Kiivaita iskuja sodassa, joka lakkasi olemasta erikoisoperaatio

 22.03.2024

Lähteitä: Zhdanov, Svitan, Yakovina

Ohjusisku Ukrainaan

Viime yönä Venäjä iski yhteensä 151 ohjuksella ja Shahed lennokilla lukuisiin paikkoihin Ukrainassa. Pääkohteena oli Ukrainan energiainfra, kuten lämpövoimalat, vesivoimalat Dneprillä, sähkönjakelu esim Harkovissa jne. Shahedeja oli 63, joista Ukrainan torjunta pudotti 55. Loput 88 olivat risteily- ja ballistisia ohjuksia. Ainakin 13 strategista TU-95 pommikonetta oli käytössä. Risteilyohjuksia oli 40, niistä Ukrainan torjunta ampui alas 35. Ballististen ohjusten torjuntaa Ukrainalla on kalustoa vain kaikkein tärkeimmissä kohteissa, joten suurin osa niistä osui maaliin tai sen lähelle. Monissa paikoissa on sähkökatkoja ja väliaikaisesti sähkön jakelu voi olla pätkittäin kiertävää eri paikkoihin. Korjaustyöt ovat käynnissä. Dneprillä vahingoittui pahoin yhden vesivoimalan koneisto - se joudutaan kokonaan uusimaan. Pato on kunnossa. Vesivoimaloiden padot ovat niin lujaa tekoa, että niitä ei taivaalta putoavat pommit pysty särkemään. Zhdanovin mukaan siihen tarvitaan räjähteiden asentaminen sisälle patoon, kuten Venäjä teki esim Kahovkan padolla aiemmin sodassa. Ukrainan sähköverkko on liitetty Euroopan sähköverkkoon. Edellyttäen, että liitännän teho on riittävän suuri, koko sähköverkkoa on todella vaikea saada nurin.  Lämpö- ja vesivoiman kapasiteetin lasku tarkoittaa, että sähköverkon on vaikeampi mukautua kuorman vaihteluihin, sillä suurin osa sähköstä tuotetaan Ukrainassa ydinvoimalla. Ydinvoiman tehon säätö taas on hidasta.

Jake Sullivan Kiyvissä

Bidenin turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kävi muutama päivä sitten Kiyvissä. Läntinen lehti kertoi Sullivanin vaatineen Ukrainaa lopettamaan lennokki-iskut Venäjän öljyn jalostamoihin. Svitan kommentoi, että Sullivan, kuten aina, toi meille läjän lantaa mukanaan. Sekä Zhdanov että Yakovina olivat sitä mieltä, että iskuja Venäjän talouden selkärankaa eli esim sen öljyn jalostamoita vastaan pitää ehdottomasti jatkaa. Yakovina toi esille myös, että jalostamoiden tuhojen takia Venäjän on melkein pakko yrittää myydä suurempi osa raakaöljystään maailman markkinoille, jotta lähteitä ei tarvitse tulpata. Siksi vaikutus länteen olisi öljyn hintaa laskeva eikä nostava, kuten Sullivan tuntuu pelkäävän.  Niin tai näin, jalostamoiskuja Ukraina ei ole tehnyt useaan päivään.

Sen sijaan, kuten eilen kerroin, 20.03 jotkin lennokit iskivät Engelsin sotalentokentälle, jossa Venäläisten some kanavien mukaan vahingoittui kaksi TU-95 strategista pommikonetta, joita Venäjä käytti esim tämän päivän ohjusiskussa.

Oma kommentti: jos tarina Sullivanin vaatimuksesta pitää paikkansa, vaatimus oli todella katala temppu.

Moskovan terrori-isku ja virallinen sota

Tänä iltana Moskovassa "terroristit" iskivät konserttisaliin. Juuri äsken kerrottiin, että 4 heitä pakeni ja pääsi karkaamaan. Tämä, sekä vajaa pari viikkoa USAn antama terrori-iskuvaroitus ja kehoitus amerikkalaisille poistua Venäjältä kertovat, että todennäköinen iskun tilaaja on FSB. Eli Putinin oma kotiorganisaatio, federalnja sluzhba bezopastnosti (entinen KGP).  Tavoite olisi sama kuin Putinin alun perin astuessa valtaan: koota joukot "johtajan" taakse. 

Tänään Putinin lehdistötiedottaja Peshkov kertoi, että sotilaallinen erikoisoperaatio on lännen tuen takia muuttunut sodaksi. Venäjän lain mukaan tämä tekee mahdolliseksi julistaa uusi liikekannallepano. Varsinainen julistus on vielä tekemättä, mutta siitä on jo sen verran kerrottu, että se on tulossa. Shoigun tarkoitus on kerätä ainakin 300 000 sotilaan joukot eli venäläisittäin kaksi yleisarmeijaa. Tähän asti termit "sota" ja "liikekannallopano" ovat olleet Venäjän mediassa kiellettyjä sanoja, telegram kanavilla on tosin vaadittu tuota liikekannallepanoa. Jos on erehtynyt puhumaan julkisesti "Ukrainan sodasta" tyypillisesti siitä on tullut syyte ja rangaistus.

Troolari Kapteeni Lobanov Itämerellä

Kaliningradin lähellä troolari Kapteeni Lobanov räjähti. Venäjän virallinen versio on, että Baltian laivaston harjoituksissa ohjus harhaantui ja upotti laivan. Zhdanov kertoi toisen version: laiva oli varustettu voimakkaalla ja hyvin nykyaikaisella ELSO laitteistolla ja se oli matkalla Kaliningradiin. Joku oli laittanut räjähteen laivalle ja nyt räjäytettiin. Kuten aiemmin kerroin Kaliningradista on esim häiritty ainakin 800 siviililennon GPS navigointia (ja lennot ovat joutuneet turvautumaan vanhempiin ja epätarkempiin varajärjestelmiin).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan