Sota Venäjällä ja Ukrainassa 10 - 13/03 2024

 13.03.2024

Lähteet: Oleg Zhdanov, Irina Uzlova

Ukrainan viimeiset lennokki hyökkäykset

Tänään Ukraina jatkoi pitkän kantaman lennokkien kampanjaa Venäjän alueella. Venäjä kertoi ampuneensa alas lähes 60 lennokkia, mutta räjähdyksiä ja tulipaloja sattui erityisesti öljyn jalostamoissa. Iskuja kohdistui Rjasanin öljyn jalostamoon, Niznyi Novgorodissa Kstovossa Lukoilin jalostamoon ja Leningradin alueella Kirishin jalostamoon. Kohteiden yhteinen kapasiteetti oli Wikipedian mukaan 44M tn/v. Ennen iskuja Venäjän kokonaistuotanto oli luokkaa 450 M tn/vuosi (9 M barrelia/päivä). Ainakin Kstovon jalostamo on nyt kahden päivän iskujen tuloksena pysähtynyt kokonaan. Jos kaikki kolme joutuvat pysäyttämään tuotannon kokonaan, kahden päivän iskuilla Venäjän öljyn jalostuskapasiteetista on 10% poissa. Luultavasti tuo prosenttiluku tarkentuu lähipäivinä.

Lisäksi lennokit iskivät Novoshatinskin ja Buturlinovkan sotilaslentokentille. Yhteensä iskuja kohdistui 7 alueelle (Belgorodin, Brjanskin, Voronezin, Kurskin, Leningradin, Rjazanin, Lipetskin).

Venäjän vapautusarmeija

Deep State kartta näyttää rajalla lähellä Harkovia/Belgorodia kaksi aluetta harmaalla Venäjän puolella.

 Vapautusarmeija on siellä kahdessa päivässä vallannut muutamia pieniä asutuskeskuksia. Venäjä on lähettänyt heitä vastaan asevelvollisia. Asevelvolliset eivät ole lainkaan pärjänneet sotakokemusta Ukrainassa hankkineille vapautusarmeijan taistelijoille ja Venäjän vähäiset joukot ovat paenneet. Minkä verran vapautusarmeijalla on joukkoja, ei ole tiedossa, joten on vaikea sanoa, mikä tulee olemaan hyökkäysten sotilaallinen merkitys. Poliittinen merkitys riippuu siitä, miten vapautusarmeija saa kerrottua venäläisille, että heillä kaikilla on Venäjän passi taskussa. Venäjän propaganda yrittää parhaansa mukaan valehdella, että kyse olisi ukrainalaisista.

Aseet

Venäjä on taas lisännyt liitopommituksia. Jaksolla Ukraina ei ole pudottanut Venäjän lentokoneita. Ukrainalla on ilmeisesti torjuntaohjuspula tms. Raskaimmat liitopommit ovat olleet 1500kg. Venäjä on  tähdännyt ja osunut niillä myös asuinrakennuksiin ja siviileja on kuollut ja haavoittunut. Zhdanov kertoi, että vuorokauden aikana Venäjä on lennokeista rintamalla heitellyt Ukrainan joukkojen asemiin kemiallisia pommeja 5 kertaa ja viikon aikana 60 kertaa. Suurimittaisen 2-vuotisen hyökkäyksen aikana Venäjä on käyttänyt kemiallista asetta 626 kertaa Ukrainan joukkoja vastaan. Koska kemialliset aseet on kielletty ja Venäjäkin on kiellon hyväksynyt, jokainen tapaus on sotarikos.

Venäjä jatkoi siviiliterroria entiseen malliin. Se käytti Shahed lennokkeja noin 20 - 40 per yö. Niiden torjuntaprosentti oli noin 75 - 80% (yhden päivän luvut puuttuvat). Lisäksi Venäjä ampui muutamasta kymmeneen ballistista ohjusta per yö. (Viime yön tiedot tarkentuvat luultavasti huomenna).

Venäjä teki ilmaiskuja 84 - 95 per vuorokausi, paitsi 12/3 raportissa iskuja oli 114 kappaletta. Erityisesti liitopommitukset ovat Ukrainalle ongelma.

USA ja Tanska kertoivat noin 300M USD ja 300 Me aseapupaketeista. US paketissa on lähinnä ammuksia ja raketteja. Tanskan paketissa on ammusten lisäksi myös aseita, esim Ceasar haupitseja, jotka Tanska ostaa Ranskasta. Tanska on antanut koko tykistönsä Ukrainaan ja kehottaa muita Länsi-Euroopan maita tekemään samoin.

Yhteenveto Venäjän tappioista 4 pvän jaksolla

Kaatuneita 3710, tankkeja 40, panssaroidut miehistövaunut 98, tykkejä 126, raskaita raketinheittimiä 5, ilmatorjuntajärjestelmiä 8, lennokkeja 165, risteilyohjuksia 2, autoja 249, erikoistekniikat 33.

Voimasuhteet

Rintamalinja oli koko jakson ajan varsin vakaa. Jokunen potero vaihtoi omistajaa. Näitä tapahtui molempiin suuntiin. Zhdanovin mukaan rintamalinjalla tuntuu, että Venäjän hyökkäysten voima on useimmilla suunnilla hiipumaan päin. Kupjanskin suunnalla Venäjä kerää joukkoja, mutta se ei tuntunyt Zhdanovia hätkäyttävän lainkaan. Hyökkäysten painopiste on ollut pääosin Marinka ja Avdiivka, mutta näilläkin suunnilla rintamalinja polkee paikallaan. Venäjän Z-sotakirjeenvaihtajat ovat alkaneet kiellosta välittämättä valittaa, että näissä jalkaväkihyökkäyksissä ei ole järkeä, tulee pelkkiä tappioita, mutta ei mitään tulosta. Zhdanovin arvion mukaan Ukrainan ammustilanne on koko ajan menossa parempaan suuntaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi