Droonisota tuhoaa öljytaloutta Venäjällä

 17.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan

Ukraina iski lennokeilla tänään 7 Venäjän alueella oleviin sotaan liittyviin kohteisiin. Alueita olivat ainakin Moskova, Rostovin alue, Krasnojarskii krai, Kaluga, Belgorod, Jaroslavl. 

Moskovassa koteena oli ainakin Domodedovin lentokentän rahtiterminaali, jonne Iran tuo lentokoneilla Shahed lennokeiden osia. Krasnojarin alueen Slavjansk-na-kubani kaupungissa kohteena oli öljyn jalostamo (Slavajansk-Eko), joka tuotti 4 Mt öljytuotteita vuodessa mm. maatalouden, rintaman ja Mustan meren laivaston tarpeisiin.  Eiliset Samaran jalostamot olivat 7 - 8 Mt per vuosi luokassa. 

Tänään SBU - Ukrainan turvallisuuspalvelu, joka on suoraan mukana iskujen toteuttamisessa, kertoi lisää eilisistä kolmesta iskusta: kaikissa kolmessa kohteessa jalostamo pysähtyi. Odotettavissa oleva korjausaika yhdessä kohteessa rauhan oloissa on 1,5 - 2 vuotta, toisessa ehkä 6kk jne. Sodan oloissa ja pakotteiden takia, jalostamot voivat hyvin jäädä korjaamatta pitkäksi aikaa. Eilisen ja tämän päivän jalostuskapasiteetin vähennys oli Zhdanovin mukaan 25 Mt/vuosi. 

Viimeisten iskujen jälkeen, Zhdanovin arvio Venäjän öljyn jalostuksen kapasiteetin alenemasta sotaa edeltävään aikaan on nyt lähes 40%

Jalostamokapasiteetin putoamisen takia, Venäjällä on jo nyt suuret varastot raaka-öljyä. Tilanne tältä osin tulee nyt pahenemaan. Miten Venäjä voi ratkaista ongelman: lahjoittaa raaka-öljyä ilmaiseksi haluaville? Tuskin. Leikata pumppauskapasiteettia? Ymmärtääkseni öljylähteen pumppauksen pysäyttäminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin kääntää vesihana pois päältä. Ja varsinkaan pumppauksen aloittaminen uudelleen ei taida olla aivan triviaali toimi.

Jalostuskapasiteetin menetys tarkoittaa, että Venäjä ehkä vielä pystyy hätäisesti täyttämään oman markkinan bensiinin, dieselin, lentopetroolin ja raskaan polttoöljyn tarpeet. Iskut tuntuvat jatkuvan joka yö. Tästä eteenpäin ne leikkaavat Venäjän kykyä ylläpitää omaa normaalia fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Hinnat ovat jo alkaneet nousta.

Yakovina jo ennakoi huomisen uutisia tämän tien päässä: kesään mennessä Venäjä joutuu tuomaan bensiiniä ja dieseliä, sitten Venäjän rahat loppuvat, inflaatio lähtee laukalle ja talous sakkaa pahan kerran. Yakovina asetti vahvimman toivonsa sodan etenemisestä Ukrainan voitoksi juuri Venäjän öljytalouden murenemiseen jopa ennen Euroopan ja USAn aseapua. Jää nähtäväksi.

Lennokki-isku Domodedovin lentokentälle (se on yksi Moskovan suurista kentistä) kertoo, että Ukraina alkaa monipuolistaa iskujen kohteita. Lentokentät ja myös öljyvarastot ovat sopivia kandidaatteja listalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan