Sota jatkuu - raportti 19-21/02/2024

 21.02.2024

Kuuntelin Oleg Zdanovia, Ivan Yakovinaa, Roman Svitania jne.

Puolalaiset maanviljelijät ovat sulkeneet Ukrainan vastaisen rajan kaikki ylityspaikat. Heitä johtaa Venäjän FSB:n agentti. Maanviljelijöiden marssin traktorin edessä oli juliste, jossa kehotettiin Putinia tekemään selvää Ukrainasta jne. Zdanov totesi että Puola on jo hävinnyt tämän hybridioperaation, jonka takana on Venäjä. Zdanovin mukaan tässä on ukrainalaisille tuttu kädenjälki, samaa nähtiin vuosia sitten Ukrainassa. Maanviljelijöiden johtajalla on todettu laaja SOME kirjoittelu, jossa hän levittää Putinin narratiivin mukaisia valheita. 

Asiassa on tällaisia kummallisia seikkoja: Ukraina toi Puolaan 4M tn viljaa v 2023, Venäjä toi 12M tn. Jostakin syystä ne 4M tn saivat maan maanviljelijät aivan sekaisin, kun taas Venäjän tuomat 12M tn eivät kiinnosta ketään. Toinen seikka: Puola vie selvästi enemmän maataloustuotteita Ukrainaan kuin Ukraina Puolaan. Lisäksi Ukraina tuo Puolasta öljytuotteita 7 mrd Euron edestä vuodessa. Puolan maatalous riippuu siis enemmän Ukrainan markkinasta kuin päin vastoin. Zdanov ihmetteli, että Puolan ja EUn viljelijöiden tulosta 70% tulee EU:n ja valtioiden subventioina. Ei siis ihme, että esim Puola pystyy kilpailemaan Ukrainan markkinoilla halvoilla maataloustuotteilla. Zdanov ehdotti, että Ukrainan pitää hajauttaa tuontiaan Romaniaan, Bulgariaan jne.

Ukrainassa on tutkittu niitä 24 Pohjois-Korealaista alkuperää olevaa ballistista ohjusta, joiden osia on tammi-helmikuussa Ukrainassa löydetty (kuva)


Kuva näyttää, että ohjuksissa on osia USA:sta, Singaporesta, Sveitsistä, Taiwanista, Saksasta, Kiinasta, Alankomaista ja Japanista. Myös Englantilainen organisaatio oli osia tutkinut ja Oleg mainitsi että 290 länsimaista osaa oli tunnistettu.

Venäjä on löytänyt ballistisille ohjuksille uuden toimittajan. Se on Iran. Ohjuksia on 300km ja 700km kantaman versiot. Sopimus 400 ohjuksesta on Zdanovin mukaan tehty ja muutama on jo toimitettu. Ohjuksiin tarvitaan noin 18 -20 lähetysalustaa, sillä ohjukset eivät ole yhteensopivia venäläisen Iskander alustan kanssa. Sopimus rikkoo tietenkin monia kansainvälisiä sopimuksia ja pakotteita. Sopimuksesta kertoi Reuters ja Zdanov. Hänen mukaansa Venäjän asetuotanto mukaan lukien ohjukset on saavuttanut huipun ja nyt stagnoituu. Ylipäätään Venäjän tuontia ja vientiä vaikeuttaa se, että useat Kiinan suurimmat pankit, Turkin pankit jne laittoivat Venäläiset yhtiöt ja kansalaiset boikottiin, pankit eivät siirrä mitään rahoja heidän puolestaan.

EU on suurlähettilästasolla sopinut 13. Venäjänvastaisen pakotepaketin sisällön. Unkari on sanonut tukevansa pakettia. Se on tarkoitus vahvistaa 24.02, sodan 2-vuotispäivänä. USA kasaa omaa uutta pakotepakettia, joka julkaistaan 23.2.

Tänään aamulla klo 9.00 Ukrainan tiedustelu sai tietää Donbassin Volnovahassa menossa olevasta joukkojen tarkastuksesta harjoituskentällä. Paikka on noin 30km rintamasta. Ukraina ampui kokoontumisen hajalle Himars raketinheittimillä, 65 venäjän sotilasta kaatui ja lisäksi joku määrä haavoittui. 



Päivän aikana Ukrainan ilmatorjunta pudotti taas yhden SU-34 liitopommittajan. Ei hätää, Putin kävi viemässä joukoille ihmeitä tekevän Ikonin. Nyt 7 päivän aikana, Ukraina on ampunut alas 7 rynnäkkökonetta ja hävittäjää. Menetelmä ei ole tiedossa. Tänään liitopommittajaa saattoi, kuten aina, SU-35 hävittäjä, joka havaitsi Ukrainan ohjuksen ajoissa ja pystyi pakenemaan sitä. Siksi vain raskaassa pommilastissa ollut, kömpelö SU-34 putosi. Eilisen päivän aikana Venäjä teki kuitenkin 125 ilmavoimien iskua, eli se jatkaa entiseen tahtiin tappioista välittämättä. Ukrainan pitää ilmeisesti saada pudotettua vielä ainakin toisen verran tai kaksi kertaa enemmän koneita, jotta liitopommitukset saadaan aisoihin.

Yksi kuuluisimmista Z-bloggereita, oli Aleksander Murz, joka teki Ukrainalle enemmän vahinkoa kuin kokonainen Venäjän armeijan prikaati. Hän loi toimitusketjun, joka hankki, asensi ja otti käyttöön uutta viestitekniikkaa, elektronisen sodan käynnin tekniikkaa, drooneja ja droonien vasta-aseita Venäjän armeijan useissa yksiköissä Donbassin suunnalla. Hän ei tehnyt sitä rahasta vaan Venäjän imperiumin suuruuden tähden. Onneksi toimitusketju riippui hänestä itsestään, kun hän oli lomalla, toimitukset romahtivat, koska kaikki joutui varkaiden ja huijareiden käsiin. 

Tänään hän teki itsemurhan ampumalla itsensä, koska hän meni julkaisemaan somekanavallaan Avdiivkan operaation tappiolukuja (16000 kuollutta + 3X määrä haavoittuneita, jotka Ukrainan näkökulmasta eivät edes kata kaikkia tappioita.) Koska Shoigu, Venäjän puolustusministeri oli ehtinyt valehdella, että tappiot olivat minimaaliset, hänen propagandistinsa, jotka toimivat täysin kyynisesti rahasta, kävivät idealisti-imperealistin kimppuun, vaativat postin sensurointia, Murzille rangaistusta jne. Murz perusteli tekonsa ja itsemurhansa some -kanavallaan. Hän oli tajunnut, että eihän tässä mitään ideaa ole, hän oli pahasti erehtynyt, kaikki tapahtuu Moskovassa vain Putinin vallassa pysymisen ja rahan takia. Murz oli ultapatrioottisten z-bloggereiden joukossa yksi liikkeen filosofi. Porukka on täysiä yltiöpäisiä fasisteja, joten Murzia meidän ei Suomessa kannata surra.

Sota Ukraina rintamalla jatkui jaksolla, Avdiivkasta vetäytymisen jälkeen, moodissa, jossa Venäjä hakee usealla suunnalla uutta Ukrainan puolustuksen heikkoa kohtaa. Zdanovin arvion mukaan aika todennäköinen seuraava kovien Venäjän ponnistusten kohde on Marinkan-Vugledarin kohdalla, jossa rintama kääntyy etelän miehitetyn alueen itä-länsisuunnasta kohti koillista. 

Jakson aikana rintamalla oli yhteensä 227 yhteenottoa. Venäjän ilmavoimat teki jakson aikana 255 iskua Ukrainan rintamalla. Ukrainan ilmavoimat teki noin 30 iskua. Venäjä isku jaksolla yhteensä 46 Shaded lennokilla, joista Ukraina pudotti kaikki paitsi 6. Noista lopuista osa ei saavuttanut maalia. Menossa on Ukrainan puolella jonkin uuden elektronisen sodankäynnin (elso) järjestelmän käyttöön otto. Systeemin tehtävänä on harhauttaa esim Shahedit maalistaan syrjään. Venäjä iski muutamilla risteilyohjuksilla ja ballistisilla S300 ohjuksilla Ukrainan siviilikohteisiin jakson aikana. Jaksolla Venäjän tykistö iski 100 - 120+ asutuskeskukseen per päivä, jokainen niistä sotarikos. Kaksi kertaa Venäläiset sotilaat ampuivat kädet ylös nostaneet kaksi ukrainalaista sotilasta Avdiivkan tienoilla niin, että Ukrainan drooni kuvasi tapahtuman. Kyse on sotarikoksesta, joka ei koskaan vanhene.

Jakson aikana, Venäjän arvioidut tappiot olivat Zdanovin mukaan 3650 kaatunutta, 29 tankkia, 140 panssaroitua miehistövaunua, 115 tykkiä, 8 raskasta raketinheitintä, 4 ilmatorjuntajärjestelmää, 111 lennokkia, pari-kolme niistä 7 lentokoneesta sattuu myös jaksolle, 90 autoa, 18 erikoistekniikkaa. Venäjä iski. Tällä hetkellä Venäjällä on Zdanovin mukaan menossa uudelleen ryhmittyminen ja joukkojen täydennys ja on syytä olettaa, että hyökkäystoimet jatkuvat kohta taas täydellä höyryllä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi