Sota Venäjällä jatkuu

 14.03.2024

Iskut öljyn jalostamoihin

Zhdanovin mukaan Blomberg uutisoi arvionaan, että Ukrainan kahtena päivänä tekemät lennokki-iskut Venäjän öljyn jalostamoihin leikkasivat Venäjän jalostuskapasiteetista 12% (olin siis eilen liian pessimistinen). Iskut osuivat kapasiteetiltaan suurimpiin jalostamoihin Venäjällä, eli Niznyi Novgorod, Kstovo, Rjazan, Kirishi. Jalostomoiden tekniikka on länsimaista, Venäjä ei sopivaa kalustoa itse valmista, ja laitteet ovat pakotteiden alaisia. Korjaaminen tulee siis viemään vähintään kauan, jos onnistuu lainkaan. Jo aiemmin talven aikana sekä teknisistä syistä että lennokki-iskujen takia Venäjän jalostuskapasiteetti oli laskenut sotaa edeltävältä tasolta. Tästä syystä maaliskuun 2024 alusta bensiinin ja dieselin vienti Venäjältä on kielletty lukuun ottamatta muutamaa pitkäaikaista sopimusta (Mongolia ja pari entistä neuvostotasavaltaa). Mikäli lennokkikampanja jatkuu onnistuneesti, Ukrainassa toimivan armeijan, maatalouden kylvökauden ja siviilien polttoaineen saanti itse Venäjällä on uhattuna. Suureen pulaan on kuitenkin vielä matkaa.

Venäjän budjetti

Viimeisin ennuste Venäjän budjetista näyttää, että tulot eivät läheskään riitä kattamaan menoja, varsinkaan sotilasmenoja tänä vuonna. Lainaa Venäjä ei saa mistään, edes Kiina ei suostu lainoittamaan Venäjää. Mikä neuvoksi Putinille? Kehitteillä on ainakin kaksi menetelmää: valtion obligaatiot, joita myytäisiin "vapaaehtoisille" ostajille ja vapaaehtoiset eläkkeet, joiden varoja kansalainen voisi nostaa vasta 15v kuluttua aikaisintaan. Siinä välissä valtio voisi tarvittaessa varastaa tai hassata rahat, mitä tietenkään ei kansalaisille kerrota.

Ilmasota

Tänään Ukrainan lennokit jatkoivat kampanjaansa eri puolilla Venäjää. Kampanjaan osallistuu myös Venäjän alueelle siirtynyt Venäjän vapautusarmeja. Esim Belgorodissa on räjähdellyt pitkin päivää. Ylipäätään on mainittu, että iskuja on tapahtunut 10 alueella, mukaan lukien Moskova - iskuista on kuitenkin hyvin niukasti tietoa helposti saatavilla.

Pari päivää sitten pudonneessa raskaassa sotilaskuljetuskoneessa IL-76 oli kaksi miehistöä, kerrotaan Venäjällä. Pätevistä lentäjistä on Venäjällä kova pula. Tapaus pahensi pulaa vielä enemmän kuin mitä vielä eilen oli tiedossa.

Kauppa Puolan kanssa

Ukrainalaiset tutkivat journalistit selvittivät ja tekivät videoreportaasin Puolassa siitä, kuinka Ukrainan rajan ollessa maanviljelijöiden ja kuljetusalan asettamassa sulussa, tavarankuljetukset ja kauppa akseleilla Puola - Venäjä ja Puola-Valkovenäjä jatkuu täydellä höyryllä. Tätä kauppaa lakkoilijat eivät kuitenkaan ole huomaavinaan. Puolan salainen poliisi pidätti ukrainalaiset tutkivat journalistit ja vei heidän tekemänsä video- ja muun journalistisen materiaalin. Puolan Seimistä on kuultu lupauksia, että Ukrainan rajan sulku päättyisi parin viikon päästä. No, katsotaan.

Kiina auttaa Venäjää

USAn tiedustelu julkaisi tiedon, jonka mukaan Kiina auttaa Venäjää jatkamaan sotaa. Ukrainalaisten YT kanavien arvion mukaan tämä tapahtuu seuraavasti: Venäjä toimittaa öljyä ja kaasua ja ostaa tuloilla kaksikäyttötuotteita, esim elektroniikkaa, tietotekniikkaa, jota se voi käyttää esim. ohjusten tuotannossa. Kiina ostaa öljyn ja öljytuotteet alle markkinahintojen ja myy kaksikäyttötuotteet hyvään hintaan, joten kauppa on sen kannalta hyvin kannattavaa. Koska viime vuonna Kiina vienti länteen jopa laski, Venäjän viennin kasvu on auttanut Kiinaa paikkaamaan tilannetta. Nyt odotetaan, miten USAn pakotteiden valvonta tarttuu tähän kauppaan.

Venäjän presidentin "vaalit"

Äänestys alkaa 15.3 ja päättyy 17.3. Kyse ei ole vaaleista sillä se vaatisi kilpailevia ehdokkaita, avointa poliittista keskustelua, jossa kaikki ehdokkaat saavat mediatilaa suurin piirtein tasapuolisesti ja kansalaisille vapautta osallistua keskusteluun. Tässä tulevassa mediaspektaakkelissa ei ole muita elementtejä kuin äänestys. Kaikki muut elementit on korvattu valtiollisella propagandalla. Äänestyksen yksi osa on elektroninen äänestys. Se on kansalaisille täysin läpinäkymätön järjestelmä, jonne Putinin miehet voivat lisätä sopivan määrän ääniä niin, että lopputulos on vähintään noin 70% kannatus Putinille. Kukaan ei Venäjällä usko, että vaaleista tulisi rehelliset. Laajasti uskotaan, että monilla paikoilla äänestyslippuja ei edes lasketa, vaan vaalilautakunta kertoo ylöspäin tuloksen, joka sille on asetettu tavoitteeksi.  Jää nähtäväksi käykö näin.

Vaaleista tulee lisäksi laittomat siksi, että äänetys tapahtuu myös Venäjään laittomasti liitetyillä Ukrainan alueilla joko Venäjän tai Ukrainan passilla (ts. äänestää saavat myös ihmiset, jotka eivät edes ole Venäjän kansalaisia!). Laittomuus seuraa myös siitä, että vaaleja tuskin pystytään järjestämään Belgorodin ja Kurskin alueilla, joista Venäjän vapautusarmeija on tehnyt sotatoimialueita. Vapautusarmeija on kehottanut siviilejä poistumaan Belgorodin ja Kurskin kaupungeista, koska armeija aikoo iskeä kaupungeissa oleviin sotilaskohteisiin.

Länsimailla tulee olemaan runsauden pula argumenteista, joilla se voi perustella, että se ei tunnusta vaalin tulosta. Tämä olisi tärkeä askel, koska sen jälkeen olisi hyvät juridiset perusteet takavarikoida Venäjän valuuttavaranto lännessä ja antaa rahat Ukrainalle siihen asti, että Venäjä maksaa sodassa aiheuttamansa vahingot.

Takaisku Ukrainassa

Venäjän lennokit onnistuivat alustavan tiedon mukaan jäljittämään joukon Ukrainan armeijan helikoptereita ja tuhoamaan ne kentälle noin 50 - 70 km rintamalinjasta, jossa niitä oltiin tankkaamassa. Lennokit ilmeisesti ohjasivat kentälle raskeiden raketinheittimien iskun. Montako kopteria tuhoutui, ei ole tiedossa. Lentäjäeversti Svitan arvioi, että koptereilta puuttui ilmasuoja. Sen voisi tuottaa esim hävittäjillä, mutta Ukrainalla ei ole erillisiä ilmavoimia, mitä Svitan ei väsy arvostelemasta. Yhtenäisen aselajikomennon sijaan helikopterit ja hävittäjät on hajautettu pääosin maavoimien rakenteen mukaan. Siksi erillistä ilmasodan operatiivista johtoa ei ole.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan