Sodan käänteitä Ukrainassa-Navalnyi-Avdiivka-ammukset

 17.02.2024

Navalnyi kuoli Polaarisusi rangaistusvankilassa Siperiassa kertovat uutiset. Yakovina tuntee Venäjän hyvin, on syntynyt ja opiskellut siellä, vuodesta 2010 Ukrainassa. Hänellä tuntuu olevan hyvä tuntuma siihen, mikä on vallan toimintalogiikka Venäjällä. Hän totesi, että Navalnyille ei tapahtunut yhtään mitään ilman käskyä Putinilta. Hän oli Putinin erityisen kiinnostuksen kohde, siksi Navalnyin tappokäsky täytyi tulla Putinilta itseltään. Tänään kuulimme, että vankila ei antanut Navalnyin ruumista hänen omaisilleen. Se kertoo, että valta ei halua antaa ruumista, koska se tutkimalla selviäisi,  mihin hän kuoli. Tämä tukee Yakovinan arvioita, että tappokäsky tuli Putinilta, sen tarkoitus oli näyttää keskisormea Munchenissä koolla olevalla lännen ja maailman turvallisuuspoliittiselle eliitille. Samalla Venäjä siirtyi avoimesti käyttämään kuolemanrangaistusta poliittista oppositiota vastaan. On syytä odottaa, että jo pidätettyjä oppositiojohtajia tullaan likvidoimaan Venäjällä lisää. Läntisellä logiikalla tuossa ei ole mitään järkeä. Mutta eihän koko sodassa ole läntisellä logiikalla järkeä, siksi kannattaa kuunnella niitä, jotka ymmärtävät Venäjän logiikkaa.

Yön 16-17/02 aikana Ukraina veti joukot Avdiivkasta. PV komentaja Cyrskyi antoi vetäytymiskäskyn 2am yöllä. Vetäytyminen ei sujunut täysin järjestyneesti, koska Venäjä ennakoi sitä ja hyökkäsi koko yön ja aamun täysi hönkä päällä. Kuinka paljon ukrainalaisia jäi vangiksi on vielä auki. Ukraina oli alakynnessä joukoissa 1:7, tykistön kyvyssä ampua 1:10 ja lisäksi Venäjällä oli ilmaylivoima, se pystyi iskemään Avdiivkaan 60 - 100 liitopommia per vrk. Jossakin itärintamalla tosin Ukraina ampui alas 3 Venäjän hävittäjää (2 SU-34 rynnökkökonetta, jotka heittävät liitopommeja ja niitä suojannut SU-35 hävittäjä). Ilmeisesti ne liikkuivat paikassa, jonne joku Ukrainan liikkuva pitkän kantaman ilmatorjuntapatteri ylsi. Ukraina menetti Avdiivkan lännen päättämättämyyden takia. Ennen ammusnälkää, se pystyi muutamalla rypälekranaatilla pysäyttämään jalkaväen hyökkäykset, joita viime aikoina Avdiivkassa nähtiin noin 30 - 40 päivässä suurella miesmäärällä. Sumun sattuessa tykistöä ei voinut korvata lennokeilla, joita Ukraina pystyi hyödyntämään selvällä säällä.

Yllättävää kyllä Venäjän propagandaa levittävät Z-kanavat eivät Yakovinan mukaan juurikaan tunnut iloitsevan Avdiivkan saamisesta Venäjän haltuun. Syynä on se, että kanavilla tiedetään, että Venäjä menetti siellä useita kertoja enemmän sotaväkeä kuin Bahmutissa, jossa kaatui noin 20 000 venäläistä.

Aikavälillä 29.12 - 16.02 Ukraina on kerännyt todisteet 24 Pohjois-Korealaisesta ballistisesta ohjuksesta, jotka Venäjä ampui Ukrainaan. YK:n turvaneuvoston päätöksen mukaan, jonka myös Venäjä on hyväksynyt, Pohjois-Korea on täydellisessä asekauppasaarrossa. Siltä ei saa ostaa aseita eikä sille saa niitä myydä. Kun Ukraina kertoi tästä YK:lle, pääsihteeri Gutierres, totesi vain, että YK ei voi vahvistaa Pohjois-Korean aseiden käyttöä. Jos YK sen tunnustaisi, aiemman päätöksen mukaan YK:n pitäisi asettaa pakotteita Venäjälle. Oleg Zdanov totesi, että YK voi vapaasti lähettää ihmisiä tutkimaan aseiden jäänteitä ja saamaan niistä kaiken lisätiedon paikan päällä. Gutierres on tähänkin asti ottanut hyvin Venäjä-myönteisen asenteen sodassa, joten Zdanonov ei ollut mitenkään yllättynyt YK:n vastauksesta. Ohjuksiin liittyvä hyvä uutinen on, että vain 2/24 ohjusta osui maaliin, loput joko ammuttiin alas tai ne harhautuivat maalista ohi.

Tsekin (entinen kenraali) presidentti kertoo löytäneensä EU:n ulkopuolelta markkinalta 450 000 155mm tykistöammusta ja 300 000 122mm ammusta. 155mm on NATO standardi haupitseille ja se on jo tärkein tykistökaliiberi Ukrainan tykistölle. 122mm on vanhempi neuvostoaikainen kaliiberi, ammusten kantama on lyhyempi kuin 155mm ammusten, mutta sopivia tykkejä Ukrainalla on paljon. Tsekki ehdotti EU:lle, että EU voisi ostaa ne osalla jo myönnettyä 2Me tukierää. Ranska, Kypros ja Kreikka panivat vastaan ja nyt Tsekki hakee tukea muilta Ukrainan partnereilta. Ammukset olisivat käytettävissä parissa viikossa. Ajatellen, että Venäjän tuotantokapasiteetti on nyt nostettu 5M ammukseen vuodessa, EU tavoittelee 2M ammuksen vuosikapasiteettia ja Pohjois-Korea ilmeisesti toimitti jo Venäjälle 1,5M ammusta, kyse on merkittävästä määrästä, sillä Ukraina voisi pitää yllä 10 000 ammusta per päivä rytmiä noin 3 kk. Tuo sen se rytmi, jota Venäjä noudattaa. Ranskan toimintaa tässä tapauksessa kuvataan venäjänkielisellä ilmaisulla: podlozhit svinju eli laittaa alle sika.

Izhevskissä, noin 1000km Moskovasta itään, oleva lennokkitehdas syttyi tuleen tänään. Kurskissa paloi öljyvarasto. Lisäksi pitkin Venäjää tapahtui 14 muuta räjähdystä erilaisissa sotilaallisesti tärkeissä kohteissa, niistä kuulemme varmaan tarkemmin huomenna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi