Fiasko-Moskovassa-sota-ukrainassa

23.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina

Moskovan Fiasko

 Kaikki kanavat kertovat Moskovan terroristi-iskusta. Suomen media käyttää paljon palstatilaa kertoakseen, mitä virallinen Moskova asiasta puhuu. On mainittu, että terroristeja oli 4 tai 5. Zhdanovin mukaan paikalla olleiden videoista selviää, että terroristeja oli noin 20. He tunkeutuivat konserttisaliin, konetuliaseet, liekinheittimet ja pommit valmiina, vartijoita ei näkynyt missään. Hyökkääjät ampuivat yksittäislaukauksia teloitustyyliin säästääkseen panoksia. Tehtävä oli ilmeisesti tappaa mahdollisimman monta ihmistä. Ilmoitettujen kuolonuhrien määrä jatkaa kasvuaan. 

Ennen paikalle tuloaan hyökkääjät siis ajelivat pitkin Moskovan esikaupunkia tai Moskovaa aseineen, ilman että kukaan huomasi mitään? Normaalisti Moskovassa ja Moskovan seudulla kaikkia massatapahtumia vartioi joukko erilaisia valtion ja yksityisiä vartijoita, poliiseja ja kaarteja - nyt niitä ei näkynyt missään. Moskovaan on kiinalaisella tekniikalla rakennettu erittäin kattava kameravalvonta. Siis yksikään kamera ei napannut mitään epäilyttävää?

Jo tapahtuman aikana paikalle saapui ensin suuri joukko ambulansseja ja palokuntia. Myöhemmin paikalle alkoi saapua turvallisuusväkeä, joka mm. esti palokuntaa aloittamasta sammutusta aamu klo 6.30 asti. Hyvin kätevää, jotta hyökkäyksen todistusaineistosta mahdollisimman iso osa tuhoutui.

Moskovassa näytettiin erään "terroristin" kuvaa. Kyseinen henkilö sattui aamulla herättyään katsomaan telkkaria Samarassa yli 1000 km Moskovasta. Hän meni paikalliseen FSBn toimistoon ja kertoi juuri heränneensä kotoaan vaikka TV väittää häntä terroristiksi Moskovassa. Moskova viritti tarinaa, että mukana oli kaksi tyyppiä Tadzhikistanista. Myös kyseiset ihmiset menivät paikallisten viranomaisten puheille näyttäytymään, että eivät ole Moskovassa.

Epäiltyjen auto, joka oli nähty Moskovassa ja julistettu maanlaajuisesti etsintäkuulutetuksi pysäytettiin lähellä Valko-Venäjän rajaa noin 400 km päässä Moskovasta. Sitten viranomaiset huomasivat, että oops, väärä paikka, kiinniotto piti olla lähempänä Ukrainaa. Ja kas kummaa, mediaan lähtee kohta uusi raportti, että kiinniotto tosiaan tapahtui vain 100 km Ukrainasta.

Zhdanovin mukaan isku oli Putinin tilaama, käskystä FSB auttoi miehet paikalle ja huolehti, että he pääsivät tappokeikalleen. FSB varmisti, että hyökkääjillä oli riittävästi aikaa tehdä katala tekonsa. Itse iskun jälkeen, kun konserttisali jo paloi, FSB antoi heidän paeta, jotta iskulle saataisiin kehitettyä jälki Ukrainaan - tämä oli iskun poliittinen tavoite. FSB huolehti, että yksi auto sopivia "syyllisiä" pääsi lähelle Ukrainaa. Joku toinen silovikkitaho ei halunnut, että temppu onnistuisi siististi. Se ei halunnut, että Putin onnistuisi uusimaan tempun, jolla hän sementoi valtansa v 2000 räjäyttelemällä useita kerrostaloja niin, että oli mahdollista syyttää tsetseenejä. Tämä joku taho päästi ilmoille nopeasti kyhätyt jutut Samaran miehestä ja tadzikeista. Siksi tulos on suuri sotku: ISIS otti vastuun teosta, joku FSBstä Moskovassa kertoo tarinaa tadzikkiterroristeista, samaralaisista terroristeista ja lopuksi Putin kääntää syyttävän sormen Ukrainaa vastaan.

Öljyn jalostus

Joku teki uuden lennokki-iskun Novokuibyshevin öljyn jalostamoon Samaran lähellä, josta raportoitiin räjähdyksiä ja tulipalo. Vahingoista tai tekijästä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Siispä Venäjän energiainfran tuhoaminen jatkuu.

Raportti Ukrainan rintamalta 20 - 23/03 2024

Rintama ei ole paljon liikkunut. Avdiivkassa Venäjä on saavuttanut pientä taktista etenemistä, mikä ei kuitenkaan muuta yleiskuvaa: rintama polkee paikallaan. Venäjä on ottanut Kupjanskin suunnalta, jossa sillä on luokkaa 100 000 miehen joukot, jonkin osan ja on siirtämässä joukkoa Belgorodin alueelle. Siellä tarkoitus on laittaa kampoihin siellä taisteleville Venäjän vapautuksen joukoille.

Yhteenottoja (Venäjän hyökkäystoimia) jaksolla on ollut 69 - 80 per päivä. Novopavlovskin (Marinka) suunnalla niistä oli 36%. Lisäksi huomattavaa hyökkäystoimintaa oli Limanskin ja Avdiivkan suunnilla. Venäjän ilmavoimien iskujen määrä vaihteli 55 ja 143 välillä. Venäjä käytti liitopommeja, erityisesti Zhdanov mainitsi tästä Limanin ja Marinkan suuntien osalta. Venäjän tykistö iski päivittäin 120 - 150+ asutuskeskukseen. Jaksolle mahtuu kaksi Venäjän massiivista ohjus-lennokki-iskua ensin Kiyviin ja sitten pitkin Ukrainaa. Viimeinen isku oli pääosin tähdätty Ukrainan sähkön ja muun siviili-infran tuhoon. Harkovin miljoonakaupunki on ilman sähköä ja Venäjä yrittää tasata sen maan pinnan tasolle. Viimeisessä iskussa Venäjä käytti 151 ohjusta ja lennokkia. Zhdanov laski, että käytetyt aseet maksoivat 400 M USD.

Arvioidut Venäjän tappiot jaksolla olivat: 3370 kaatunutta, 33 tankkia, 81 panssaroitua miehistövaunua, 113 tykkiä, 1 raskas raketinheitin, 2 ilmatorjuntajärjestelmää, 145 lennokkia, 153 autoa, 33 erikoistekniikkaa.

USA:n apu ja EU-maiden apu

Zhdanov ei enää laske USAn avun varaan sodan jatkossa. Hän arvioi, että sota pitää pystyä voittamaan ilman USAn apua. Ukrainalaisten mieltä ei ylennä se, että se on Venäjän säälimättömien ohjusiskujen kohteena, sen sähköinfraa tuhotaan kovaa vauhtia ja USAn kongressi lähtee taas lomalle 7.04 asti miettimään uusia tekosyitä, miksi se ei juuri nyt voi äänestää Ukrainan avusta. Näin vaikka enemmistö kongressin jäsenistä sanoo haluavansa auttaa....

Ukrainassa suhtautuminen Euroopan maiden apuun on hyvin positiivista. Esim Zhdanov nostaa hyvin esille esimerkkejä, jossa Euroopan johtajien suhtautuminen sotaan on kypsynyt, ymmärrys Venäjän uhkasta on parantunut ja apupakettien koko on vastaavasti kasvanut. Ukrainan kanavat tuovat esiin tapahtumia ja tekoja, jotka kertovat Putinin valmistelevan ensi syksyksi/talveksi hyökkäystä Baltiaan. Samalla kerrotaan ehtoja, joiden täytyy täyttyä, jotta hyökkäys olisi mahdollinen. Kyse ei ole ennusteesta vaan skenaariosta, jota Putin valmistelee. Eurooppa voi tehdä paljon, jotta skenaario ei toteudu.

Myös teollinen yhteistyö Ukrainan kanssa ja Ukrainan maaperällä herättää toivoa. Esim saksalainen Reinmetall on rakentamassa tankkien korjaustehdasta Ukrainaan ja on julkistanut suunnitelma rakentaa yhteensä 4 tehdasta Ukrainaan. Myös monet muut Euroopan maat ovat julkaisseet aseiden yhteisen tuotannon suunnitelmia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan