Terrori-isku Moskovassa

 08.03.2024

Lähteet: Oleg Zhdanov, Ivan Yakovina, Irina Uzlova, YT-kanavilla Ukrainasta.

Sodan rintama Ukrainassa on jumissa jo useita päiviä. Ukraina on jo saanut ammuksia rintamalle sen verran, että se voi pysäyttää hyökkäysyritykset tulella. Zhdanovin mukaan tilanne on edelleen paranemaan päin. Tsekin Presidentti Peter Pavel (entinen kenraali) on saanut koottua avustuksia Euroopan mailta niin paljon, että Tsekki voi ostaa kaavaillut 800 000 tykistöammusta Euroopan ulkopuolelta ja toimittaa ne Ukrainaan alkaen muutaman viikon päästä.

Muuten: tämän perjantai päivän HS ja Yle.fi kertoivat Ukrainan sodasta asiantuntijoiden suulla viime viikonlopun tilanteen mukaan. Näillä medioilla on näköjään edelleen suuria vaikeuksia pysyä tapahtumien perässä.

Samaan aikaan dynamiikka on muualla: 

1) CIA ja Britannian tiedustelu ja maiden lähetystöt Moskovassa varoittivat kansalaisiaan: älkää matkustako Venäjälle, älkää ainakaan osallistuko mihinkään massatapahtumiin Moskovassa lähimpien 48h aikana. On tulossa terrori-isku. Varoitukseen ovat yhtyneet useiden muiden Euroopan maiden lähetystöt Moskovassa.

Kuten Yakovina asian kertoi, Moskovassa ei mitään tuollaista pysty tekemään kukaan muu kuin Putinin ihmiset hänen käskystä, eli FSB. Putin ei ole sodassa saavuttanut mitään merkittävää eikä ole saavuttamassa mitään voittoja lähiaikoina. Se on Putinille ongelma ajatellen Venäjän Presidentin vaaleja 17.3.  Ei voittoja, siksi hän tarvitsee suuren kansallisen tragedian, jotta voisi toteuttaa ne suunnitelmat, joita hän hautoo. Eli ensin vaalit, joiden tuloksen laskentaan kukaan ei uskalla kiinnittää huomiota.  Vaalien jälkeen yleinen liikekannallepano, menestyksen pakottaminen Ukrainassa ja valmistautuminen sotaan Baltiaa vastaan. Oma kansa on saatava sotapsykoosin valtaan, jotta hän voi sodan aikana ensin uhata ydinaseella Eurooppaa ja sitten sitä käyttää. Kuten aiemmin kerroin, Putin valmistelee tätä skenaariota, jossa Venäjä hyökkää NATO-maita, luultavasti Baltian maita vastaan marraskuussa 2024. Lopullinen toteutus riippuu vielä monista seikoista, mutta ilman Euroopan päättäväistä toimintaa, skenaario on erittäin todennäköinen. Euroopalle helpoin ja halvin ratkaisu on antaa Ukrainalle kaikki aseet, joita se suinkin voi käyttää Venäjän armeijan lyömiseen ja Venäjän sotatalouden romahduttamiseen.

2) Ukraina on saanut selville, että Puola on koko 2-vuotisen sodan aikana jatkanut kauppaa Venäjän kanssa ja Venäjän vasallin, Valko-Venäjän kanssa. Kaupassa liikkuu maataloustuotteita ja Puola vie monia kaksoiskäyttötuotteita mm. elektroniikkaa. Kauppa Valko-Venäjän kanssa on sodan aikana jopa merkittävästi kasvanut. Yhteensä kaupan arvo v 2023 oli 6,6 mrd USD. Vasta nyt Puolan Seim sai päätettyä asettaa pakotteet maataloustuotteiden kaupalle Valko-Venäjän rajan yli. Oleg Zhdanov kysyi, no entä se muu kauppa? Siinä liikkuu tavaraa, jota voi käyttää ohjusten valmistamiseen ja sitten niitä ohjuksia tipahtelee Puolan alueelle! Samaan aikaan Puolan kuljetusala ja farmarien liitot jatkavat Puola-Ukraina rajan sulkua. Ukrainassa ihmetellään oikeutetusti, milloin lännessä ja Puolassa ymmärretään, että menossa on Venäjän hybridioperaatio Eurooppaa vastaan.

3) USA:ssa Israel lobby ja aseteollisuuden lobby ovat ryhtyneet painostamaan Kongressiedustajia hyväksymään aseapupaketin Ukraina-Israel-Taiwan. Mike Johnson ja Trump haraavat edelleen vastaan. Edustajain huoneessa on valmisteilla menettely, jolla enemmistö voi ohittaa Mike Johnssonin, edustajahuoneen puhemiehen, joka on estänyt apupaketista äänestämisen tähän asti. Ehkä jo ensi viikolla nähdään miten tässä käy. Oleg Zhdanov, on edelleen skeptinen: "Ukrainan ei kannata laskea USAn varaan ja on sen sijaan haettava muita ratkaisuja".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Arvioita sodan kulusta - Ukraina-Venäjä- Suomi