suhoi kone. Ukrainan ilmavoimat ei vahvista tätä tietoa viimeisimmässä raportissa.

Venäjä ei ole Ukrainan läheisyydessä korvannut menettämäänsä A50 tutkakonetta. Neljään päivään kaukotutkakonetta ei ole havaittu Ukrainan läheisyydessä. Ukraina 365 kanava arveli, että tämä helpottaa Ukrainan ilmatorjunnan toimintaa SU 34 koneita vastaan.

On epätodennäköistä, että Ukraina riskeeraa yhden kolmesta Patriot järjestelmistä tuomalla sen lähelle rintamaa tuhoamaan Suhoi koneita. A50 oli noin 200 km päässä rintamasta, jonne Patriot ei olisi 120 km kantaman ohjuksillaan edes yltänyt. Siksi Ukraina käyttää nyt ilmasodassa jotain muuta asetta. Edelleen on epätodennäköistä, että A50 olisi pudotettu ilmasta ilmaan ohjuksella - A50 olisi nähnyt lähestyvän hävittäjän ja paennut. Siksi arvelut modernisoidusta S200 järjestelmästä saavat vahvistusta. Mitään virallista tietoa käytetyistä aseista 13 koneen pudotuksissa Ukraina ei ole julkistanut

Tästä huolimatta Venäjä teki 28.2 aikana 105 ilmaiskua Ukrainaa vastaan. Eli se jatkaa liitopommituskampanjaa entiseen malliin. Edellisenä päivänä näytti jo, että Venäjä oli hidastamassa tahtia. Zdanovin mukaan, Ukraina jatkaa torjuntaa niin kauan kuin Venäjän SU rynnäkkökoneet on tuhottu tai ne eivät enää lennä. Ilmatorjuntaohjuksia kuulemma Ukrainalla tätä varten riittää. (Jos Venäjä tuo pitempään liitävän pommin rintamalle, tilanne taas ehkä muuttuisi).

Ei sotatoimia varten, vaan propagandaelokuvan kuvauksia varten Venäjä toi lähelle Ukrainaa uusimman SU57 hävittäjän, jossa oli uusin H69 risteilyohjus. Skriptin mukaan elokuvassa piti näyttää H69 ohjuksen laukaisu. Homma meni plörinäksi, koska H69 moottori ei käynnistynyt ja se putosi kuin kivi.

Pilkintää

Putin piti pitkän puheen Kremlissä. Ukraina 365 julkaisi tapahtumasta valokuvan, jossa oli yhdistetty suuri joukko silmäätekeviä Duuman yms jäseniä pilkkimässä. Tapahtuman aikana kuului kuinka nukahtaneiden älypuhelimia putoili lattialle. Ikävää oli, että Putin uhkasi suoraan länsimaita ydinaseiskulla (jos lähettävät joukkoja Ukrainaan). Tällaiset puheet tarkoittavat, että Ranska ja UK voisivat hyvin lähettää joukkoja ja valmistautua tekemään vastaisku. Muiden Euroopan maiden lienee parasta pysyä toistaiseksi poissa.

Sisällön puolesta puhe oli pelkkää vettä. kuten venäjäksi asia ilmaistaan, ei ihme, että ihmiset nukahtelivat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi