Sodan 2-vuotispäivänä

24.2.2024

Lähteet: Zdanovin, Yakovinan, Svitanin, Ukraina 365 kanavan tarinat, pääosin jaksolta 22-24/2 2024.

Eilen illalla 23.2 Azovan meren yllä/eteläpuolella Ukraina ampui alas A-50U kaukokantaman tutkakoneen. Kone oli modernisoitu "U" versio. Sen tutka näkee ainakin 600km suuntaansa, eli paikaltaan Azovan meren yltä, se näki jopa koko etäisen Ukrainan ilmatilan. Venäjällä on vielä muutama modernisoitu A50U kone jäljellä, kolmen Ukrainan tuhoaman koneen jälkeen (ensimmäinen Valko-Venäjällä v2023, toinen tammikuussa 2024 ja kolmas tuo eilinen kone. Ukrainalla on epävarmaa tietoa, että eilen lähellä A50 konetta oli sitä puolustava SU 34 kone ja että se olisi myös vaurioitunut ja pudonnut ohjuksen räjähtäessä. Venäjä levittää versiota, että A50 koneen olisi ampunut alas S400 patteri Mariupolin läheltä. Sellaisesta ei ole mitään näyttöä eikä edes tapahtumasta kuvatut videot tue tätä versiota. (Jos S400 Mariupolin lähellä ampuu, siviilit kuulisivat jylinän.)

Sen sijaan sekä Zdanovin että Svitanin mukaan uskottavin versio (90% todennäköisyys) että A50 koneen ampui alas ukrainalainen S200 patteri vähintään kahdella ohjuksella.

S200 on neuvostoaikainen ilmatorjuntajärjestelmä, joita Ukrainalla on paljon varastossa, ne eivät olleet operatiivisessa käytössä v 2013 jälkeen, mutta on täysin mahdollista, että Ukraina on kaivanut niitä koipussista ja modernisoinut niitä. Alkuperäinen S200 patteri oli kiinteästi asennettu paikalleen. Nykyään sellaiset ovat arvottomia, eli vähintään se on pitänyt laittaa tukevalle lavetille, jossa on hydrauliset tassut ympärillä, joilla taso voidaan laittaa vaakaan (vrt esim Pekkaniskan Benji hypyissä. käytetyt nosturialustat). Ohjuksen kantomatka A50 kaltaista alle äänen nopeudella kulkevaa konetta vastaan on jopa 300km, se voi nousta jopa 40km korkeuteen, eli sen suorituskyvyn perusparametrit ovat tätä tapausta varten kohdallaan. Lavetin lisäksi, varmaan on ollut tarpeen tehdä muutakin modernisointia, kuten parantaa tutkaa ja tulen ohjausta. Ukrainalla voi hyvin olla tällaisia S200 pattereita useita etälän ja idän rintamien tuntumassa niin, että ne pystyvät hyödyntämällä ohjusten pitkää kantomatkaa pudottamaan myös Venäjän SU 34 rynnäkkökoneita liitopommitustehtävissä jopa 70km rintamalinjan takana. Tästä Zdanovin/Svitanin versiosta ei kuitenkaan ole virallista vahvistusta.

Svitanin mukaan Venäjä on viime aikoina lisännyt yli 50% Krimillä olevien joukkojen määrää. Ajatus on joko vahvistaa Dneprin eteläpuolisia Venäjän joukkoja tai sitten puolustaa itse Krimiä.

Jaksolla 22-24/2 Venäjä jatkoi hyökkäävää toimintaa monella rintamalohkolla. Se ilmeisesti hakee uutta heikkoa kohtaa, johon keskittää kaikki voimat. Todennäköisin seuraava suuri Venäjän tavoite on alue Marinkasta Vuhledaria kohti eli rintaman mutkassa pohjois-etelä suunnasta idässä, Azovan meren suuntaan eli idästä länteen. Työntämällä Ukrainan joukot esim 30 - 50 km luoteeseen päin, Venäjä saisi käyttöönsä rautatien idästä Ukrainalta vallattua rantakaistaletta pitkin kohti Krimiä. Se helpottaisi Venäjän Dneprin eteläpuolisten ja Krimin joukkojen huoltoa merkittävästi.

Jaksolla Venäjä lähetti 53 Shahed lennokkia pääosin terrorisoimaan siviilejä, Ukraina ampui niistä alas 43. Siviilien terrorisointiin Venäjä käytti myös muutamaa S300 ballistista ohjusta, muutamaa H-sarjan risteilyohjusta ja IskanderM ohjusta (< 10 jakson aikana yhteensä).

Jaksolla oli yhteensä 249 yhteenottoa rintamalla ja 289 Venäjän ilmavoimien iskua. Jaksolla Ukraina vastasi noin 30 ilmavoimien iskulla - ero kertoo Venäjän rynnäkkökoneiden ja hävittäjien määrällisestä ylivoimasta ja Venäjän kyvystä turvata noiden koneiden käyttö rintaman läheisyydessä. Tykistöllä Venäjä iski 110 - 130 asutuskeskukseen joka päivä, yhteensä noin yli 355 iskua. Kahden viime päivän aikana rintamalla iskuista jopa puolet per päivä ovat sattuneet Marinkan suunnalla. Venäjä ei kuitenkaan saavuttanut mitään edistystä Marinkassa tällä jaksolla. Päin vastoin Ukraina otti jopa joitakin poteroita takaisin.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat 2830 kaatunutta, 18 tankkia, 87 panssaroitua miehistövaunua, 126 tykkiä, 7 raskasta raketinheitintä, 6 ilmatorjuntajärjestelmää, 99 lennokkia, 2 tai 3 lentokonetta (1 - 2 Suhoi + A50U), 28 autoa (lukuja ei ole 22-23/2 päiviltä), 9 erikoistekniikkaa.

23.2 SBU ja GRU (kaksi Ukrainan tiedusteluorganisaatiota) iskivät lennokeilla Lipetskin Metallikombinaattiin. Lennokit räjähtivät ja aiheuttivat tulipalon prosessin kriittisessä pisteessä, jossa koksikaasut vahvistivat räjähdystä. Tavoite oli pysäyttää tuotanto mahdollisimman pitkäksi aikaa. Kombinaatti tuottaa 20% Venäjän metalleista/teräksestä. Se tunnetaan erikoisteräksistä, joita käytetään mm. Iskader yms raketeissa ja panssarivaunuissa. Iskemällä toimitusketjun yhteen solmukohtaan, tavoite on luonnollisesti hidastaa koko tuotantoketjua, jonka loppupäässä ovat Ukrainan sotaa varten tuotettavat aseet.

Tänään Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen 2-vuotipäivänä Kiovassa vierailivat pääministerit Kanadasta, Italiasta, Belgiasta ja EUn komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.  Kanadan Trudeau julkisti apupaketin, joka oli luokkaa 170M USD. Zdanov kertoi pari päivää sitten että Kanada olisi luvannut ostaa markkinalla tarjolla olevat 800 000 tykistöammusta Ukrainalle 2 mrd USD hintaan -  tästä en kuitenkaan ole nähnyt virallista vahvistusta. Verrattuna Kanadan talouden kokoon tuo 2 mrd ei vaikuta mahdottomalta luvulta.  Zdanov kertoi myös jokunen päivä sitten, että Japani olisi luvannut 12 mrd USD apua Ukrainalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi