Sota Venäjällä

 21.03.2024

Lähteitä: Oleg Zhdanov, Yakovina, Kanal 24, Ukraina 365

Venäjän vapautusarmeija

Venäjän vapautuslegioona, vapaaehtoisjoukot, Siperian pataljoona ja Tsetseenit ovat jatkaneet Belgorodin ja Kurskin alueiden vapauttamista. Taistelut ovat jatkunet noin 2 viikkoa. Joukoissa taistelee vain Venäjän kansalaisia, mutta niiden huolto tukeutuu Ukrainaan. Taisteluiden kuva on hyvin sumea. Legioonan puhemies kertoi, että taisteluissa Putinin joukot ovat kokeneet n. 1500 sotilaan tappiot kuolleina ja haavoittuneina. Putinin joukot ovat menettäneet myös 171 yksikköä kalustoa. Vapautusjoukoilla on tsekkiläisiä Vampir raketinheittimiä, joilla ne ovat ampuneet raketteja Belgorodin sotilaskohteisiin. Belgorod on Venäjän kannalta Ukrainan sodan huollon yksi suuri solmukohta, joten sotilaskohteita siellä riittää. Lasten evakuointi kaupungista on alkanut. Vapautusarmeija on ampunut rakettitulta myös Kurskiin, joka on osittain ilman sähköä. 

Vampir raketit ovat halpoja. Venäjä käyttää Belgorodissa niitä vastaan Pantsir-S ja S300 ohjuksia, jotka maksavat ehkä 100 kertaa enemmän per kappale. Vampir hintoja ei näy Wikipediassa. Kyse ei ole täsmäaseesta vaan hyvin yksinkertaisesta raketista, jossa on ilmeisesti räjähde + ruutiraketti ja muutama kiinteä siiveke. Pantsir ja S300 ohjukset maksavat 0,5 ja 1M USD kappale. Koska Venäjän sotilaskohteita on Belgorodissa myös asutuksen keskellä, vapautusarmeija on etukäteen useana päivänä varoittanut väestöä ja kehottanut sitä lähtemään kauas Belgorodista. Venäjä on itse ampunut Belgrodin lentokentän alueelta kaupungin yli S300 maasta-maahan ballistisia ohjuksia Harkovin kaupunkiin suuria määriä.

Alustavasti näyttää Zhdanovin mukaan, että Venäjän pääesikunta on päättänyt siirtää joukkoja Kupjanskin rintamalta Belgorodin alueelle taistelemaan vapautusarmeijaa vastaan. Tähän menee varmaan jokunen päivä (kalusto juniin jne ei tapahdu hetkessä). Paikalliset poliisivoimat ja asevelvolliset eivät näytä pärjäävän taisteluissa karaistuneelle vapautusarmeijalle. Venäjä käyttää myös liitopommeja Venäjän puolella rajan läheisyydessä olevia kyliä vastaan aivan samaan tapaan kuin Ukrainassa. Se siis vähät välittää omista kansalaisistaan ja pommittaa heitä iloisesti 500 kg pommeilla. Muutama kylä on saatu pommitettua maan tasalle.

Ukrainan rintamalla venäläiset ovat saaneet käyttöönsä kummallisesti käyttäytyviä FPV drooneja - ne lentelevät vähän minne sattuu ja toisinaan hyökkäävät lähettäjäänsä vastaan.

Venäjä pakotteet

US kiristää pakotteita koko ajan. Intian suurin yksityinen öljyn jalostaja Reliance Industries kieltäytyi juuri ostamasta Venäläistä raakaöljyä ja tekemästä yhteistyötä sitä kuljettaneen laivayhtiön kanssa. Dubaissa suuri pankki (Emirates NBD), joka on tähän asti aktiivisesti haalinut venäläisiä asiakkaita, sekä ihmisiä että firmoja, lopetti tämän eikä Venäjä voi sitä enää käyttää ulkomaankaupassa. Kiinassa tapahtuu samanlaista kehitystä: venäläiset tuojat valittavat, että niiden maksuista Kiinaan menee yksi kymmenestä perille, muut palautetaan tai eivät lainkaan onnistu. Kiinan oman talouden hankalan tilanteen takia Kiinalla ei ole varaa riidellä rahoitusalalla USA:n kanssa. Maksuliikenteen ja kuljetusten pakotteiden takia Venäjän vienti ja tuonti sakkaavat. Asetuotannon tuoma ryyppy Venäjän talouteen on ohi. siiviilituotanto laskee jo pidempään ja myös asetuotanto on saavuttanut huippunsa tai alkanut laskea.

Liettuan tulli näyttää pysäyttäneen kaiken maanteiden tavaraliikenteen Kalingrad - Liettua transit - Venäjä akselilla. Onko kyse väliaikaisesta vai pysyvämmästä toimesta on epäselvää. Liekö kyse siitä, että Liettua haluaa Venäjän lopettavan GPS häirinnän, jonka lähde on Kaliningradissa? Silloin kyse olisi hybridisodan vastatoimesta.

Pakotteet näkyvät myös Venäjän rautateillä: vetureiden laakereita ei ole korjauksia varten ja vetureita seisoo kasvava määrä. Laakereita ei tehdä Venäjällä ja ne ovat lännen asettamien pakotteiden piirissä. Vetureiden tuotanto oli suureksi osaksi Luganskissa Ukrainan puolella, mutta Venäjä itse pommitti kyseisen tehtaan hiljaiseksi jo aikaa sitten.

Venäjän/Shoigun suunnitelmat

Vuoden aikana Shoigu, Venäjän puolustusministeri kaavailee rekrytoivansa ainakin 300 000 uutta sotilasta. Venäjän joukoilla Ukrainassa ei riitä normivahvuuden mukaista määrää tekniikkaa, tankkeja, panssaroituja ajoneuvoja jne. Venäjä pystyy Zhdanovin mukaan kunnostamaan ehkä 200 - 220 vanhaa neuvostoaikaista tankkia vuodessa. Shoigu puhuu tuon määrän kaksinkertaistamisesta v 2024 loppuun mennessä. Uusia tankkeja Venäjän tehtaat pystyvät tuottamaan muutamia kymmeniä per vuosi - länsiosia ei riitä. Nuo luvut ovat optimistisesti luokkaa 10% 300 000 joukon tarpeesta. Samaan aikaan Ukrainan rintamalla tuhoutuu koko ajan panssaroitua kalustoa 10 ... 20 kertaiseen tahtiin. Suunnitelmat eivät siis näytä kovin realistisilta. Tai sitten Shoigun tarkoitus on muodostaa monta kiväärikomppaniaa, joiden apuna on 1M lennokkia.

Engelsin lennokki-isku

Engelsin kaupunki on Saratovin kyljessä eteläisellä Venäjällä Volgan varrella noin 700km Ukrainan rajasta. Engelsin lentokentälle joku iski lennokeilla pari päivää sitten. Ukrainalaiset Lyutyi lennokit on mainittu. Lentokenttä on Venäjän strategisten pommikoneiden yksi tärkeimmistä tukikohdista. Varmaa tietoa tuhoista ei ole, mutta Venäjän somessa on kerrottu, että ainakin kaksi strategista TU-95 pommikonetta on vaurioitunut. Venäjä ei pysty tuottamaan uusia strategisia pommikoneita, nuo koneet ovat Neuvostoliiton peruja. Venäjä ilmeisesti otti iskun vakavasti, koska se vastasi viime yönä 31 risteily- ja ballistisella ohjuksella Kiyvin siviilikohteisiin. Ukrainan ilmatorjunta ampui niistä alas noin 30 (Zhdanov ei kertonut tarkkaa lukua). Kuitenkin 12 ihmistä haavoittui ja iskuista tuli jonkin verran aineellista tuhoa. Ellei suurinta osaa tai kaikkia olisi pudotettu, tuho olisi ollut massiivista. Silloin kun pudotus tapahtuu asutuksen yläpuolella, taivaalta sataa runsaasti rautaa, mikä aiheuttaa vahinkoja.

Ukrainan tuki

Ramsteinin kokouksen päätöksistä ei näy kattavaa raporttia. Tsekki kertoo jo toimittaneensa Ukrainaan ensimmäiset maailmalta ostamaansa 300 000 tykin ammusta. Ne riittänevät muutaman kuukauden tarpeeseen. Alun perin mainitun 800 000 ammuksen erän lisäksi, Tsekin presidentti Petr Pavel, kenraali evp, on löytänyt maailmalta vielä 700 000 tykin ammuksen erän. Yhdessä, niistä kertyy 1,5M ammusta, mikä on enemmän kuin länsi on toimittanut Ukrainaan omista varastoistaan tähän mennessä koko sodan aikana.  Vertailun vuoksi Venäjä tuottaa nyt 3M ammusta vuodessa. Se puuhaan myös lisäostoja Pohjois-Koreasta. EU maat yhdessä tavoittelevat 1,5M ammuksen tuotantokapasiteettia tämän vuoden loppuun mennessä.

EU maksoi ensimmäisen 4,5mrd Euron erän 50 mrd Euron tukipaketista Ukrainan valtion pyörittämiseen. 

Washington Post kertoi, että Ukraina on alkanut itse tuottamaan 640 km kantaman ohjuksia. Näistä ei Ukraina ole itse kertonut. Jos niitä tulee käyttöön, näemme ne sitten.























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan