Sota Venäjällä ja Ukrainassa

 16.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Irina Uzlova

Venäjä - selusta

Tänään Ukrainan lennokit iskivät kolmeen öljyn jalostamoon Venäjällä: kaksi Samarassa (Sizranskin ja Novokuibyshevskin jalostamot) ja Lipetskin jalostamo. Videot kertovat, että ainakin ensimmäinen niistä paloi iloisesti ja perusteellisesti.  Ilmeisesti jonkin tasoinen palo syttyi myös Novokuibyshevskin jalostamolla. Lipetskistä ei ole kuvaa, joka kertoisi vahingoista. Molemmat Samaran alueen jalostamot kuuluvat Venäjän 25 suurimman joukkoon, vuosituotanto molemmissa 7 - 8 M tn. Tuo määrä vastaisi 2,5 - 3% Venäjän sotaa edeltäneestä jalostuskapasiteetista.

Ennen sotaa Venäjä vei noin neljänneksen jalostamastaan bensiinistä ja ehkä puolet dieselistä. Nyt kun vienti on tältä osin kielletty, jalostuskapasiteetti riittänee vielä tyydyttämään Venäjän oman tarpeen. Hinta on kuitenkin jo nousussa.  Jos Ukraina kykenee jatkamaan onnistuneita lennokki-iskuja samaan tahtiin vielä viikon tai kaksi, Venäjällä tulee itsellään pulaa: oma tuotanto ei enää pystyisi kattamaan omaa kulutusta ja Venäjä joutuu tyhjentämään varastojaan. Jos isku onnistuu tuhoamaan jalostusketjun alkupään, uuden rakentaminen rauhan aikaan kestää Zhdanovin mukaan 18 - 24kk.

Kuvassa näkyy jalostamokohteita Venäjällä. Pallon koko kertoo jalostamon kapasiteetin. Isot pallot ovat Euroopan puoleisella Venäjällä. Ukrainan käytössä olevien lennokkien kantama on luokkaa 1000km, joten suurin osa jalostamoista on kantomatkan päässä.

Zhdanov kertoi, että Ukrainan sotilastiedustelu, GUR, oli hakkeroinut Venäjän valtion järjestelmän, joka hoitaa menossa olevien vaalien sähköistä äänestystä. Vuodesta 2023 GUR kertoi, että sen hakkerointi oli häirinnyt 1600 venäläisen Shahedin valmistusta ja Venäjän ohjuksiin tarkoitettujen 4000  harmaan mikropiirin toimituksia.

Venäjän vapautusarmeija

Armeija on käynnistänyt sotilaalliset iskut kertomansa mukaan Belgorodin ja Kurskin sotilaskohteisiin. Ykköstavoitteena vaikuttaa olevan "osallistuminen Presidentin vaaleihin". Armeijan edustaja näytti videolla otettuja vankeja - he kutsuivat Belgorodin kuvernööriä tulemaan hakemaan vangit takaisin. Vankeja oli noin 25, kasvoja ei saa sodan sääntöjen mukaan näissä tapauksissa näyttää, eikä niitä näytetty. Ylipäätään tiedot tapahtumista ovat hyvin epävarmoja: Venäjä pelkästään valehtelee ja vapautusarmeija keskittyy tuottamaan propagandaa - onhan operaatio pääosin poliittinen toimi.

Jakso 14 - 16/03 2024 Ukrainan rintama

Yhteenottojen määrä rintamalinjalla oli 76 - 79 per päivä. (Huiput vähän yli kk sitten olivat yli 100 per päivä.)  15.3 Venäjä teki 130 ilmaiskua, muina päivinä 64 ja 68. Venäjän hyökkäysten määrä Avdiivkan ja Marinkan (nyt Novopavlovkin suunta) suunnilla oli suurin: 20 - 29 hyökkäystä per vuorokausi. Venäjä saavutti pientä edistystä molemmilla suunnilla ja yhtenä päivänä Limanin suunnalla. Erityisesti Marinkassa ja Avdiivkassa Venäjä käyttää liitopommeja tehokkaasti. Päivässä Venäjä saattaa käyttää jopa 100 liitopommia. Ranska lupasi Ukrainalle rakettikiihdyttimellä varustettuja 250 kg liitopommeja 50 kpl per kk, joten ne eivät pärjää Venäjän 500. kg - 1500 kg pommeille, ei räjähdysvoimassa eikä määrässä. Ilmeisesti toimivin vastaus liitopommituksiin olisi nykyaikaiset hävittäjät ja niissä luokkaa 200 km kantavat ilmasta ilmaan ohjukset, joilla voisi ampua liitopommin kantajan alas. Tällaista kyvykkyyttä Ukrainalla ei ole.

Venäjä jatkoi siiviiliterroria entiseen malliin, se iski tykistöllä 100 - 150 asutuskeskukseen per päivä. Venäjä iski jakson aikana 65 Shahed lennokilla, joista Ukraina ampui alas 51. 15. päivän raportissa oli iskut 7 ohjuksella: Iskander M - ballistisilla ym. ohjuksilla. Odessassa kuoli noin 20 ihmistä - siviilejä ja pelastushenkilöstöä. Eilisessä postissa tästä lisää.

Venäjän arvioidut tappiot jaksolla olivat: 2710 kaatunutta, 27 tankkia, 52 panssaroitua miehistövaunua, 52 tykkiä,  4 ilmatorjuntajärjestelmää, 63 lennokkia, 3 risteilyohjusta, 92 autoa, 13 erikoistekniikkaa.

Weimarin kolmikko
Kolmikko erosi sovussa ja kertoi myös päätöksistä. Esim maat ostavat ammuksia Ukrainalle myös EUn ulkopuolelta ja lupailevat pitkän kantaman ohjuksia. Tarkemmat päätökset tulevat sitten Ramsteinin prosessin kautta. Vuoron mukainen Ramstein tapaaminen oli tänään, joten luultavasti jotain kerrotaan lisää huomenna.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan