Sota Venäjällä ja Weimarin kolmikko

 15.03.2024

Lähteitä: Zhdanov, A. A. Pientkovski (USA), Irina Uzlova, Ivan Yakovina

Iskut öljyn jalostamoihin

Tänään 4 ukrainalaista lennokkia iski uuteen öljynjalostamoon Kalugan Polotnjanyin kylässä. Kolme lennokeista saavutti maalin, eli jalostuksen alkupäässä olevan yksikön, joka jakaa jalostettavan raakaöljyn fraktioihin. Kustakin fraktiosta tehdään sitten eri asioita, kuten bensiiniä, dieseliä, lentopetroolia tms. Kyseinen yksikkö on välttämätön jokaisessa jalostamossa. Ilman sitä prosessi ei tuota mitään. Ko yksikkö on suurikokoinen, niitä on vähän ja se on räätälöityä läntistä tekniikkaa, joten korjaaminen on vaikeaa pakotteiden takia. Jalostusketjun alkupää on ollut tyypillinen kohde muissakin lennokki-iskuissa.

Lennokki-iskuja on nyt tapahtunut yhteensä 9 jalostamoon Venäjällä, jossa oli ennen sotaa yhteensä 72 jalostamoa. Kohteet ovat olleet listan suurimpien joukosta. Helmikuun alussa Yakovina kertoi Venäjän jalostuskapasiteetin pudonneen siihen mennessä 11 Mbarrelista per päivä 9 Mbarreliin, siis - 18%. Kun pudotukseen lisätään viime päivien iskujen tulokset, näyttää siltä, että yhteensä yli 30% Venäjän sotaa edeltäneestä öljyn jalostuskapasiteetista on poissa pelistä.

Weimarin kolmikko

Ranskan Macron, Saksan Sholz ja Puolan Tusk ovat koolla pohtimassa Ukrainan tukea. Macron vaikuttaa olevan valmis viemään Ranskan lentokoneita, ilmatorjuntaa ja teknistä tukea Ukrainan Odessan seudulle, mahdollisesti tukeutuen Romanian lentokenttiin. Kun Putin muistutti Ranskaa, että Venäjällä on ydinaseita tähän toimeen liittyen, Macron vastasi yhdellä lauseella: meillä on myös ydinaseita. Macron ajaa uutta linjaa, jonka mukaan kaikki Putinin asettamat punaiset linjat pitää unohtaa ja päättää niin kuin hyväksi Euroopalle. Kolmikon palaverissa on esillä myös Ukrainan auttaminen kaukokantaman iskukyvyn kohottamisessa. Tämä voisi tarkoittaa esim 500 km kantaman Scalp (Ranska) ja Taurus (Saksa) ohjuksia Ukrainalle. Macron sanoo olevansa valmis lähettämään joukkoja Ukrainaan. Jotta tämä on mahdollista, Ranska joutuu tuomaan mukana ilmatorjuntaa mukaan lukien Rafaele hävittäjät. Tavoite voisi olla esim Venäjän lentokielto, ml. ohjukset, Odessa seudulla.

Tänään Venäjä iski juuri Odessaan kahdella tarkalla Iskander M ohjuksella. Kun pelastusmiehistö oli paikalla pelastamassa ihmisiä ensimmäisen iskun jäljiltä, samaan paikkaan iski toinen ohjus. IskanderM ohjuksen todennäköinen poikkeama maalista on 10m. Ts. Venäjä halusi iskeä nimenomaan siviilikohteeseen ja se halusi iskeä pelastajiin. Ja näissä rikoksessa se onnistui.

Venäjän vapautusarmeija

Vapaan Itshkerian joukot (Tsetsheenit, jotka ovat Kadyrovia vastaan) liittyivät vapautusarmeijan taistelijoihin. Mukana ovat edelleen myös Venäjän vapaaehtoisjoukot, Vapaan Venäjän legioona ja Siperian pataljoona. Parin päivän siviilien varoittelun jälkeen, armeija aloitti iskut Belgorodin ja Kurskin sotilaskohteita vastaan. Kaupungeissa on räjähdellyt sen verran, että presidentin vaaleja ei ole voitu noissa kaupungeissa toteuttaa normaalisti. Vapautusarmeijan toimien toteutus ja ajoitus kertoo, että kyseessä on 80% poliittinen taistelu sotilaallisin keinoin (20%).

USA

USAn edustajainhuoneessa on aloitettu allekirjoitusten keräys ehdotukseen, jolla Edustajainhuone pääsee äänestämään Ukrainan/Israelin/Taiwanin tuesta ohittaen puhemies Trumpin peukalon alla olevan Johnsonin. Jos aloite saa puolet jäsenistä mukaan, äänestys voisi tapahtua jopa ensi viikolla. Johnson on puuhaamassa omaa aloitetta, jotta Republikaaniedustajat eivät tukisi tuota ohitusaloitetta. Kongressin vetkuttelu tässä Ukrainan tukiasiassa on nyt jatkunut 5 kuukautta eli lokakuusta alkaen. Macron näyttää päättäneen, että USAa ei enää odotella, vaan Euroopan on hoidettava oma tontti kuntoon ilman USAn tukea.


Kommentit

  1. Kiitos Raimo näistä valaisevista artikkeleista. En yleensä kommentoi vaikka näitä luenkin, mutta nyt ajattelin kiittää... näistä kaikista. Kiitos.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan