Raportti sodasta 16-18/2-2024

 18.02.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Ukraina 365 jne.

Jakson aikana rintamataistelut kävivät kiivaina, yhteenottoja päivittäin oli 95, 90, 82 (yht 267). Painopiste Venäjän hyökkäyksissä oli Avdiivka, josta Ukraina vetäytyi 17.02 aamuyöstä. Avdiivkan osuus kaikista Venäjän hyökkäyksistä oli 35% mutta miehistöpainopiste nosti Avdiivkan selvästi yli muiden painopisteiden. Marinkassa Venäjä teki jaksolla 69 hyökkäystä, mutta hyökkäyksissä oli mukana vähemmän miehiä ja kalustoa kuin Avdiivkassa. Vuorokaudessa Venäjä teki 55 - 104 ilmaiskua kaikilla suunnilla. Ukrainan ilmavoimat puolestaan 12 - 17 iskua per vuorokausi. Ukraina onnistui kuitenkin jaksolla pudottamaan 4 Venäjän hävittäjää: 3 SU-34 ja yhden SU35 - luultavasti tämä onnistui jollakin läntisellä ilmatorjuntajärjestelmällä.


Avdiivkan puolustuksesta vastaava Ukrainan rintama julkaisi yo yhteenvedon Venäjän arvioiduista tappioista Avdiivkassa vähän yli 4kk hyökkäysjakson (3.10.23 - 17.2.24) aikana: 47186 kaatunutta, 364 tankkia, 748 panssaroitua miehistövaunua, 248 tykkiä ja 5 lentokonetta (rynnäkkökoneita SU34 ja hävittäjiä SU35).  

Ratkaisevat seikat, jotka pakottivat Ukrainan vetäytymään olivat Venäjän liitopommit, joita kiivaimmillaan putosi Ukrainan asemiin Avdiivkassa yli 100 per vrk ja tykistöammusten puute (laukauksissa Venäjä voitti 10:1). Venäjällä oli myös miehistöylivoima noin 1:7, mutta se ei ollut ratkaisevaa, koska puolustusaseet ovat nykysodassa niin tehokkaita rynnäköivää jalkaväkeä vastaan.

Yöllä 17-18/2 Venäjä käynnisti taas siviilien terrorisoinnin ohjuksin ja lennokeilla: se lähetti 14 Shahed lennokkia, joista Ukraina ampui alas 12, 6 S-300 ohjusta ja kolme HA-59 risteilyohjusta, joista Ukrainan ilmatorjunta pudotti yhden.

Tammi-helmikuun aikana, vahvistamattoman tiedon mukaan (kertoi Zdanov) Venäjä on käyttänyt Ukrainassa uutta risteilyohjusta HA-69, joka kuvan perustella muistuttaa Storm Shadow ja Scalp ohjuksia ja yrittää siis jättää mahdollisimman pienen tutkajäljen. Ilmeisesti kuitenkin uusimmat länsimaiset ilmatorjuntajärjestelmät näkevät sen ja pystyvät sen torjumaan. Kyse on kokeellisesta aseen käytöstä, HA-69 on vasta tulossa sarjatuotantoon.

Tänään rintamatapahtumissa näkyy hiljentymistä Avdiivkan suunnalla ja Venäjän aktivoituminen muualla: Liman, Bahmut, Marinka ja Zaparozje. Venäjä siis etsii uusia heikkouksia Ukrainan rintamassa.

Venäjän arvioidut tappiot 3 päivän jaksolla olivat: 3340 kaatunutta, 45 tankkia, 108 panssaroitua miehistövaunua, 89 tykkiä, 3 ilmatorjuntajärjestelmää, 45 lennokkia, 3 SU-34 rynnäkköhävittäjää, 1 SU-35 hävittäjä, 45 autoa, 16 erikoistekniikkaa. Suuri kaatuneiden määrä kertoo, että esim. Avdiivkan valloitti nimenomaan jalkaväki ilman panssaroitua kalustoa välittömänä tukena rynnäköissä.

Zdanov kertoi Tanskan pääministerin Mette Fredriksenin luvanneensa lähettää kaikki tykit, mitä Tanskalta löytyy ammuksineen Ukrainaan. Hollannin Rutte taas vahvisti että F-16 ensimmäinen erä Ukrainaan on tulossa ajallaan ja että siinä vähintään 24 konetta. Svitanin mukaan ilmakerruuden saavuttamiseen tarvitaan noin 150 - 200 konetta. 

Zdanov on yleensä aina viilipyttymäisen rauhallinen ja asiallinen. Tänään äänestä kuului kuitenkin tuskastuminen amerikkalaisten sisäpolitikointiin tyssänneeseen apuun ja myös US demokraattien asenteeseen - tapahtumat osoittavat hänen mielestään US demokraattien täydellistä kyvyttömyyttä johtaa maata ja siis länttä. Häntä kalvoi epäilys, että demokraatit eivät oikeasti halua järkyttää Venäjää tappioilla ennen maaliskuun 2024 presidentin vaaleja. Zdanovin arviot sen sijaan Euroopasta ovat paljon optimistisempia, Euroopan maat ovat nostaneet omaa apuaan, vaikka sodan alussa se olikin heikkoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi