Sota on täynnä ristiriitoja

 27.02.2024

Kulutussota

Olemme kuulleet useasti väitteen, että kulutussota Ukrainassa sopii Venäjälle ja että pienempi maa siinä aina häviää. Mihailo Sheitelman, venäjänkielinen politologi, kommentoi asiaa: Venäjän sotatarviketuotanto on saavuttanut huippunsa, se paremminkin laskee kuin kasvaa. Tehtaista, tuotantolinjoista, työntekijöistä ja läntisistä osista on pulaa. Läntiset osat ovat ratkaisevia ammuksissa, ohjuksissa, tankeissa, lentokoneisiin. Sodassa on jo tuhottu ne asevarastot, jotka Putin peri Neuvostoliitolta ja jotka oli rakennettu edellisten 10-15 vuoden aikana. Venäjän valtion budjetin tulot tälle vuodelle on arvioitu ylioptimistisesti. Putinin sotakassan pohja pilkottaa jo, sitä riittää vielä tänä vuonna, mutta v 2025 se on tyhjä. Ukrainan taas ei edes tarvitse voittaa maa-alaa tänä vuonna. Riittää, että se kestää sodan läntisen avun turvin. Ensi vuonna Venäjä joutuu leikkaamaan kunnianhimon tasoa.

Tänään Zdanov kertoi Venäjän pääministerin allekirjoittaneen päätöksen, jolla bensiinin vienti Venäjältä kielletään maaliskuun alusta alkaen (paitsi Mongoliaan ja pariin muuhun pieneen maahan, joiden kanssa on pitkäaikaiset sopimukset). Ilmeisesti sota kuluttaa polttoainetta yllättävän paljon, suuria polttoainevarastoja syttyy aika ajoin palamaan ja bensiinin tuotanto on pudonnut Ukrainan tekemien lennokki-iskujen takia. Vientikielto leikkaa valtion v 2024 budjetin tulopuolta.

Sheitelmanin mukaan Gaspromin arvo pörssissä on noin 39 mrd USD. NVIDIAn arvo nousi pörssissä yhdessä päivässä (sodan 2 vuotispäivänä) 260 mrd USD. (NVIDIAn koko pörssiarvo on useita Triljoonia dollareita. Se on kolmanneksi suurin yritys US pörsseissä). Tämä kertoo siitä millaisia ikonisia yrityksiä Venäjältä ja USAsta löytyy.

Lännen tuki

Olemme kuulleet, että länsi väsyy tukemaan Ukrainaa, USA:n apu on jumissa kongressissa jne. Pari päivää sitten Burns, CIA:n johtaja toi Moskovasta Kiyviin Putinin kanssa sovitun paperin, jonka mukaan Ukraina voi antautua nyt eikä huomenna. Paperista ei Kiyvissä tykätty, jos asian ilmaisee kauniisti. 

Toisaalta Macron sanoo, että joukkojen lähettämisestä ei vallitse yksimielisyyttä, mutta sitä ei voi sulkea pois. Mukana oli vihjaus kahdesta tavasta: virallinen joukkojen lähettäminen ja epävirallinen. Keskustelu joukoista on avattu. EU parlamentti sinetöi tänään Ukrainalle annettavan 50 mrd Euron 4-vuotisen avun. Sen ensimmäinen erä, noin 4,5 mrd Euroa tulee maksuun nyt maaliskuun alussa. USA:ssa taas on noussut kova kohu siitä, että Mike Johnson, joka on tähän asti kieltäytynyt tuomasta apupakettia Edustajahuoneen äänestykseen, tuli valituksi 2018 Tulan patruunatehtaan omistajan, (yksi Putinin Oligargeista, joka on saktioiden alla) sponsoroimana. Trumpkin ääntelee jo siihen malliin, että hän ei ole paketin hyväksymistä vastaan. 

Armenia

Armenian pääministeri ilmoitti että Armenia jäädyttää osallistumisensa puolustussopimukseen, jonka Venäjä on laittanut kasaan useiden entisten neuvostotasavaltojen kanssa. Armenia on löytänyt uuden kumppanin. Se on Ranska, joka on luvannut toimittaa aseita ja muuta apua. Moskovassa propagandistit ehdottavat jo hyökkäystä Armeniaan. Samaan aikaa Armenia on yksi tärkeimmistä logistisista solmuista, joiden kautta kulkee Venäjän harmaa kaksikäyttötuotteiden virta. Siinä on elektroniikkaa ja muuta asetuotannossa tarpeellista.

Ukrainan pitkän kantaman aseet

Liittokansleri Sholz kieltäytyy edelleen viemästä tai antamasta  pitkän kantaman Taurus risteilyohjuksia Ukrainaan. US antoi ATACAMS ohjusia vain hyvin pienen määrän, eikä niitä ole nähty sodassa moneen kuukauteen.  Tiedotustilaisuudessa pari päivää sitten, Ukrainan edustaja väitti, että Ukrainalla on nyt itse kehitetty 700km kantaman ohjus. Tämä on toistaiseksi puhetta, sellaista ei ole oikeasti nähty sodassa.

 Ukrainalla on ilmeisen suuri varasto neuvostoaikaisia S200 ilmatorjuntaohjuksia, joiden kantama ilmatorjuntakäytössä on 300 km. Sen on nähty lentävän koeammunnoissa maasta maahan versiona yli 600 km. Alkuperäinen S200 käyttää nestemäistä polttoainetta päämoottorissa ja useaa ruutirakettia boostereina lennon alkumatkalla. Nestemäinen polttoaine on hyvin kömpelöä käsitellä varsinkin sodan olosuhteissa. Alkuperäinen S200 on tarkoitettu kiinteään asennukseen, mikä olisi käyttökelvoton ratkaisu nykyaikaisessa sodassa. 

Ukraina on parin viikon aikana ampunut alas ilmeisesti 9 Venäjän lentokonetta (1 tutkakone A50 + monta SU-34 rynnäkkökonetta + muutama SU-35 hävittäjä. Niistä 2 SU-34 konetta viimeksi tänään). Koneiden pudotus on tärkeää, koska tähän asti Ukraina ei ole voinut puolustautua liitopommituksilta. Kun riittävä määrä SU-34 koneita on ammuttu alas, Venäjä joutuu luopumaan liitopommituksista Ukrainan rintamajoukkoja vastaan. Sotilasasiantuntijat pitävät todennäköisimpänä aseena, joilla koneet on ammuttu alas modernisoitua S200 ohjusta. Ukrainan haaste on, minne sijoittaa tuotanto niin, että se on suojassa Venäjän iskuilta.

Ukrainalla on käyttänyt sodassa omia lennokkeja, joiden kantama on luokkaa 1000km. Sea Baby, raskaan meridroonin kantaman kerrotaan olevan myös noin 1000km, mikä tosin luultavasti riippuu kuormasta.

Venäjän armeijan kyky

2-vuotisen sodan aikana Venäjän armeija on tehnyt paljon virheitä. Zdanovin mukaan se kuitenkin on oppinut ja oppii virheistään nopeasti. Jos "osittaisen mobilisaation" aikaan miehiä tuotiin tykinruuaksi rintamalle lähes ilman koulutusta, nyt uudet sotilaat koulutetaan harjoitusleireillä Venäjällä ja tuodaan vasta sitten täydennyksinä rintamalle. Siellä taas on Venäjän armeija on monistanut Vagnerin käyttämän julman taktiikan koko rintaman laajuiseksi. Shoigulla on useita "yksityisiä" armeijoita Vagnerin tyyliin, joissa palvelee mm. entisiä vankeja, mobilisoituja ajetaan joukkojen edessä hyökkäykseen ja koulutetut joukot tulevat perässä hyökkäyksiin. Koulutetuilla joukoilla on myös tehtävä huolehtia, että edessä hyökkäävä tykinruoka ei karkaa eikä käänny takaisin.

Johtopäätös

Sodassa on kasvava määrä eri suuntiin, jopa vastakkaisiin suuntiin osoittavia kehityksen vektoreita. Näyttää siltä, että seuraavat pari kolme kuukautta näyttävät mihin suuntaan sota kääntyy.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi