Sodan eskalaatio - A-50 putos taas!

 23.2.2024

Lähteet: Ivan Yakovina, Oleg Zdanov, Ukraina 365, Roman Svitan

Venäjän Z-kanavat kohisevat jo täyttä päätä kuinka vuoden 2024 lopussa, marras- joulukuussa, Venäjä aloittaa uuden sodan Baltian maita vastaan. Lähitavoite on miehittää Suvalskin käytävä, joka yhdistää Liettuan ja Puolan. Maa-alue eristää samalla Kaliningradin Valko-Venäjästä. Venäjän etuna sodassa olisi kokenut armeija, kyky käyttää lennokkeja, joka puuttuu kaikilta NATO-mailta, lennokkitorjunnan heikkous Baltiassa ja Baltian maiden armeijoiden mitätön koko (yhteensä ehkä 100 000 miestä). Ennen hyökkäyksen aloitusta Baltiaan pitäisi vain heikentää Ukrainan armeijaa, ehkä vallata lisää alueita Donbassilta ja sitten jäädyttää taistelut.

Samaan aikaan Transnestriassa puuhataan laajaa paikallisten hallintojen kokousta, jossa asialistalla olisi liittyminen Venäjään. Putin voisi sitten vastata myönteisesti seuraavana päivänä vielä tämän helmikuun aikana. Koko operaatiosta on myös vastakkaista tietoa Ukrainasta, eli mitään tällaista ei yritettäisi. Transnistria on kapinamaakunta Moldoviassa. Siitä itään on Ukraina. Transnistriassa on 3000 miehen Venäjän armeijan joukko. Transnistria on julistanut itsensä riippumattomaksi Moldovasta, mutta juuri kukaan ei sitä ole tunnustanut.

Molempia noita hankkeita yhdistää yhteinen idea: käyttää vallattavia alueita vaihtorahana, jonka Putin voi antaa pois Trumpille, jotta Trump voi leikkiä rauhantekijää. Vastapalveluksena Trumpin pitää sitten antaa Venäjälle Ukraina.

US Edustajainhuoneen puhemiehen, Mike Johnsonin rahoittajaksi 2018 vaaleissa on paljastunut Tulan patruunatehtaan omistaja - venäläinen oligarkki (jotka on kaikki Putinin vasalleja).

Putinille tuli myös vastoinkäyminen: Armenia ilmoitti jäädyttävänsä osallisuutensa Venäjän ja muiden entisten neuvostotasavaltojen puolustusliitossa (Collective Security Treaty Organisation). Putin siis onnistui viimein hajottamaan liiton. Kaukasuksen alueella on kehittymässä kolmiodraama: 1)Armenia+Ranska, 2)Turkki+Azerbaitsan ja 3)Venäjä+Iran.

Tämän päivän paras uutinen oli A-50 pitkän kantaman tutkakoneen alas ampuminen Azovan merestä etelään. Koneen putoamispaikka (Trudovaja Armenia niminen kylä Azovan merestä etelään) on noin 200 km rintamalinjasta. Jos koneen ampui alas Ukraina hallussaan pitämältään alueelta, ilmatorjuntaohjuksen olisi pitänyt kantaa yli 200 km. Ei ole poissuljettua, että Ukraina olisi sellaisen ohjuksen kehittänyt mahdollisesti modifioimalla vanhaa S200 ilmatorjuntajärjestelmää. Venäläisten siviilien kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka konetta lähestyy kaksi ohjusta, toinen harhautuu A-50 ampumiin lämpö- tai tutka-ansoihin, mutta toinen ohjus räjähtää joko osuessaan A-50 koneeseen tai sen välittömässä läheisyydessä. Pudotessaan maahan A-50 aiheutti suuren tulipalon. Ukraina ei ole kommentoinut, mutta itse tapahtuma on laajasti dokumentoitu videoille, jotka on kuvattu maasta.

A-50 on USA:n AWACS koneelle rinnasteinen, mutta vähemmän kyvykäs kone, jonka katolla on AWACSin tapaan suuri tutka-antenni. Koneen tutkat näkevät satoja kilometreja ja se siis pystyy esim Azovan meren yläpuolelta valvomaan lähes koko eteläisen Ukrainan ilmatilaa.

Venäjä turvautui taas samaan selitykseen kuin viimeksi, koska sillä ei oikein ole varaa myöntää, että koneen olisi ampunut alas Ukraina. Venäjä väittää, että sen oma ilmatorjunta ampui A-50 koneen. Yakovina kommentoi selitystä, että joko Ukraina on soluttanut Venäjän ilmatorjunnan alueella tai sitten tavalliseen tapaan 23.2, eli venäläisenä juhlapäivänä, ilmatorjunnan sotilaat olivat ympäripäissään ja ampuivat A50 alas vahingossa. Koneen pudotus, teki sen kuka vaan, ei varmaan lisää lentäjien motivaatiota lennellä A-50 koneilla sodan vaatimilla alueilla. Venäjällä on vastaavia koneita hyvin pieni määrä. Vain osa kirjoilla olevista koneista on modernisoitu, vanhoissa on vielä putkielektroniikkaa. Jäljellä koneita on ehkä 1 - 4. Laajaa Venäjää ajatellen se on todella vähän. Koneiden käyttö vaatii syvää osaamista ja kykenevää henkilöstöä ei ole kovin paljon jäljellä.

Taistelussa ilmaherruudesta A-50 koneet ovat yksi ratkaiseva lukko. Ilman niitä, esim F-16 saa paljon tuloa aikaan nopeammin kuin jos A-50 näkisi koneet monen sadan km päästä. Vastaavasti A-50 koneet ovat varmaan koko ajan haitanneet Ukrainan pienten ilmavoimien toimintaa maajoukkojen tukena.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi