Trump hallitsee USA:a

 28.2.2024

Lähteitä: YT kanavat: Oleg Zhdanov, Ukraina 365, Kanal 24, jne

Zdanov piti taukoa 25.2, summaan siksi tapahtumat 26-28/02, 2024 jaksolla.

Valkoinen talo oli kutsunut Kongressin molempien puolueiden ja kamarien edustajat neuvonpitoon, jossa presidentti Biden vetosi Ukrainan apupaketin hyväksymisen puolesta. Zdanov kommentoi tapahtumaa, että se osoitti Valkoisen talon menettäneen otteensa maan hallitsemisesta. Sen sijaan asioista päättää Trump, vaikka hän ei ole missään virassa. Mike Johnson kieltäytyy edelleen laittamasta Ukraina-Israel-Taiwan apupakettia äänestykseen. Syyksi hän sanoo vain, että meidän täytyy hoitaa omat ongelmat ensin. Zdanovin johtopäätös oli, että Ukrainan on turha laskea USA:n avun jatkon varaan mitään. Sen sijaan on syytä panostaa EU:hun ja kolmansiin maihin (kuten Japani, Australia, Intia, Arabimaat jne).

Zdanovin arvio Macronin ja Sholzin puheista NATO/EU-maiden joukkojen lähettämisestä Ukrainaan on mielenkiintoinen. Jos kolmansien maiden joukkoja tulisi Ukrainaan, rauhasta käytännössä neuvoteltaisiin Ukrainan pään yli osalliset maat vs. Venäjä. Siksi Zdanovin mielestä, Euroopan maiden joukkoja ei Ukrainassa tarvita, aseita kyllä, mutta ei joukkoja. Poliittisesti joukot palvelisivat Putinin agendaa. Zdanov oli siis samaa mieltä kuin Sholz. Sholz saa Zdanovin sympatiat, koska Saksa on oikeasti antanut paljon sotilaallista apua ja tekee aina mitä lupaa. Näin, vaikka ei suostukaan antamaan Taurus risteilyohjuksia. Sen sijaan Ranskan avun taso on määrältään hyvin vaatimaton. Macronin aloite vaikuttaa siis Ukrainasta katsoen PR tempulta. Sen sijaan, kun ensin Ukraina on lyönyt Venäjän ja päässyt v 1991 rajoille, vieraita joukkoja turvaamaan rauhaa voisi hyvin tulla ainakin siihen asti, kun Ukrainasta on tullut NATO:n jäsen.

Ukraina 365 kanavan arvio Ukrainan armeijaan liittyneistä ulkomaalaisista vapaaehtoisista on 20 000 taistelijaa noin 50 maasta. Nämä sotilaat kuitenkin kuuluvat Ukrainan armeijaan eivätkä kotimaidensa armeijoihin. Venäjän puolella taistelee ilmeisesti vielä suurempi joukko palkkasotilaita  Nepalista, Intiasta, monista Afrikan maista. Venäjän lain mukaan se ei voi ottaa armeijaan vieraiden maiden kansalaisia, siksi puhumme palkkasotilaista. Palkkasotilasta eivät suojaa Geneven sopimukset sodan pelisäännöistä samalla tavalla kuin sodan valtiollisen osapuolen sotilaita.

Ylihuomenna 1.3 alkaa Venäjän itselleen asettama bensiinin (ja dieselin) vientikielto lukuun ottamatta Mogoliaa ja paria muuta naapurimaata, joiden kanssa Venäjällä on pitkäaikaiset sopimukset. Koska sen budjetissa on suuri reikä, Venäjä hakee Kiinasta Juan - määräistä velkaa. Saa nähdä, mitä Kiina vastaa. Jos se päättää lainoittaa Venäjää, sen lienee parasta odottaa, että rahaa ei koskaan saa takaisin. Tiedustelu on paljastanut, että Venäjä on toteuttanut esikuntaharjoituksia, jossa se joutuu sotaan Kiinan kanssa (Financial Times taisi kertoa asiasta). Tiedoista paljastuu, että Kiinan miehistö- ja konventionaalisen aseylivoiman takia, Venäjä vastaisi taktisilla ydinaseilla matalalla kynnyksellä.

Rintama ja siviiliterrori

Taistelut rintamalla ovat jatkuneet 26 -28/2: Venäjä on jatkanut hyökkäysmoodissa ja Ukraina puolustaa. Ukrainaa vaivaa paha ammuspula ja joukkojen määräkin voisi olla suurempi. Puolustussodassa joukkojen määrä on vähemmän tärkeä kuin hyökkäyksessä. Näin siksi että nykyaikaiset torjunta-aseet ovat hyvin tehokkaita. Puolustaja voi myös suojautua. Ukrainan kannalta pahimpia ovat ohjattavilla liitopommeilla tehdyt iskut. Ensi kertaa sodan aikana Ukraina on pystynyt tekemään ilmatorjuntaiskuja rintamalinjan yli yli 50km päähän, jossa SU34 rynnäkkökoneet pudottavat liitopommit noin 10km korkeudessa. Ne liitävät sieltä siivillään ja jopa GPS ohjattuina noin 70km tai jopa enemmän. Parin kolmen viikon aikana Ukraina on pudottanut yhden kaukotutkakoneen A50, 8 tai 9 muuta konetta, pääosin SU34 rynnäkkökoneita. Tuota A50 konetta saattamassa näyttää olleen Suhoi kone, joka ilmeisesti myös putosi Ukrainan ilmatorjuntaiskussa, mutta tätä tietoa ei ole varmistettu, siksi tuo "tai".

Venäjä jatkoi siiviilien terrorisointia Shahed lennokeilla ja ohjusiskuilla joka yö (vuorokausi): se lähetti yhteensä 37 Shahedia, joista Ukraina ampui alas 30. Venäjä käytti ohjusiskuissa pieniä määriä S300 ballistisia ohjuksia, IslanderM ohjuksia, H59 risteilyohjuksia. Iskuja tapahtui joka yö, siispä ilmahälytykset soivat jatkuvasti. Ilmasta tehdyissä iskuissa Venäjä käytti myös H31B tutkan tuhoaja ohjuksia.

Jaksolla 26-28/2, rintamalinjalla tapahtui 293 yhteenottoa, niistä suurin osa Avdiivkassa ja Marinkassa. Marinka on jatkossa osa Novopalvlovskin suuntaa, joka kattaa nyt Ukrainan olettaman Venäjän seuraavan laajan hyökkäyksen koko alueen rintaman kaarteessa länsi-itäsuunnasta etelä -koillissuuntaan Donbassin alueella. 

Venäjä teki jaksolla yhteensä 265 ilmaiskua lähinnä SU34 rynnäkkökoneilla (liitopommituksia). Tämän päivän raportissa näkyi pientä laskua. Toivottavasti se kertoo siitä, että viime päivien Venäjän koneiden alas ampumiset ovat rajoittaneet liitopommituksia tavalla tai toisella. No, sen näkee muutaman päivän päästä. Venäjä iski tykistöllä 110 - 120+ asutuskeskukseen per päivä, eli samaan tasaisen tappavaan tahtiin kuin koko ajan viime kuukausien ajan. Jokainen isku oli sotarikos. 

Venäjä eteni pienin askelin Avdiivkan suunnalla. Sinne jäi Ukrainan vetäydyttyä Avdiivkasta edelleen pienehkö syvennys Venäjän linjaan, jota se näyttää yrittävän oikaista. Ukrainan uudet linjat taas eivät olleet asiallisesti linnoitetut, siksi vetäytyneet joukot eivät ehtineet kunnolla pureutua uudelle linjalle. Linnoitustöissä oli puutteita, joita Zdanov kuvasi venäjäkielielisellä sanonnalla: "7 lapsenvahtia, mutta lapsella silmä puhki" (7 njanek, ditja bez glazu), eli rahat yhdellä, työvelvollisuus toisella, tilaajalla ei riittäviä valtuuksia.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat 2890 kaatunutta, 28 tankkia, 67 panssaroitua miehistövaunua, 48 tykkiä, 1 raskas raketinheitin, 2 ilmatorjuntajärjestelmää, 72 lennokkia, 101 autoa, 16 erikoistekniikkaa. Tärkein oli kuitenkin eilinen 2 SU34 rynnäkkökoneen pudotus (jossakin idässä).

Ukrainan tappioista

Zhelenski piti jaksolla lehdistökonferenssin, jossa hän ensi kertaa paljasti Ukrainan vahvistetuiksi miestappioiksi 31 000. Länsimaiset lähteet antavat arvion noin 70 000. Kannattaa huomata, että Zhelenski ei ole lehtimies tai tutkija, joka voi rennosti antaa arvioita. Ilmeisesti hän otti formaalin asemansa mukaisen linjan ja puhuu vain vahvistetuista kuolleista ehkä vielä rajattuna kategoriaan "killed in action". Kun valtio tuollaisen tunnustaa, siitä seuraa tiettyjä velvotteita omaisia kohtaan - tämä perustelee "formaalia" linjaa. Se tarkoittaa, että todelliset tappiot voivat olla suuremmat, mutta ne eivät voi olla pienemmät. 

Sen sijaan esim tuo läntinen arvio on vain arvio, joka voi ymmärtääkseni erehtyä molempiin suuntiin. Zhelenskin luvun ulkopuolelle jäävät esim. sotilaat jotka ovat kuolleet lomalla tai sairaalassa, siviilit, jotka ovat kuolleet pommituksissa tai sotatoimissa muuten. Ulkopuolelle jäävät myös haavoittuneet, joilla voi olla pysyvä invaliditeetti tai niin paha henkinen vaurio, että ei enää kykene taistelemaan. Vastaavasti luku 180 000 Venäjän tappiot on myös vahvistettu luku, eli jokaisesta pitäisi löytyä todisteet. Todellinen tappioluku voi olla myös suurempi. Venäjän kokonaistappioiksi, kuolleet ja haavoittuneet niin, että ei voi palata rintamalle, Ukraina arvioi noin 450 000.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi