Rintama stabilisoitui - droonisota kiihtyy

 09.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Roman Svitan

Summaan tässä jakson 7-9/03 2024 tapahtumia. (ajat on raporttien mukaan, tapahtumat lähinnä 6 - 8/03 + pomintoja 9/03).

Venäjä raportoi ampuneensa alas 47 ukrainalaista lennokkia tänään Kurskin, Belgorodin, Voronezin jne alueilla. Paikalliset kertovat räjähdyksistä, siispä osa lennokeista osui maaleihinsa. Venäjän lausunnosta kannattaa poimia luku 47 ja ignoroida loput. Ukraina ei kertonut mitään virallista, joten tietoa on niukasti. Yksi kohde oli Taganrokin kaupungissa, lähellä Mustaa merta, strategisten lentokoneiden huolto- ja tuotantolaitos. Sinne lensi lennokkiparvi ja jotain siellä räjähti. Tehtaalla mm. modernisoidaan A50 kaukotutkakoneita ja huolletaan TU95 strategisia pommikoneita.

Viime yönä Venäjä lähetti Ukrainaan 15 Shahed lennokkia, joista Ukraina ampui alas 12. Luvut kertovat, että droonisota vaikuttaa olevan kääntymässä Ukrainan eduksi. Erotuksena Venäjästä Ukraina näyttää sodan sääntöjen mukaan keskittävän iskut sotilaskohteisiin, aseteollisuuteen, polttoaineen tuotantoon ja polttoaineinfraan.

Jaksolla Venäjä lähetti yhteensä 52 lennokkia, joista Ukrainan torjunta tuhosi 45. Yhtenä yönä 8/03 Venäjä ampui 3 S300 maasta maahan ohjusta ja kaksi risteilyohjusta pääosin siviilikohteisiin. Venäjän tykistö iski joka vuorokausi 100 - 150+ asutuskeskukseen. Jokainen niistä oli sotarikos.

Rintamalla yhteenottojen määrä oli jaksolla laskeva, yhteensä jaksolla 241 yhteenottoa, niistä vain 63 tämän päivän raportissa, kun 7/3 raportissa niitä oli 92. Venäjän aktiivisuus keskittyy voimakkaasti Avdiivkaan ja erityisesti Marinkaan. Rintalinja pysyi melkein paikallaan koko jakson, pari poteroa vaihtoi omistajaa siellä täällä.

Numerot kertovat Venäjän hyökkäysinnon laantumisesta. Sama kehitys näkyy Venäjän käyttämän panssaroidun tekniikan määrän hiipumisena. Viime päivinä venäläisten sotilaiden on nähty ajavan taistelutantereelle pienillä siviilimoottori-ajoneuvoilla kuten golfkärryillä.  

Panssaritekniikkaa Venäjä ei ole ostanut Pohjois-Koreasta tai muualtakaan, se on omien tankkien ja panssariajoneuvojen varassa. Vaikuttaa siis, että vanhat osittain neuvostoajalta perityt varastot alkaa olla käytetty. Ukraina onkin siirtynyt panssaroidun kaluston pysäyttämisestä taistelutantereella, sen tuhoamiseen korjauskelvottomaksi. Sitä Ukraina tekee nyt klassisilla panssarintorjuntamenetelmillä, joita on täydennetty tiedustelu- ja maalinosoituslennokeilla ja tuhoajalennokeilla. Nämä aseet toimivat nyt yhteistoiminnassa. 

Venäjä on pystynyt palauttamaan ilmaiskujen määrän per päivä yli 100 tasolle. Liitopommitukset siis jatkuvat helmikuun loppupuolen SU34 pudotuksista huolimatta. Yksi liitopommi osui tänään Hersonissa kerrostaloon.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 2890 kaatunutta, 34 tankkia, 95 panssaroitua miehistövaunua, 120 tykkiä, 4 raskasta raketinheitintä, 6 ilmatorjuntajärjestelmää, 120 lennokkia, 204 autoa, 24 erikoistekniikkaa.

Lentäjäeversti Roman Svitan arvioi, että nykyinen kausi, jossa lennokit ovat siviilikäyttöön suunniteltuja, kohta loppuu ja tilalle tulevat raskaammat sotilaskäyttöön suunnitellut lennokit. EU on luvannut toimittaa niitä Ukrainaan jo tänä vuonna 1M kappaletta ja Ukraina on itse rakentamassa myös 1M lennokkialaivastoa tämän vuoden aikana. Osa näistä on varmaan hitaita, mutta suuri määrä auttaa: yhtä kohdetta vastaan voidaan lähettää esim 50 lennokkia samalla kertaa. 

Svitan kertoo hyvin selkeästi, että nykyaikaisen sodan avain on ilmaherruuden saavuttaminen. Ilmaherruuden vallitessa, yksikään vastustajan "laatikko", tankki tai ajoneuvo ei ole turvassa taistelualueella ja ilmavoimat voi pommittaa kaikki vastustajan betoniset yms asemat hajalle.

Erilaisia rauhanaloitteita satelee Ukraina johdon pöydälle. Niiden takana on ilmeisesti Putinin hätä siitä, että sota ei mene oikein putkeen. Hän tarvitsee nyt hengähdystauon, jotta voi jatkaa syksyllä sotaa uusin voimin ja liikekannallepanon jälkeen. Ukrainan ei tietenkään kannata antaa tuota hengähdystaukoa, vaan sen kannattaa jatkaa Mustan meren laivaston tuhoamista, Venäjän sotaa auttavan teollisuuden ja polttoaineinfran tuhoamista, Venäjän vientipotentiaalin tuhoamista ja myös Venäjän Ukrainaa miehittävän armeijan tuhoamista. Näin ainakin niin kauan kuin Venäjä miehittää osaa Ukrainan alueesta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi