Uusi tähtien sota - Ukrainan rintama

 15.2.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Roman Svitan, Ivan Yakovina

Yakovina kertoi, kuinka USA:ssa lehdistö kaivoi esille, mikä uusi uhkaa on USA:aa vastassa (Reb. senaattori vaati eilen Bidenia avaan asiaa koskevaa salaista tietoa). Osoittautuu, että Venäjä suunnittelee lähettävänsä maata kiertävälle radalla joukon satelliitteja, joissa on elektro-magneettisen pulssin synnyttämiseen kykeneviä ydinaseita ja myös törmäysaseilla varustettuja satelliitteja. Ajatus olisi, että Venäjä-US sodan sattuessa Venäjä voisi tuhota tai toiminnallisesti eliminoida USA:n sotilas-, tiedustelu- ja tietoliikennesatelliitit. Asiantuntijat nostavat esiin myös mahdollisuuden, että ydinaseita kantava satelliitti voisi iskeytyä johonkin kaupunkiin USA:ssa. Matka maaliin olisi lyhyt verrattuna mannertenväliseen ohjukseen. Uutinen on jo aiheuttanut huolestumista laajan yleisön keskuudessa, joka alkaa pohtia, miten järkevää Trumpin puheet NATOsta ja Ukrainan sodasta oikein ovat. Lehdistössä tämä tarina nosti 1980-luvulta Reaganin ajalta tutun tähtien sota tematiikan tilanteen vertailukohdaksi.

Yakovina itse arvioi, että Venäjä kyllä suunnittelee kaikenlaista, mutta se ei tällaista hanketta pysty toteuttamaan. No sitähän ei varmasti voi tietää...

UK:n ja Puolan ulkoministerit lähettivät Mike Johnsonille, US Edustajainhuoneen puhemiehelle viestin, jossa ne kehottivat Edustajainhuonetta hyväksymään Senaatin jo hyväksymän apupaketin Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille.

Jaksolla 13-15/2/2024 kuten eilen kerroin Ukrainan miehittämättömät meridroonit upottivat Venäjän maihinnousualus Ceasar Kunikov. Tänään saimme tietää lastista lisää: Tambovin ruutitehtaan työntekijät olivat katsoneet tapahtumasta videoita ja huomasivat, että laiva räjähti, kun se oli jo veden alla. He ilahtuivat kertomaan, että katsokaa, miten laadukasta ruutia me täällä Tambovissa teemme, ei kastu tai räjähtää hienosti myös märkänä. Videoista Yakovina oli huomannut, että ensin meridroonit puhkoivat laivan kylkiin reikiä, sitten räjähti laivan oma rakettipatteri ja viimeksi sen lastina olleet ammukset ja ruuti. Zhdanov kertoi myös, että Venäjän Mustan meren (3. sodan aikana) komentaja sai potkut Kunikovin takia ja että uutta komentajaa etsitään.


Venäjän painostus maarintamilla ja ilmasta käsin jatkui herkeämättä. Se keskittyi vahvasti Avdiivkaan (kuvassa) ja Marinkaan. Yhteensä rintamalla oli 238 yhteenottoa, niistä 93 (39%) oli Avdiivkassa ja 82 (34%) Marinkassa. Muilla suunnilla yhteenottojen määrät per päivä olivat yksinumeroisia. Näyttää vahvasti siltä, että Ukrainan joukoilla on edessä jonkinasteinen vetäytyminen Avdiivkassa tai sitten saarto ja jääminen vangiksi. 

Ainoa katkeran positiivinen juttu Avdiivkasta on, että kun Venäjän joukoissa levisi tieto Ukrainan kolmennen rynnäkköprikatin tulosta puolustamaan Avdiivkaa, jotkin venäläiset osastot laittoivat pistimet kenttään ja sanoivat, että emme enää lähde minnekään - 3 prikaatin maine on niin kova. Venäjä hoiti asian pommittamalla raketeilla Selidovan kaupunkia Ukrainassa ja valehtelemalla, että se tuhosi prikaatin Selidovassa. Itse asiassa se tuhosi siellä sairaalan ja joitakin asuintaloja. Siviiliuhreilta ei vältytty. Avdiivkassa Venäjällä on ilmaylivoima, tykistöylivoima ja miehistöylivoima. Sen lentokoneet lähettävät päivittäin noin 50 - 60 liitopommia (a' 500kg) Avdiivkaan eikä Ukraina pysty lentokoneita estämään. Sen tykistö ei myöskään ylety kunnolla Avdiivkan itäosiin, jotka ovat syvällä suoralta rintalinjalta itään. Yhteensä jakson aikana kaikilla suunnilla Venäjä teki 378 ilmaiskua, aktiivisimpana päivänä 159. Samalle päivälle sattui 15 Ukrainan ilmavoimien iskua toisaalla. 

Venäjä jatkoi myös siviilien terrorisointia entiseen malliin, joka vuorokausi se iski tykistöllä 100 - 110+ asutuskeskukseen. Eilen se lähetti lisäksi 4 Iskander ohjusta ja viime yönä 26 eri mallista ohjusta, joista Ukraina pudotti 13. Viime yön ohjusten radat (kuvassa) kertovat, että Venäjä on oppinut kiertämään Ukrainan tiiviimmän ilmapuolustuksen risteily- ym. ohjuksillaan:


Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat 3100 kaatunutta, 26 tankkia, 113 panssaroitua miehistövaunua, 139 tykkiä, 3 raskasta raketinheitintä, 5 ilmatorjuntajärjestelmää, 102 lennokkia, yksi maihinnousualus, 92 autoa, 10 erikoistekniikkaa.

Ramsteinista kuultiin, että Eurooppaan perustetaan 12 droonitehdasta, että mm. Samsung alkaa tuottamaan mikropiirejä drooneja varten (niihin tarvitaan elsoa kestävä kommunikaatio yms), lämpökameroita ja muita osia. Tavoite on 5 miljoonan sotilasdroonin tuotanto per vuosi. Yakovina oli tietysti innoissaan, että Ukrainan sodan oppi alkaa uppoamaan länsimaissa, eihän tässä mennyt kuin kaksi vuotta. Ramsteinissa kuultiin myös, että F-16 hanke on aikataulussa. Zhdanov tulkitsee tämän tarkoittavan, että koneita alkaa tulla Ukrainaan ensi kuussa. Ramsteinissa järjestäytyi myös ilmatorjuntakoalitio, joka auttaa Ukrainaa tiivistämään ilmatorjuntaansa ja integroimaan sen kaikkia järjestelmiä yhteiseen toimintaan keskenään ja myös läntisten järjestelmien kanssa. Koalitio auttaa myös ilmatorjuntaohjusten tuotannossa ja toimituksissa Ukrainaan.

Ramsteinissa US rohkaisi ohjaamaan Euroopassa jäädytettyinä olevat Venäjän rahavarannot (190 mrd USD) Ukrainan käyttöön. Toistaiseksi EU on päättänyt antaa varannon tuotot Ukrainalle. USA valmistelee US pankeissa olevien Venäjän varantojen (100 mrd USD) arestia ja konfiskointia, minkä jälkeen ne annettaisiin kokonaisuudessaan Ukrainalle.

Yhteenvetona voi todeta, että panokset juuri nyt Ukrainan sodassa ja sen ympärillä ovat todella valtavat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi