Ukraina iski Krimille

 24.03.24

Lähteet: Ukraina 365, Ivan Yakovina

Viime yönä Ukraina teki massiivisen iskun Storm Shadow risteilyohjuksilla ukrainalaisista hävittäjistä ainakin 7 kohteeseen Krimillä. Krimillä kuultiin 30 räjähdystä, eli ilmeisesti ohjuksia oli 30. Venäjän somekanavilla väitettiin, että niistä jopa 10 pudotettiin. Se kertoo, että Ukraina on onnistunut vetämään Venäjän ilmatorjunnan Krimiltä muualle (Belgorod, öljyn jalostamot jne). 

Yllä kuvassa suuret maihinnousualukset Azov ja Yamal, jotka vahingoittuivat tai tuhoutuivat iskussa. Mustan meren laivaostolla oli 2 vuotta sitten noin 13 tämän luokan alusta. Iskun jälkeen niistä jää käyttöön luultavasti neljä. Maihinnousualukset ovat  Krimin logistiikan ja huollon kannalta keskeisiä, koska Kertshin siltaa ei edelleenkään voi käyttää raskaiden kuormien kuljettamiseen.

Vielä maihinnousualuksiakin tärkeämpi iskun kohde oli tiedustelu- radioliikenne ja elektronisen sodankäynnin erikoisalus Ivan Hurs. Se pystyi häiritsemään vastustajan ilmatorjuntaa ja auttamaan omien ohjusten ja ilmavoimien iskuissa:

Taistelun johdon kannalta Ivan Hursin rooli oli keskeinen. Mustan meren laivaston vahvuudesta on nyt 3 tärkeää alusta pois. 

Neljäs isku osui Mustan meren laivaston väliaikaiseen päämajaan ja tietoliikennesolmuun Sevastopolissa. Varsinaisen laivaston päämajan Sevastopolissa Ukraina tuhosi jo aikaisemmin. Nyt tuhottu tietoliikennesolmu hallitsi salatun satelliittiliikenteen jne. Ilman sitä laivaston ohjaaminen ja yhteistoiminta muiden aselajien kanssa käy vaikeaksi. Solmussa oli paljon länsimaista tekniikkaa, jonka korvaaminen sodan oloissa on vaikeaa. Laivasto joutuu taas etsimään itselleen uuden päämajan paikan.

Eräs tunnettu venälinen Z-bloggeri ("13")ilmaisi asian näin: "mustan meren laivastoa ei enää ole", mutta poisti äänipostin hetken kuluttua.

Viides iskuista osui Belbekin sotilaslentokentälle, jossa alustavan tiedon mukaan vahingoittui tai tuhoutui kolme SU-27 hävittäjää. Tästä jäämme odottamaan vahvistusta.

Kuudes iskuista osui polttoainesäiliöihin Gvardeiskin sotilaslentokentällä. Seitsemäs isku osui Sevastopolissa polttoainesäiliöihin. Näiden kahden osalta jäämme odottamaan tarkempia tietoja vahinkojen suuruudesta.

Eilen mainitsin uudesta Ukrainan lennokki-iskusta Novokuibyshevin öljyn jalostamoon Samaran lähellä. Jalostamo oli yksi läntisen Venäjän suurista. Tänään vahvistui, että jalostamo on nyt pysähdyksissä. Vahinkojen suuruudesta riippuen seisokki voi kestää jopa kuukausia tai vuosia.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tämä Blogi ja kirjoittajasta

Vuodenvaihde-Ukrainassa

Trump yllyttää kapinaan